23 Nisan Kutlamaları Hüzünlü Geçti
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları sabah saat 09.30'da Milli Egemenlik Meydanında Atatürk Anıtına Çelenk koyma merasimi ile başladı. Çelenk komutanı Bekir Pehlivanoğlu Ortaokulu Beden Eğitimi Öğretmeni Ozan Altay’ın komutu ile başladı. Saygı Duruşu, Misak-ı Milli Ali Şefik Ortaokulu müzik öğretmeni Zehra Canan Beyinli’nin yönetimiyle İstiklal Marşı, Akhisar Belediye Bandosu ile birlikte okunmasıyla çelenk koyma töreni sona erdi. Törenin Ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Başkanı A.Vehpi Bakırlıoğlu ve yönetim kurulu üyeleri Atatürk Anıtını çiçekler süsledi.
Günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı Akhisar İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Mermer yaptı. Süleyman Mermer;”Türk halkının henüz var olma mücadelesi içinde iken egemenliğini ilan ettiği, millet olarak en anlamlı günlerimizden biri olan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına hepiniz hoş geldiniz. Tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biridir 23 Nisan. Bağımsızlığına kast edilmiş, toprakları talan edilmiş bir milletin yeniden diriliş kararlarının alındığı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı gündür 23 Nisan. Yokluğa, yoksulluğa, imkânsızlığın her türlüsüne aldırmadan gönüllerini özgürlüğe adamış ecdadımızın tüm gücüyle dünyaya biz hala ayaktayız diye haykırışının 93. Yıl dönümü bugün. Milli Mücadelemizin Önderi Mustafa Kemal Atatürk, bağımsızlık mücadelesine devam edebilmek için bir milli meclisin kurulması gerektiğine inanıyordu. 1919’da Amasya Genelgesi ile ilan olunan, “Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” parolası, Erzurum ve Sivas Kongreleri’nde de benimsenerek, kurulacak olan Büyük Millet Meclisi’nin temel dayanağını oluşturmuştur. Büyük Millet Meclisi’nin Ankara’da açılmasını 19 Mart 1920 tarihinde valiliklere ve kolordu komutanlıklarına duyurdu. Derhal Anadolu’da yeni bir seçim başladı. Meclis-i Mebusan’dan Ankara’ya geleceklerin yeni Meclis’e katılabilecekleri de duyuruda yer aldı. 10 Nisan 1920 tarihinde, milletvekillerinin çoğu Ankara’da toplandı. Büyük Millet Meclisi’nin toplanacağı salona bir kürsü yapıldı. Fakat oturacak sıra yoktu. Öğretmen Okulu’nun uygulama okuluna ait öğrenci sıraları salona getirildi. 0 zamanlar Ankara’da elektrik de yoktu. Kahvehanelerin birinden alman avizeli bir petrol lambası Meclis’e asıldı. Salonun ortasına sacdan yapılmış bir odun sobası kuruldu. Meclis kürsüsünün üzerine zafer kazanılana kadar kalmak üzere siyah bir örtü serildi. 23 Nisan 1920 Cuma günü yapılan dualar ve kesilen kurbanlar eşliğinde milletin egemenliğinin temsil edileceği Türkiye Büyük Millet Meclisimiz açıldı.“Toplumda en yüksek hürriyetin, en yüksek eşitlik ve adaletin devamlı şekilde sağlanması ve korunması ancak ve ancak tam ve kat’? Manasıyla milli egemenliğin kurulmuş bulunmasına bağlıdır. Bundan ötürü hürriyetin de, eşitliğin de, adaletin de dayanak noktası milli egemenliktir.” diyen Mustafa Kemal Atatürk: “ Egemenlik, hiçbir mana, hiçbir şekil ve hiçbir renkte ve işarette ortaklık kabul etmez.” sözleriyle de egemenliğin sadece ve sadece millete ait olduğunu çok açık ortaya koymaktadır. Hiç şüphe yok ki yeni kurulan Cumhuriyet’in öz cevheri olarak milli hâkimiyeti gördü. Gerek askerlik, gerekse devlet hayatının bütün devir ve safhalarını dolduran mücadelelerinde daima hareket düsturu olarak milli iradeyi göz önünde bulundurdu.
İleri görüşlülüğünü bayram olarak ilan ettiği bugünü ithaf ettiği kitleyi seçiminde de gösterdi. Böylesine anlamlı bir gün ancak; milletimizin gözbebeği çocuklarımıza armağan edildiğinde daha da anlam kazanabilirdi. Sevgili çocuklar! Unutmayalım ki size verilen bu büyük değer, bir o kadar da büyük sorumluluk yükler sizlere. Sizler geleceğin yapı taşları olduğunuzu unutmadan, birlik ve beraberliğinizden asla taviz vermeden, sevgiyi hiçbir zaman dilinizden ve kalbinizden düşürmeden, hep birlikte bu ülkede yaşamanın tadını çıkaracak ve bu ülke için çalışacaksınız. Sevginin, kardeşliğin, hoşgörünün ve barışın hakim olduğu bir dünyada el ele yaşamak ümidiyle; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu olsun” dedi.
Misak-ı Milli Ali Şefik Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Selin Ortaç, Zübeyde hanım Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Hamdi Güven’in sunuculuğunu yaptığı tören saat 10.00'da, Akhisar Şehir stadında başladı. Akhisar Kaymakamı Kamil Köten, Hava Meydan ve Garnizon Komutanı Hava Kontrol İhbar Albay Bülent Keleş, Belediye Başkanı Salih Hızlı, çocukların ve Akhisar halkının bayramını kutladı.
Akhisar Cumhuriyet Ortaokulu öğrencisi Sıdıka Nur Gölcük” 23 Nisan” şiirini okudu.
Misak-ı Milli Ali Şefik Ortaokulu öğrencisi Fatma İrem Tınazlı’nın günün anlam ve önemini anlatan konuşmasında sonra 4X100 bayrak yarışları yapıldı.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı spor etkinliklerinde ve Manisa'daki yarışmalarda dereceye giren sporcu öğrencilere Kupa ve madalyaları Akhisar Kaymakamı Kamil Köten, Hava Meydan ve Garnizon Komutanı Hava Kontrol İhbar Albay Bülent Keleş, Belediye Başkanı Salih Hızlı, Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, Adalet Komisyon Başkanı Maksut Karakulak tarafından törenle verildi.
Gazi Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Ortaokulu Halk Oyunları Gösterisi, Akhisar Belediyesi Taekwondo Ekibinin Gösterisi, Bekir Pehlivanoğlu Ortaokulu Öğrencilerinin Hazırladığı İspanyol Dansı gösterisi, Üçüncü Sınıf Öğrencilerinin Güreş Müsabakaları, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü Ekibi Karate Gösterileri, Jimnastik Gösterileri ve Ticaret Odası İlköğretim Kurumu Halk Oyunları Gösterisiyle tören sona erdi.