Manisa Tarım İl Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Bedri Türk 3 yıldır yaptığı araştırma ve gözlemleri sonucunda zeytindeki şekil bozukluklarının (TAKOZ) sebebini çözdüğünü iddia etti.
Mühendis Türk çalışması ile ilgili yaptığı yazılı açıklamasında “Zeytin üreticilerinin takoz dediği, özellikle Ayvalık (Edremit) çeşidinde çok bariz, diğer çeşitlerde de olan şekil bozuklukları ile 3 yıldır yaptığım çalışmalar neticesinde mevcut duruma sebebiyet veren sorunu yaptığım akar mücadelesi ile çözdüğümü düşünüyorum.
Yıllardır görülen, ancak son 3-4 yıldır yoğun olarak yaşanan şekil bozuklukları ile söylenen besin maddesi noksanlıkları ile ilgili özellikle bor noksanlığı ile ilgili yapılan uygulamaları gözlemlediğimde herhangi bir düzelme olmadığını gördüm.
Uzun yıllardır bu konu ile ilgili gözlem yaparak, nerelerde yoğun olarak görülüyor, ne zaman başlıyor, hangi bahçelerde olmuyor, hangi bahçelerde daha fazla oluyor, bahçenin hangi bölümünde daha yoğun olarak görülüyor, konularını gözlemledim.
Gözlemlerim neticesinde bahçenin yol kenarlarındaki ağaçların zeytin meyvelerinde düzgün hiçbir danenin olmadığını yoldan uzaklaştıkça ağaçlardaki düzgün meyve miktarının arttığını gördüm. Bunu fark ettikten sonra yaprak ve daneleri incelediğimde, sebze ve meyve ağaçlarında akarların çalıştığında yaptıkları emgi ve kirliliği tespit ettim.
2009 yılında ilk olarak WP kükürt uygulaması yaparak konu ile çalışmaya başladım. Çiçek öncesi ve çiçek sonrası olmak üzere 2 uygulama yaptım. Danelerde belirli bir noktadan sonra düzelme olduğunu gördüm. Ancak çiçek sonrası uygulamayı zeytin güvesi ile birlikte yapmıştım.Gözlemim akarların sapın dibinden girerek danede 2-3 mm ilerlediği ve daha sonra emginin oluşmadığını gördüm. Bu durum bana çiçek sonrası uygulamada geç kaldığım kanaati oluşturdu.
2010 yılında farklı 3 etkili maddeli ilaç ile çalıştım. Çiçek öncesi uygulamayı çiçek tomurcukları üzerindeki bölünecek çizgileri belli olduğunda, çiçek sonrası uygulamayı ise çiçeklenme tamamlanır tamamlanmaz yaptım. Yaptığım uygulamada kontrol (şahit) ağaç bıraktım. Şahit ağaçlarda aynen daha önceki yıllarda olduğu gibi ağaçların üzerindeki danelerin neredeyse tamamının şeklinin bozuk olduğu, diğer ağaçlarda ise daha önceki yıllardaki şekil bozukluklarından eser kalmadığını gördüm.
2011 yılında 1 etkili maddeli ilaç ile yine uygulamalarımı yaptım. Şahit ağaçları ayırdık. 22 ve 29 Temmuz 2011 tarihlerinde bazı meslektaşlarım ve üreticiler ile durumu paylaştım. Fotoğraflarını çekiyoruz.
Yapmış olduğum akar mücadelesi ile;
1-Yapraklardaki şekil bozukluklarının da ortadan kalktığını,
2-Danelerde şekil bozukluğu diye bir durumun olmadığı,
3-Tomurcuk yanmasının neredeyse hiç olmadığı,
4-Karabiber dökümünün neredeyse hiç olmadığı,
5-Dane ve sürgün gelişiminin çok iyi olduğunu,
6-Gemlik, Uslu ve Ayvalık çeşitlerinde çok iyi dane tutumu ile birlikte, dane ve sürgün gelişiminin çok iyi olduğunu,
Gözlemledim.
Ayrıca
1- Sezonun devamında özellikle Gemlik Zeytinlerinde Eylül aylarında dökülmenin olup olmayacağı, ve dökülen danelerde sapta incelme olup olmayacağını,
2-Yağ randımanı ve kalitesini,
3-Olgunlaşma dönemini,
Gözlemleyeceğim.