3 Aralık Dünya Engelliler Günü Akhisar’da Kutlandı
3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla, Akhisar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde etkinlik programı düzenlendi. Merkezin çok amaçlı kültür salonunda yapılan etkinliğe Ahisar Kaymakamı Kamil Köten, Belediye Başkanı Salih Hızlı, Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, Adalet Komisyon Başkanı Maksut Karakulak, İlçe Jandarma Komutanı Sebahattin Bolat, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Turhan, Aile ve Sosyal İşler Bakanlığı Akhisar İlçe Müdürü Suudi Arslan, daire müdürleri, siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum örgütleri katıldı.
Akhisar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından hazırlanan programın açılış konuşmasını kurum müdürü Bekir Bozkurt yaptı. Bozkurt yaptığı konuşmada “3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında, hazırlamış olduğumuz programımıza hoş geldiniz der saygılarımızı sunarım. Değerli misafirlerimiz, 2008 yılından itibaren faaliyetlerine devam etmekte olan Akhisar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, 60 kapasiteli olarak, 13 yaş ve üzeri psikiyatri tanısı konulmuş Zihinsel Engelli erkek bireylere, yatılı olarak Bakım-Koruma ve Rehabilitasyon hizmeti sunan ülkemizin ilk ve tek kuruluşu olmasının gururunu hep birlikte yaşamakta olduğumuz bu günlerde, kuruluşumuzda halen 63 engelliye, yatılı olarak Bakım-Koruma ve Rehabilitasyon hizmeti sunulmaktadır.
Kıymetli misafirlerimiz, Engelli denince akla; Doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetmiş, normal yaşamın gereklerine uyamayan kişiler akla gelmektedir. Bu tanımdan yola çıktığımızda; bu gün ülke nüfusumuzun yaklaşık, yüzde 12,99’u yani sekiz milyon dört yüz bin kişisi çeşitli engelleri bulunan bireylerden oluşmaktadır. Bu bireylerden ülke nüfusumuzun yüzde 2.58’i yani bir milyon sekiz yüz bin kişisi Ortopedi, Görme, İşitme, Dil ve Konuşma ile Zihinsel engelli olan bireyler, yüzde 9.7’si yani altı milyon altı yüz bin kişisi ise, Süreğen hastalıklar neticesinde çeşitli engelleri olan bireylerdir.
Kıymetli misafirlerimiz Ülkemizde var olan bu güzide ve özel insanların varlığını göz ardı etmeden gelin, hep beraber onların çığlıklarına kulak verelim, engellilerimiz için neler yapabileceğimizi bir düşünelim, geç kalmadan, iş işten geçmeden, keşke demeden, sahip olduğumuz bu engellilere, bir şeyler yapmak üzere bu günden tezi yok samimi, istekli ve kararlı birer adım atalım, etrafımızda var olan engellilerimize arzuladıkları, istedikleri ve daha önemlisi ise, hak ettikleri gibi bir yaşan sunabilmemiz için hep beraber bir şeyler yapmanın gayret ve çabası içerisinde olalım. Bu insanlara karşı asla ilgisiz ve duyarsız kalmayalım.
Saygıdeğer misafirlerimiz engelliliğin ilerlenmesinin önlenmesi, engellilerin ayrımcılıktan uzak, fırsat eşliğine dayalı bir yaşam sürmeleri ve toplumsal yaşama tam katılımlarının sağlanmasında etkin ve lider bir kurum olma gayreti içersinde olan kuruluşumuzun sunmaya çalıştığı bu güzel hizmetlerinde bizlere desteğini esirgemeyen Sayın Kaymakamımıza, Sayın Belediye Başkanımıza, diğer tüm kamu ve kuruluşlarına, il ve ilçe müdürlüğümüze, gönüllü ve sivil toplum kuruluşlarına ve adını sayamadığımız diğer tüm gönüllü emektarlarımıza, hayırsever vatandaşlarımıza, bütün çalışanlarımıza, bu programın hazırlanmasında emeği geçenlere, rol alan tüm engellilerimize ve diğer katkıda bulunanlara, huzurlarınızda teşekkür ediyor sizlerin hata, kusur ve eksikliklerimizden dolayı, bizlere anlayış göstereceğinizi ümit ediyor ve bizleri yalnız bırakmadığınız için Rehabilitasyon Merkezi ailesi adına hepinize teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum” dedi.
Dünya Engelliler gününü bir kutlama günü olarak kutlanmaması gerektiğini savunan Aile ve Sosyal İşler Bakanlığı Akhisar İlçe Müdürü Suudi Arslan yaptığı konuşmada “Bilindiği gibi BM’ tarafından 3 Aralık günü 1992 yılında Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilmiştir.
Engellilik; doğuştan ya da kaza veya uzun süren hastalık sonucunda oluşan bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerin kaybı olarak tanımlanmaktadır.
Engelliler günü nedeniyle yapılan çalışmalarda hemen hemen dünyanın her tarafından Engellilikle ilgili organizasyonlar düzenlenmektedir. Böyle zamanlarda Engellilerin sorunları tartışılır. Engelli olmaya sebep olan etkenler açıklanır ve bu etkenlerin ortadan kaldırılması için çareler araştırılır.
Engelli vatandaşlarımızın sosyal hayatta karşılaştıkları sorunların çözümlenmesi ve üretken bireyler olarak topluma katılımlarının sağlanması sosyal hukuk devletinin bir gereğidir. Ülkemizde de, Engellilerimizin toplumda daha saygın bir statüye kavuşturulması amacıyla her türlü çalışma aralıksız olarak sürdürmektedir.
Engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur.
İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür.
Bu anlamda, engelli vatandaşlara acıma duyguları il yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır.
Bu nedenle engelliye hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesi son derece önemlidir.
Başta İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi olmak üzere bir çok belge engellilik sorununu temelde bir insan hakları sorunu olarak ele almaktadır. Bizim anayasamız ve yasalarımızda engellilere ilişkin olarak evrensel değerlerle paralel düzenlemeleri ön görmüş, devleti engellilerin sorununa yönelik yükümlü kılmıştır” dedi.
Konuşmaların ardından Akhisar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde bakım ve rehabilite edilen hastaların oluşturduğu gruplar unutulmayacak gösterilere imza attılar.