Bu yıl altıncısı düzenlenen İşçi Film Festivali açılış gösterimleriyle başladı.
Akhisar Belediyesi Bülent Ciğeroğlu Kültür Salonundan Halk Evlerinin’nin organize ettiği 6. Uluslar arası Film Festivali 3 gün sürecek ve tüm filmler ücretsiz ilenebilecek.
Doğanın talanı ve buna karşı direnişlerle ilgili filmlere özel yer ayıran bu yılki festivalde Türkiye'den ve dünyanın dört bir yanından, yeni ve klasikleşmiş, belgesel ve kurmaca eserlerin bulunduğu 60'a yakın film gösterilecek. Gerard Depardieu'nün rol aldığı, Emile Zola'nın eserinden uyarlama madenci filmi 'Germinal', kapitalizmin daha fazla kãr güdüsünü sorgulayan ve fikir babası Hayao Miyazaki olan animasyon 'Pompoko', programdaki uzun metrajlı yabancı filmler arasında göze çarpıyor. Festival'in yerli uzun metrajlı eserleri arasında ise Yılmaz Güney'in en önemli yapıtlarından 'Arkadaş', Metin Erksan'ın elinden Necati Cumalı'nın eserinin efsanevi beyazperde uyarlaması 'Susuz Yaz' Seren Yüce'den 'Çoğunluk' var. Birçok yerli belgeselin ilk gösterimini yaptığı Festival'de, Fatin Kanat'ın Halepçe katliamını anlattığı 'Halepçe-Sonsuz Umut'u, Erkal Tülek'in HES'lerle ilgili 'Sudaki Suretler'i, Sabite Kaya'nın seks işçileriyle ilgili filmi 'Bedensiz Ruhlar'ı, Turgut Yasalar'dan '1 Mayıs İlk Dileğimiz' Tunç Erenkuş'tan 'Oğlunuz Erdal'ın da aralarında bulunduğu 20'den fazla belgesel film yer alıyor. Kısa filmlere de bu yılki programda özel yer verilmiş durumda. Festivalde birçok yönetmenle söyleşiler de düzenlenecek.
Film festivalinin altıncı yılında Doğanın özgürleşmesi mücadelesini oluşturan görüntüler sahne alıyor. İlk olarak söz alan Akhisar Halk Evi Şube Başkanı Mehmet Akif Aksezgin yaptı; “eşitlik ve özgürlük mücadelesi yapan Metin hocamıza saygı ile başlamak istiyorum. Halk Evleri bağımsız ve demokratik bir kitle örgütüdür, halk örgütüdür. Halkın haklarını savunan emperyalizme, faşizme, neoliberalizme ve gericiliğe karşı mücadeleden yana herkesi kucaklayan bir örgüttür. Halk Evlerini mücadelelerini takip edenler 79 yıllık tarihsel birikimi ile birlikte halkın içinde halk ile birlikte bir halk örgütü olarak halkın hakları mücadelesini yükselterek büyüdüğü iyi bilinir. Elbetteki Halk Evlerinin bu mücadeleleri iktidarları rahatsız etmektedir. Halk Evleri yaşamın her alanında her türlü baskıya ve zora rağmen yılmadan bıkmadan, usanmadan sokaktaki mücadelesini yükseltmesi Erdoğan ve yandaşlarını çıldırtmaktadır. Baskınlar yöneticilerimize karşı tutuklamalar ve gözaltılar yeni değildir. Egemenlerin baskısı AKP faşizmine karşı yapacağımız şeyde bellidir, halkın iktidarı için sokakta olmak. Bu festivalde bizlere katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz” dedi.
Ardından Uluslar arası Film Festivali Komitesi adına Didem Tosun bir konuşma yaptı; “her yıl 1 Mayıs’da Ankara, İstanbul ve İzmir’de eş zamanlı başlayan festivalimiz yıl sonuna kadar 15 ilde, Kıbrıs’da ve İngiltere’de gerçekleştiriliyor. Ankara, İstanbul ve İzmir’den sonra Artvin, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Samsun, Diyarbakır, Hatay, Adana, Mersin, İskenderun, Niğde, Muğla, Antalya ve Kıbrıs’daki dostları ile her biri kendine özgü renkleri ile buluşuyor ve hem de her yıl daha da büyüyerek. Bu uzun yolculuğumuza Akhisar’ımızında katılmasından dolayı çok mutluyuz. Festival çeşitli emek örgütlerinin sendikaların ve halk evlerinin öncülüğünde örgütleniyor. Gerçekleştirilmesi tamamen gönüllülük temeline dayanan Uluslar arası İşçi Festivalimiz başladığından buyana biletsiz ve ücretsiz yapıyoruz. Kültür ve Sanatın yardımlaşma mantığı ile olması gerektiğine inandığımızdan sponsorsuz gerçekleştiriyoruz. 6 yılda 324 adet kurmaca ve belgeseli siz değerli emek dostları ile buluşturduk. Almanya’dan Rusya’ya, İtalya’dan Arjantin’e, Venezuella’dan Irak’a, Çin’e kadar birçok ülke ve bölgede olup bitenleri mücadele deneyimlerine tanıklık ettik.
Bu yıl ki festivalimizin konusu Toprağımız, Havamız ve Suyumuz için Doğal Olarak Direniş olmuştur. Bu kapsamda bu yıl festivalimizde ikizdere, fındıklı bölgelerindeki mücadeleyi anlatan bir avuç cesur insanı ve bunun gibi birçok konular ele alındı” dedi.
Festivalin ilk gününde Açılış Filmi olarak Erkal Tülek’in yönettiği ve katıldığı Sudaki Suretler Filmi vizyona girdi. Güneşe Yolculuk konserinin ardından Ahmet Işık’ın objektifinden karelerin yer aldığı fotoğraf sergisi ziyaretçilere açıldı.