Bakırlıoğlu AKP’nin Bitmeyen Çelişkisi

3 Mart 2022 Saat: 12:25
Bakırlıoğlu AKP’nin Bitmeyen Çelişkisi
Nükleer Düzenleme Kanun Teklifi Mecliste görüşülürken Resmi Gazetede yayımlanan Maden Yönetmeliği değişikliği ile zeytinliklerin madenciliğe açılması sağlandı.

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar AKM Alışveriş Merkezi

Bakırlıoğlu AKP’nin Bitmeyen Çelişkisi

Haber Merkezi

Nükleer Düzenleme Kanun Teklifi Mecliste görüşülürken Resmi Gazetede yayımlanan Maden Yönetmeliği değişikliği ile zeytinliklerin madenciliğe açılması sağlandı.

Nükleer Düzenleme Kanun Teklifinin Meclis görüşmelerinde söz alan AKP ve MHP sözcüleri nükleer enerjiyi savunurken yeşil enerji olarak tanımladılar ve ne kadar az karbon emisyonu olacağından bahsettiler.

Ama diğer taraftan termik santrallerde kullanılacak kömürü çıkarmak için zeytinlikleri feda edecek bir düzenleme yaptılar.

Bu çelişki ancak AKP’ye yakışırdı ve onu da bize gösterdiler.

Bunların ne bir politika anlayışı ne de siyasi bir duruşları var. Çıkarları neyi gerektiriyorsa ya da saraydan gelen talimat neyse onu savunuyorlar.

Dünyanın en riskli enerji üretimi olan nükleer enerjiyi yeşil enerji diye savunuyorlar adına da yeşil dönüşü diyorlar.

Yeşil Dönüşüm'de nükleer güç santrali devreye alındığında her yıl 40 milyon tonun üzerinde karbondioksit salınımının engelleneceğini iddia ediyorlar.

Diğer taraftan en fazla karbon salınımına neden olan, en kirli enerji üretimi olan termik santrallerin yenisini kurmak için çaba gösteriyorlar, termik santraller için dünyanın en güzel yeşili zeytini yok ediyorlar.

Termik santral kurmak isteyen beşli çete ortaklarına kolaylık sağlamak için Maden Yönetmeliğini değiştirdiklerini herkes biliyor.

1939 yılında çıkarılan 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun hükümleri hala yürürlükteyken ve “Zeytincilik sahaları daraltılamaz” şeklinde açık hüküm varken zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez hükmüne rağmen böyle bir yönetmelik çıkarılamaz.

Açıkçası kanuna aykırı yönetmelik olmaz.

Bu politika yapmak değildir, böyle politika da olmaz zaten.

Dünya nükleer enerji santralleri kazasından çok çekti. Birçok ülke nükleer santral yapmaktan vazgeçmişken Türkiye ısrarla nükleer santral yapmak istiyor.  Ukrayna’daki Çernobil ve Japonya’daki Fukuşima nükleer santral kazasının etkileri hala sürüyor. Sınırımıza sadece 16 km uzaklıktaki Ermenistan Metzamor Nükleer Santralinde deprem sonrası oluşan riskler herkesi tedirgin ediyor.

Tüm dünyanın üzerinde birleştiği temiz yenilenebilir enerji kaynakları var ve Türkiye bu konuda çok şanslı. Güneşimizle, rüzgarımızla uygun yerlerde akarsulardan yararlanılarak elektrik üretilebilir.

CHP olarak Türkiye'ye özgü enerjide yeşil dönüşümü biz yapacağız.

Yeşil dönüşüm için, Yeşil Mutabakat için düşük karbonlu kalkınma modelini hayata geçireceğiz. 

Güneş ve rüzgar enerjisinden daha fazla yararlanmak için politikalar geliştireceğiz. 

Ve ne olursa olsun zeytinliklerimizin termik santrallere peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz.

 

 



YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız