Çınarlı: 68 Fabrikanın Birçoğu Üretime Ara Verdi.

26 Ocak 2022 Saat: 15:42
Çınarlı: 68 Fabrikanın Birçoğu Üretime Ara Verdi.
İran’ın Türkiye’ye doğalgaz akışını kısıtlamasının ardından Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) uygulamaya koyduğu elektrik kesintisi yürürlüğe girdi.

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar AKM Alışveriş Merkezi

Çınarlı: 68 Fabrikanın Birçoğu Üretime Ara Verdi

Haber Merkezi

İran’ın Türkiye’ye doğalgaz akışını kısıtlamasının ardından Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) uygulamaya koyduğu elektrik kesintisi yürürlüğe girdi. Akhisar Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yönetim kurulu başkanı Ali Çınarlı, yaptığı basın açıklamasında Akhisar OSB’deki aktif faaliyetlerine devam eden 68 fabrikanın birçoğunun üretime ara verdiğini belirterek “Sürekli enerji ihtiyaçları olan fırınları vb. tesisleri olan işletmelerde kısıtlama olmamalıdır” dedi.

Çınarlı yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “BOTAŞ, 19 Ocak 2022 günü OSB’lere yazılı olarak yaptığı bildirimde; İran’dan alınan doğal gaz akışında, İran tarafında yaşanan teknik arıza nedeni ile 21 Ocak 2022 günü saat: 08.00’dan itibaren OSB’lerce günlük bildirilen toplam tüketimin %40 azaltılarak tüketimin %60 sevilerine çekilmesi ve bu durumun ikinci bir yazılı bildirime kadar uygulanması istenmiştir.  Bu konuyla ilgili olarak firmalarımızla planlama çalışması yapılırken, TEİAŞ ‘da OSB’lerde elektrik kısıtlaması uygulaması yapabileceğini açıkladı ve devamında TEİAŞ yetkilileri OSB’yi arayarak yazılı bir talimat olmaksızın 25-26 ve 28 Ocak 2022 tarihlerinde toplam 72 saatlik enerji kesintisinin planlandığını bildirmişlerdir. Bu sürelerde kesintiye uymayanlar için cezai müeyyideler uygulanacağını belirtmişlerdir.

Konu ile ilgili yapılan yazılı ve sözlü girişimler neticesinde; 24 Ocak 2022 günü OSBÜK koordinatörlüğünde, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız, OSB Başkanları, TOBB, ASKON, MÜSİAD, TİM başkan ve temsilcileri ile BOTAŞ ve TEİAŞ Genel Müdürlerimizin katılımıyla toplantı düzenlenmiştir. Toplantı sonucunda; tüm OSB’lerde enerjinin kesilmeden aydınlatma ve ısıtma amaçlı kullanılacak kadar kısmına izin verilmiştir. Kısıntı uygulanacak günlerde, belirlenen rakamın üzerinde enerji çeken bölgelere cezai yaptırımlar uygulanacağı bildirilmiştir.

Yaşanmakta olan sıkıntılı sürecin firmalarımız ile koordine edilerek bölgemizde planlanan şekilde yürütülmesine devam edilmektedir. Yetkililerimizden, bundan sonraki süreçte, enerji ile ilgili kararlar alınırken her sanayi kuruluşunun ihtiyaçlarının farklı olduğunun göz önünde bulundurmalarıdır.  Bazı işletmelerde üretim planlaması yapılarak kısıtlama uygulanabilir olsa da üretim prosesleri gereği sürekli enerji ihtiyaçları olan fırınları vb. tesisleri olan işletmelerde kısıtlama olmamalıdır.

Sanayi kuruluşlarımızın kapasite ve üretim ivmelerini yavaşlatacak bu karar ihracatı, üretimi ve ekonomiyi olumsuz etkileyecektir. Umarız ki; bu sürecin geçirmiş olduğumuz zor günlerde istihdama kalıcı olumsuz etkileri olmaz. Bizim şu anda yapabileceğimiz üretimlerimizi; telafi edebilecek kadar azaltmak, jeneratörlerimizi hazır tutmak, gece vardiyasına ya da tatil günlerine kaydırmak olabilecektir.

Akhisar OSB de bulunan yatırımcılarımız,  BOTAŞ ve TEİAŞ tarafından belirtilen kısıntı sınır değerlerine uygun olarak üretimlerini planlamışlardır. Bölgemizde aktif olarak faaliyetlerine devam eden 68 fabrikamızdan birçoğu üretimlerine ara vermiş durumdadır.  OSB Yönetimi olarak bizlere bu sürecin yönetilmesinde katkı sağlayarak yardımcı olan tüm yatırımcılarımıza teşekkür ederiz”




YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız