“Akhisar Lovers” gençlik grubu tarafından düzenlenen; T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’nca yürütülen Erasmus + Gençlik Programı kapsamında Avrupa Komisyonu’ndan sa
7 Ülkeden 40 Genç Akhisar’da Zeytin Toplayacak
Metronom Haber Ajansı - MHA
“Akhisar Lovers” gençlik grubu tarafından düzenlenen; T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’nca yürütülen Erasmus + Gençlik Programı kapsamında Avrupa Komisyonu’ndan sağlanan hibe ve Akhisar Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleşen, “Hasat Zamanı” adlı proje Manisa’nın Akhisar İlçesi'nde hayata geçiyor. Proje dahilinde Akhisar'a 7 farklı Avrupa ülkesinden toplam 40 genç geldi.
21-29 Ekim 2016 tarihleri arasında Manisa ili Akhisar İlçesi’ne zeytin toplamak üzere 7 farklı Avrupa ülkesinden (Polonya, Bulgaristan, Romanya, İtalya, Hırvatistan, Macaristan, Litvanya) 18 – 30 yaş arası 40 genç Akhisar’a geldi. Ev sahibi olan “Akhisar Lovers” gençlik grubu başta zeytin olmak üzere ziraat ve tarım uygulamalarına meraklı, aynı zamanda aşçılık yeteneği olan gençler projenin ana teması olan zeytinin toplanması, işlenmesi, yeni zeytin fidanlarının dikilmesi ve aynı zamanda da atölye çalışmaları sonrası zeytin yağlı yemeklerin yapılmasında gruba öncülük edecekler, gönüllü eğitmenlik yaparak nasıl zeytinyağlı yemek yapıldığını yabancı ülkelerden şehrimize gelen katılımcılara uygulamalı olarak öğretecekler.
Akhisar Lovers Gençlik Grubu Adına Yasal Temsilci Merter Kırkmalı “Hasat Zamanı” adlı projesi ile ilgili yaptığı açıklamada; Tarihi, günümüzden 8000 yıl öncesine dayanan zeytin birçok efsanenin kaynağı olmuş, kutsal kitaplarda adı geçen cennet meyvesidir. Nuh Peygamber’den (Hz. Nuh), Antik Yunan’a, Mısırlılardan, Romalılara kadar tarihin her aşamasında zeytin ağacından ve zeytinyağının yararlarından söz edilmektedir. Zeytin ağacı akıl ve zaferin, zeytin dalı barışın, zeytinyağı da saflık ve sadeliğin sembolü olmuştur. Dünya zeytin üretiminde Akdeniz’de kıyısı olan Avrupa Birliği ülkelerinin önemli bir yeri vardır. Zeytin, Türkiye’de de çok geniş bir yayılım alanı bulmuştur. Üretimin % 53’ü Ege Bölgesinde yapılmaktadır. Yaşadığımız şehir olan Akhisar’da ise 12 milyon zeytin ağacı bulunmaktadır. Bu noktadan hareketle 21-29 Ekim 2016 tarihleri arasında Manisa ili Akhisar İlçesi’ne zeytin toplamak üzere 7 farklı Avrupa ülkesinden 18 – 30 yaş arası 40 genci şehrimize davet ettik. Ev sahibi grup başta zeytin olmak üzere ziraat ve tarım uygulamalarına meraklı, aynı zamanda aşçılık yeteneği olan gençler olup projemizin ana teması olan zeytinin toplanması, işlenmesi, yeni zeytin fidanlarının dikilmesi ve aynı zamanda da atölye çalışmaları sonrası zeytin yağlı yemeklerin yapılmasında gruba öncülük edecekler, gönüllü eğitmenlik yaparak nasıl zeytinyağlı yemek yapıldığını yabancı ülkeden şehrimize gelen katılımcılara uygulamalı olarak öğretecektir. Birbirinden farklı Avrupa ülkelerinden gelecek olan bu gençler ‘‘Hasat Zamanı‘’ projemiz ile bir arada yaşamanın, bir araya gelerek bir şey üretmenin en güzel örneğini sergileyeceklerdir. Hasat zamanı esnasında profesyonel işçilerle birlikte ortak hareket ederek zeytin toplayacak ve yeni zeytin fidanları dikecek olan gençler, günümüzde de var olan tüm zorlukları birlikte ortak hareket ederek aşabileceğini ve bir araya gelerek bir şeyler üretmenin mesajını projemizle kamuoyuna vereceklerdir. Projemiz; kültürlerarası alışverişin önemine dikkat çekmek, ortak hareket etmeye ve paylaşmaya merak uyandırmak amacı ile yazılmıştır.
Hedefimiz öncelikle daha önce yurtdışına çıkmamış ileride de yurtdışına çıkma imkanı olmayan yerelimizdeki gençlerle, Avrupalı gençleri şehrimizde buluşturmak, beraber zeytin toplamalarını sağlamak, beraber zeytini işleyip zeytinyağı üretmelerini sağlamak, birlikte zeytin fidanı dikerek yeni zeytinliklerin oluşmasını sağlamak, yeni tartışma ortamları oluşturmak, birlikte hareket etmelerini, kendi sorunlarını kendi içlerinde hep birlikte görmelerini sağlamak, zeytin toplayarak yaparak kendi yaşayacakları deneyim sonrası ‘‘Hasat Zamanı’’ ana başlığı altında zeytin ile ilgili fotoğraf çekmelerini istemek ve sonrasında açacakları sergi ile yerel halk ile buluşmalarını sağlamak, kültürel geceler ve geziler düzenlemektir. Ve aynı zamanda gençlerimiz bir hafta boyunca bir araya gelerek yapacakları atölye çalışmalarında farklı dilleri konuşsalar da “Hasat Zamanı” sonrası zeytinyağlı yemeklerin tariflerini öğrenecekler, ezberleyecekler, çalışacaklar ve de bir haftanın sonunda evrensel bir meyve olan zeytinden elde ettikleri zeytinyağlı yemekler (Biber Dolması, Yaprak Sarması, Fava, Taze Bakla, Akdeniz Salata) ziyafetini halka sunacaklardır.
Tüm etkinliklerimizle sosyal ve evrensel değerleri öğrenmeleri ve bunlara sahip çıkmalarının sağlanması yine projemizle olacaktır. Kültürlerarası alışveriş çatısı altında tarımı, tarihi, kültür ve sanatı Avrupalı gençler ile buluşturup, kardeşlik, dostluk, barış kavramlarını da bu proje ile harmanlayarak yerel halka bir nebzede ışık tutmak amaçlarımızdandır. Yine yapılacak olan 'Hasat Zamanı' etkinliğinde çekilecek olan tüm fotoğraflar ileride farklı ülkelerde, farklı şehirlerde, farklı projelerde dağıtılması amaçlı kitapçık haline getirilecek, İngilizce hazırlanacak olan kitapçıkta ortak hareket etmenin, birlikte bir şeyler üretmenin ve paylaşmanın önemine değinilecektir. Bu da projenin sürekliliği açısından önem taşımaktadır.
Avrupa’dan gelen gençler ise yaptıkları konuşmada ortak amaçlarının son yıllarda çokça üretilmeye başlanan zeytinlerin kaynağını yerinde görmek ve öğrenmek olurken aynı zamanda da Türk kültürünü de yaşamak için geldiklerini ifade etti.