Bakırlıoğlu Tarımsal Sulama Elektrik Faturaları Hasattan Sonra Ödensin

20 Mart 2022 Saat: 09:16
Bakırlıoğlu Tarımsal Sulama Elektrik Faturaları Hasattan Sonra Ödensin
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, tarımsal sulama abonesi olan çiftçilerin elektrik faturalarının hasattan sonra ödenmesi için kanun teklifi verdi.

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar AKM Alışveriş Merkezi

Bakırlıoğlu; Tarımsal Sulama Elektrik Faturaları Hasattan Sonra Ödensin

Haber Merkezi

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, tarımsal sulama abonesi olan çiftçilerin elektrik faturalarının hasattan sonra ödenmesi için kanun teklifi verdi.

Bakırlıoğlu, “Sulama hasat öncesi yapıldığı için elektrik faturaları da hasattan önce gelmekte ve ödenmek zorundadır. Bu durum çiftçilerin zorlanmasına neden olmaktadır" dedi.

CHP’li Bakırlıoğlu, TBMM Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifinde; tarımsal sulama abonesi olan çiftçilerin elektrik faturalarının mahsulden mahsule tahsil edilmesini önerdi.

Bakırlıoğlu, kanun teklifinin gerekçesinde şu değerlendirmeyi yaptı:

“Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EDPK) yayımladığı Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğine göre sayaçlar, en az 25 en fazla 35 günlük dönemlerle dağıtım şirketi tarafından her takvim ayında bir defa okunur. Bu okuma aylık okuma olarak değerlendirilir denilmektedir. Bu uygulama tarımsal sulama tüketici grubunda yer alan aboneleri için de uygulanmaktadır.

Sulama Hasat Öncesi Yapıldığı İçin Elektrik Faturaları da Hasattan Önce Gelmekte ve Ödenmek Zorunda

Elektrik giderleri tarımsal üretim maliyeti içerisinde önemli yer tutmaktadır. Elektriğe gelen zamlar nedeniyle çiftçilere yüklü faturalar gelmektedir. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatı bir yılda yüzde 127 artmıştır. Sadece elektrik değil mazota, gübreye ve ilaca gelen zamlar üretim maliyetlerinin katlanarak artmasına neden olmuştur. 

Tarımsal üretimin en önemli aracı sulamadır ve ülkenin her yerinde sulamada elektrik enerjisi kullanılmaktadır. Sulama hasat öncesi yapıldığı için elektrik faturaları da hasattan önce gelmekte ve çiftçiler bu faturaları ödemek zorundadır. Bu durum çiftçilerin faturaları ödemekte zorlanmasına neden olmaktadır.

En Çok Çiftçinin Elektriği Kesilmiş

EPDK istatistiklerine göre; abone grupları arasında borç nedeniyle elektriği kesilmesinde en yüksek oran tarımsal sulama tüketici grubundaki abonelerdedir. Birçok sulama kooperatifi hasat öncesi tahsilat yapamadığı ve elektrik dağıtım şirketlerine olan borçlarını ödeyemediği için elektrik enerjileri kesilmekte ve üyelerine hizmet verememektedir.

Kanun teklifi ile tarımsal sulamada kullanılan elektrik faturalarının hasattan sonra bir defada ödenmesi sağlanacaktır.

Hızla Artan Gıda Enflasyonu Çok Ciddi Bir Gıda Krizine Yol Açacaktır

Bakırlıoğlu konuya ilişkin bugün yaptığı yazılı açıklamada; üretim maliyetlerini azaltmak için destekleme şarttır. Fakat destekler artan maliyetler karşısında yetersiz kalmıştır.

Taban gübrenin tonu 13 bin lira olmuş, dekar başına verilen destek sadece 8 lira.

Bir zeytin bahçesinde yılda dekar başına 12 litre mazot tüketimi var verilen mazot desteği 17 lira. Bu parayla bir litre mazot bile alınamıyor. Buna rağmen Tarım Bakanı çiftçinin mazot giderinin yarısını karşılıyoruz yalanını çok rahat söyleyebiliyor.

Çiftçiyi, üreticiyi gerçekten desteklediğimizde hem üretim artacak hem de tüketici ucuz gıdaya ulaşacaktır. Eğer tarımın çiftçinin sorununa çözüm bulunmazsa hızla artan gıda enflasyonu çok ciddi bir gıda krizine yol açacaktır.”

Güneş Enerji Santralleri İle Çiftçiye Bedava Elektrik

Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Şanlıurfa’da yaptığı açıklamada bölgede kurulacak güneş enerji santralleri ile çiftçiye elektriği bedava vereceğimizi belirtmiştir. CHP iktidarında bu uygulama bütün yurda yayılması sağlanacaktır ifadelerine yer verdi.

 



YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız