Bakırlıoğlu Üzüm Üreticisi Ortada Kaldı

7 Eylül 2022 Saat: 11:46
Bakırlıoğlu Üzüm Üreticisi Ortada Kaldı
Üzüm üreticilerinin Toprak Mahsulleri Ofisinden (TMO) kuru üzüm teslimi için randevu alamadıklarını söyleyen CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu alımlar geciktikçe fiyatların düştüğüne dikkat çekti.

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar AKM Alışveriş Merkezi

Bakırlıoğlu Üzüm Üreticisi Ortada Kaldı

Üzüm üreticilerinin Toprak Mahsulleri Ofisinden (TMO) kuru üzüm teslimi için randevu alamadıklarını söyleyen CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu alımlar geciktikçe fiyatların düştüğüne dikkat çekti.

Toprak Mahsulleri Ofisi çekirdeksiz kuru üzüm alımlarına; 7 Eylül’den itibaren Manisa (Çobanisa) ve Salihli’de, 12 Eylül’den itibaren ise, Alaşehir, Sarıgöl, Saruhanlı ve Turgutlu’da başlanacağını açıkladı.

Fakat üzüm teslimi için randevular açılmasına rağmen sistem çalışmadığı ve ya daha ilk günden randevular dolu gözüktüğü için üreticiler randevu alamıyorlar.

Üreticiler Milletvekillerine aktardıkları şikayetlerinde, randevu alamadıklarını, bugün için açık olan en yakın randevu tarihinin 25 ekim olduğunu ve sabahlara kadar sisteme girmeye çalışan üreticilerin sistemde “HATA OLUŞTU” uyarısıyla karşılaştıklarını dile getirdiler.  

TMO Alımları Üzümcüye Eziyete Döndü

Randevu sistemi çalışmadığı için ve alımların geciktiğini ve kuru üzüm fiyatlarının düştüğünü vurgulayan CHP’li Bakırlıoğlu basına yaptığı açıklamada; randevunun geç tarihlere verilmesi TMO üzüm parasını alımdan 21 gün sonra ödeyecek olması da ayrı bir sorun. Bugün randevu alabilen bir çiftçi parasını ancak kasım ayı sonunda alabilecek.

Üzüm Ticaret Borsasında 19 Liradan İşlem Görüyor

6 Eylül 2022 tarihi itibariyle; İzmir Ticaret Borsasından çekirdeksiz kuru üzüm 19.00 liradan işlem görürken, Manisa Ticaret Borsasında 18,70 liradan işlem görüyor. Tüccar fiyatı 18 liraya kadar düşüyor.

Biz baştan beri üzüm alımı konusunda TARİŞ’in hızlı şekilde devreye sokulması gerektiğini söylüyoruz. TARİŞ üzüm Birliği de iş birliğine hazır olduğuna dair açıklama yaptı fakat bu konuda hiçbir adım atılmadı.

Cumhurbaşkanının Üzüm Taban Fiyatı, Tavan Fiyat Oldu

Eğer üzüm alımı konusu acilen düzene girmezse üretici mağdur olacak ve Cumhurbaşkanının açıkladığı 27 lira fiyatın da bir anlamı kalmayacak.

Cumhurbaşkanının açıkladığı 27 liralık taban fiyat maalesef tavan fiyat haline geldi. Daha bu fiyattan kuru üzüm satan bir tane çiftçi yok.

Zaten 27 lira fiyat ancak maliyeti karşılıyor. Yani üreticinin cebinde bir kuruş bile kalmayacak.

Çiftçinin, üreticinin bu dönemde ödemesi gereken borçları var. Borç içinde kıvranan üzüm üreticisi bir an önce üzümünü satmak zorunda. Bankalara, tarım kredi kooperatiflerine, ilaç ve gübre bayilerine borcu var. Çiftçi tüm umudunu üzüm hasadına bağlamıştı, fakat umutları boşa çıktı ifadelerine yer verdi.  

TMO’nun ve TARİŞ’in alım konusunda isteksiz tavrı üzümcüyü tüccara gitmeye zorluyor diyen Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu sözlerini söyle sürdürdü. Bu durum fiyatların düşmesine neden oldu. Eğer çözüm bulunamazsa fiyatların daha da düşeceği endişesi içinde herkes.  

27 lira fiyata alkış tutup büyük müjde diyen AKP milletvekilleri ve Manisa’lı parti yöneticileri fiyatlar düşünce sus pus oldular. Ne sesleri çıkıyor ne de çözüm üretiyorlar.

Üzüm üreticisi adeta ortada bırakıldı.

Bakırlıoğlu; Tarım ve Orman bakanına çağrı yaparak üzüm üreticisini mağduriyetini giderecek tedbirlerin acilen alınmasını istedi.  

 








YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız