5 dekarın altında kalan çiftçilere dekar başında 100 Lira hesabıyla Küçük Aile İşletmesi Desteği (KAİD) adı altında destekleme ödemesi yapılacak olup, başvuruların 31 Aralık 2018 gününe kadar İl/İlçe tarım Müdürlüklerine yap
5 Dekarın Altındaki Çiftçilere Ödeme Desteği
Metronom Haber Ajansı - MHA
30 Haziran 2018 tarihine kadar 2018 Üretim yılına ait ÇKS kaydını güncellemiş olan ve tarımsal faaliyet alanı toplam 5 dekarın altında kalan çiftçilere dekar başında 100 Lira hesabıyla Küçük Aile İşletmesi Desteği (KAİD) adı altında destekleme ödemesi yapılacak olup, başvuruların 31 Aralık 2018 gününe kadar İl/İlçe tarım Müdürlüklerine yapılması gerekmektedir.
Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair 2018/17 No'lu Tebliğ 27 Mart 2018 tarih ve 30373 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 2018/17 no'lu Tebliğ kapsamında; 2018 üretim yılında ÇKS'ye kayıtlı ve tarımsal faaliyet yapılan alan toplamı beşdekar veya altında olan çay ve fındık ürünleri hariç, açıkta ve/veya örtüaltı ünitelerinde meyve, sebze, süs bitkisi ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapan gerçek ve tüzel kişilere 100 TL/da küçük aile işletmesi desteği ödemesi yapılacaktır.
2018 üretim yılında desteklemeye esas ürünlerin toplam üretim alanı; açıkta üretim için 1 dekarın, örtüaltı ünitelerinde üretim için 500 metrekarenin altında olan küçük aile işletmelerine destekleme ödemesi yapılmayacaktır.
Üreticinin desteklemeye esas ürünleri hem açıkta hem de örtüaltı ünitelerinde yetiştirmesi durumunda;
1- Açıkta üretim 1 dekar veya üzerinde, örtüaltı ünitelerinde üretim 500 metrekare veya üzerinde ise her iki üretimin toplam alanı desteklemeden yararlandırılacaktır.
2- Örtüaltı ünitelerinde üretim 500 metrekare veya üzerinde, açıkta üretim 1 dekarın altında ise her iki üretimin toplam alanı desteklemeden yararlandırılacaktır
3- Örtüaltı ünitelerinde üretim 500 metrekarenin, açıkta üretim 1 dekarın altında ise her iki üretim de desteklemeden yararlandırılmayacaktır.
Desteklemeye esas ürünlerin fide ve fidan üretimi de destekleme kapsamında olup, tohumluk ve filizlendirme amaçlı üretimler desteklemeden yararlandırılmayacaktır.
Tapu kayıtlarında hisse büyüklüğü beş dekar üzerinde olan arazilerin kiralama yoluyla bölünmek suretiyle tarımsal faaliyet yapılan alanın beş dekar veya altına düşmesi halinde bu arazilere küçük aile işletmesi desteği ödemesi yapılmayacaktır.
2018 üretim yılında küçük aile işletmesi desteğine esas arazide/örtüaltı ünitelerinde birden fazla üretim yapılması durumunda sadece bir üretim dönemi için desteklemeden yararlandırılacaktır.
Küçük Aile İşletmesi Desteği için müracaat eden ve örtüaltı ünitelerinde meyve, sebze, süs bitkisi ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapan üreticilerin başvuru dilekçesine ilave olarak ÖKS belgesi ibraz etmeleri gerekmektedir.
2018 üretim yılında ÇKS 'ye kaydını yaptırdıktan sonra vefat eden üreticilerin 2018 yılı küçük aile işletmesi desteğinden yararlandırılması için Tebliğ'in 24 üncü maddesinin dokuzuncu fıkrasının (ç) bendi gereği işlem yapılacaktır.
Küçük Aile İşletme desteğinden faydalanmak isteyen gerçek/tüzel üreticilerin 31 Aralık 2018 mesai bitimine kadar başvuru dilekçesi ile 2018 Üretim Yılında Çiftçi Kayıt Sisteminde kayıtlı oldukları İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir.