KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
Zümrüt MobilyaYamaçlar Yapı
GÖZÜPEKTEL
BOŞ REKLAM ALANII
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
HASCANLAR
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSE CAMYamaçlar Yapı

Kültür/Sanat

7 Ülkeden 50 Öğrenci Akhisar’a Geldi

7 Ülkeden 50 Öğrenci Akhisar’a Geldi

7 Ekim 2011 Saat: 21:48
7 Ülkeden 50 Öğrenci Akhisar’a Geldi
7 Ülkeden 50 Öğrenci Akhisar’a Geldi
DAYIOĞLU KASABI

T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Gençlik Programları kapsamında; ‘Avrupa Gençlik Merkezi’ üyeleri tarafından kurulan “Akhisar Lovers” adlı gençlik grubu’nun 6-14 Ekim 2011 tarihleri arasında Portekiz, Romanya, Letonya, Polonya, Litvanya, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti’ndeki ortakları ile beraber düzenleyeceği “Renkli Notalar” adlı Gençlik Değişimi Projesi; Türkiye’nin Manisa İli, Akhisar İlçesi’nde hayata geçecek. Proje sayesinde Akhisar’a 7 farklı Avrupa ülkesinden toplam 50 öğrenci geldi.

Avrupa Gençlik Merkezi Başkanı Merter Kırkmalı yaptığı açıklamada; “Renkli Notalar” adlı Gençlik Değişimi Projesi ile ilgili yaptığı açıklamada; “Projemiz; Akhisar’da yaşayan sosyal, kültürel ve ekonomik yönden imkanları kısıtlı Romanlara dikkat çekmek, merak uyandırmak amacı ile yazılmıştır. Hedefimiz öncelikle daha önce yurtdışına çıkmamış ileride de yurtdışına çıkma imkanı olmayan Roman gençlerle, Avrupalı Roman ve Romanlara merak duyan müzisyen ya da amatör olarak bir müzik aleti çalabilen gençleri Akhisar’da buluşturmak, beraber çalıştırmak, tartışma ortamları oluşturmak, birlikte konser vermelerini sağlamak, kendi sorunlarını kendi içlerinde hep birlikte görmelerini sağlamak, kendi yaşadıkları bölgeyi fotoğraflamalarını sağlamak, açacakları sergi ile toplumun içine girmelerini sağlamak, kültürel geziler düzenlemektir. Ve aynı zamanda yerelimizdeki Roman dernekleri ile de kendilerini buluşturarak Romanların geçmişini ve maruz kaldıkları bugünkü durumunu irdelemeleri de sağlanacaktır.

Gençlerimiz; Proje boyunca bir araya gelerek yapacakları atölye çalışmalarında farklı dilleri konuşsalar da aynı notaları okuyacak, ezberleyecek, çalışacak ve de bir haftanın sonunda evrensel bir dil olan müziğin ziyafetini halka açık olacak olan bir konserle sunacaklardır. Tüm etkinliklerimizi basın ve medya yoluyla kamuoyuna duyurmak, Akhisar’da yaşayan genç nüfusun toplumumuzdaki sosyal değerleri öğrenmeleri ve bunlara sahip çıkmalarının sağlanması yine projemiz ile olacaktır. Projemiz kapsamında yerelimizdeki Roman Mahallesi karış karış dolaşılacak ve fotoğraflandırılacaktır. Sonrasında açılacak olan sergi ile de çekilen fotoğraflar kamuoyuna sunulacak olup çekilen fotoğraflar katılımcı gençlere birer hediye olarak da verilecek, kendi ülkelerindeki yerel belediyelere ya da sivil toplum kuruluşlarına takdim etmeleri istenecektir.

Tarihi, sanatı dünya gençleri ile harmanlayıp, Akhisar’daki Romanların geçmişi bu proje ile bütünleyerek şehir halkına Romanlar konusunda bir nebzede olsa ışık tutmak amaçlarımızdandır. Yine oluşturulacak olan müzik grubunun ileride de farklı ülkelerde farklı şehirlerde farklı projeler için konser vermesi sağlanacak, bu da projenin hem sürekliliği hem de bir çoğu işsiz olan Roman gençlerine hem ekonomik hem de sosyal fayda da sağlayacaktır.

Gönüllülük ve yetenek esasına dayalı olarak isteyen grup, istediği faaliyette etkin rol alabilecektir. Avrupa ülkelerinden şehrimize gelecek olan gençlerimize şehrimizde yaşayan Romanlar’ın sosyal hayatlarının yanı sıra bölgemizin doğal, tarihi ve kültürel özelliklerine şahit olmaları sağlanacak, bu çerçevede Akhisar’da bulunan Lidya devletinin, Pergamon Krallığı’nın en önemli yerleşimlerinden biri olan ve İncil’de adı geçen yedi kiliseden birinin yer aldığı Thyateira antik şehrinin alanında uzman rehberler eşliğinde tanıtılması sağlanacak, paranın ilk adını sarf ettiğimiz bu şehirde bulunması münasebetiyle para ile yapılan ticaretin izi sürülerek Sardes (Sart) antik kenti ile Phokaia (Foça) antik kenti arasında örülen ağın bıraktığı eserler incelenecek ve tespitler yapılacaktır. Yine Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nden uzman kişiler çağırılarak proje süresince Romanlar ana temalı ortak konferansta düzenlenmesi planlanmaktadır.”

“Sonuç olarak; Hızla globalleşen, sınırların ortadan kalktığı küçük bir köy haline gelen Dünyamızda yıllar öncesinde var olan İpek ve baharat yollarına denk, kurmuş olduğumuz yeni köprüler, açmış olduğumuz yeni yollarla, birbirinden farklı ülkelerden gelen onlarca genci Akhisar’da bir araya getirmenin, onur ve gururunu yaşamaktayız” dedi.

 

T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı Ulusal Ajans Gençlik ve Eğitim Programları Baş Uzmanı Muratcan Işıldar “Avrupa’nın yedi ülkesinden katılan gençler ile düzenlenmekte olan bu Avrupa Birliği projesinde yer almaktan büyük bir sevinç duyduğumu belirtmek isterim. Kültürlerin ve sivil dialoğun bütünleştiği bu  projenin aslında önemine dikkat çekmek isterim. Bu kültürel köprünün kurulmasında önemli bir karar alan  Avrupa Gençlik Merkezi Başkanı Merter Kırkmalı ve üyelerini kutlarım. Kültürlerin insanların gelecek nesillere bıraktığı tek kalıcı mirastır.

 

Senelerce projeler yapıldı, senelerce fikirler ortaya atıldı. Fakat hibelerin kullanılması konusunda arka planda kaldık. Gençlerimiz burada Manisa ilimizin güzide ilçesi olan Akhisar’ da sanatsal bir kazanç başardılar. Akhisar dendiği zaman misafirperverlik ve zeytin aklımıza gelmektedir. Burada buluna kıymetli misafirlerimize barışın simgesi olan zeytin dalını beraberce yarınları taşıyacağımız ilk adımı atmış bulunuyoruz. Ülkeler arası ulaşımın, hatta kıtalar arası ulaşımın saatlere indiği günümüzde, kültürlerin ve insanların birlikte olması ve ortak başarılara imza atması önemli bir husustur. Yerelden ulusala başarı yolu 103 kurum proje sonucu hibe kazanmıştır.

 

Son olarak sözlerimi tamamlamadan önce kültürler arası dialoğun daha sık gündeme projeler ile getirilmesini umut ederek daha güzel çalışmalarda buluşmak dileklerimi iletirken bu tarz projeleri IST- ANK değil, Akhisar’ da Muratcan Işıldar gerçekleşmesi için büyük çaba gösteren AGM Başkanı M. Kırkmalı’ nı tüm çalışma arkadaşlarım adına tebrik ediyorum” dedi.