KURBAN BAYRAMINDA SAĞLIKLI BESLENME

3 Kasım 2011 Saat: 14:06
Büşra Yalçın

Kurban Bayramı'nda 4 gün boyunca aşırı yemek yemek, şeker, çikolata ve ağır hamur işlerini aşırı tüketmenin mide, kalp ve bağırsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini belirterek vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Diyetisyen Tolgahan KAYA, Kurban Bayramı'nın normal beslenme düzenimizdeki en önemli değişikliğin kırmızı et tüketiminin artması olduğunu belirterek, "Bireye göre tüketim miktarı değişmesine rağmen, günlük ortalama 100-150 gram et tüketilebilir. Tabi etin pişirme ve saklama yöntemleri de önemlidir. Diğer yandan taze kesilmiş etler hemen tüketilmemelidir. Kurban eti kesiminden hemen sonra tüketmek yerine 1 gün buzdolabında bekletilmelidir. Kesimden hemen sonraki et lezzetsiz ve sert olur, dolayısı ile sindirimi zordur. Bekleyen et ise lezzetli ve kolay pişer, sindirimi kolaydır.


Kesilen etler buzdolabı poşetleri içinde veya yağlı k si gerektiğini de belirten Diyetisyen Tolgahan KAYA, "Kalorifer üzerinde veya açık havada çözdürme mikro organizma üremesini hızlandıracağı için besin zehirlenmelerine yol açabilir. Bu yöntemlerden kaçınmak gereklidir. Çözünmüş etlerin tekrar dondurulması besin zehirlenmesi riskini arttırdığı ve besin değerini azalttığı için etler kesimden sonra tek seferde tüketilecek miktarlarda poşetlenmelidir.


Et hazırlanmasında ise etleri ve diğer besinleri ayrı doğrama tahtalarında ve ayrı bıçaklar kullanarak doğramak gerekir. Böylece besin zehirlenmesi riski en aza inmiş olur. Etin pişirme yöntemi olarak kızartma ve kavurma yerine ızgara, fırında, haşlama veya sebzeler ile birlikte pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Izgara yaparken vitamin kaybını en aza indirmek ve dumandaki kanserojen maddelerin ete geçmesini önlemek için et ile ateş arasında en az 15 cm mesafe olmalıdır. Kömür tam olarak yandıktan veya kor haline geldikten sonra et pişirilmelidir. Öğünlerde et yemeği ile birlikte mutlaka sebze yemekleri, salatalar, yoğurt, cacık gibi süt ürünleri tüketilmelidir" dedi.


“KAVURMA, İÇİNE TEREYAĞ VE KUYRUK YAĞI KONULMADAN ETİN KENDİ SUYU İLE KISIK ATEŞ İLE PİŞİRİLMELİ"


Kurbanlığın iç organları yani sakatatların doymuş yağ ve kolesterol miktarlarının çok yüksek olduğunu da belirten Diyetisyen Tolgahan KAYA, "Bu sebeple özellikle kalp-damar hastalığı riski olan bireyler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır. Kurban Bayramı'nın klasik yemeği olan kavurmanın içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan etin kendi suyu ile kısık ateşte pişirilebilir. Etin içinde bulunan yağ yemeğin lezzeti için yeterlidir. Ayrıca yağ eklemeye gerek yoktur. Tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı gibi yağlarda kolesterol miktarlarının çok yüksek olduğu unutulmamalıdır" dedi.


“TATLI TÜKETİMİNE DE DİKKAT!!!”


Bayram ziyaretlerinde çay ve kahve tüketiminin artmasının uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabileceğinden bunların yerine ıhlamur, adaçayı, ekinezya gibi bitkisel çaylar tercih edilmesinin önemine de dikkat çeken Diyetisyen Tolgahan KAYA, "Yine bayram ziyaretlerinde ikram olarak sunulan şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tüketilmesi ve porsiyon miktarlarının daha az olması ile aşırı çikolata ve şeker tüketimi yerine kuru meyvelerin tüketimi sağlıklı bir seçim olacaktır” dedi.

Tolgahan KAYA

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı

Özel Akhisar Hastanesi

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları