AKHİSAR 506.AYVAZ DEDE ŞENLİKLERİNDE KÜLTÜREL MİRASINA SAHİP ÇIKTI
Akhisar 506.Ayvaz Dede Şenliklerinde Kültürel Mirasına Sahip Çıktı
Akhisar Metronom Haber Ajansı - MHA
UNESCO somut olmayan kültürel mirasa sahip aday iki kardeş festival 506. Ayvaz Dede Şenlikleri ile 557.Çağlak Festivali Şenlikleri bu yıl da kardeşlik köprüsünde buluştu.
Manisa ili Akhisar İlçesinde 557’ncisi anılan Çağlak Festivali ile Bosna-Hersek’in Donji Vakuf Belediyesi Prusac beldesinde 506’ncı yılı kutlayan Ayvaz Dede Şenlikleri dünyada en uzun soluklu devam eden tek kardeş festival olma ünvanını da elde etti. Bu kapsamda Akhisar Belediyesi bünyesinde oluşturulan Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı önderliğindeki heyet Bosna’daki dostlarını bu yıl da yalnız bırakmadı.
Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı’nın yanı sıra Başkan Yardımcısı Ömer İşçi ve Belediye Meclis Üyelerinden oluşan heyeti Bosna’da kardeş şehir Donji Vakuf Belediye Başkanı Hüso Susiç karşıladı.
Akhisar Heyetini Donji Vakuf Belediyesinde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Başkan Susiç “Türkiye’den gelerek bizleri onurlandıran çok değerli kardeş Belediye Başkanımıza ve beraberindeki heyete çok teşekkür ediyorum. Her yıl düzenlenen “Ayvaz Dede Şenliklerimizde” kardeşlerimiz ile bir arada olmak bizleri çok mutlu ediyor. Bu şenlik aynı zamanda iki ülke arasında güç kardeşlik bağlarının oluşmasına neden oluyor. Bundan sonra ki yıllarda da düzenleyeceğimiz şenliklerimizde yeniden sizleri burada misafir etmek istediğimizi belirtmek istiyorum. Geçtiğimiz aylarda kardeş şehrimiz olan Akhisar Belediyesini ziyaret etmiştik. Her yıl gerçekleşen ve giderek artan kardeşlik bağlarımız artık daha kuvvetlenmiştir. Geçmişten gelen ve geleceğe bırakacağımız en büyük mirasımız kardeşliğimiz daim olsun” dedi.
Akhisar’ın Yatağan Mahallesinden Bosna Hersek’e gitmiş bir Horasan Ereni Ayvaz Dede’nin mirasına sahip çıktıklarını ifade eden Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı; “Ayvaz Dede biliyorsunuz bir Akhisarlı, Yatağan Mahallemizden gitmiş, Bosna’nın İslamlaşması için önemli çabalar sarfetmiştir. Dolayısıyla Akhisar’dan gitmiş olması, bizim Çağlak Festivali’mizin de, orada Ayvaz Dede Şenlikleri’nin de kutlanıyor olması bu keşfettiğimiz yeni bir değerdir. Hep birlikte Akhisarlılar olarak buna da sahip çıkıyoruz ve bunu da ileri bir noktaya taşımaya gayret ediyoruz. Bosna ve Balkanlarla bütün coğrafyamız ile kurduğumuz köprü Akhisarlıların katkısı ile daha da sağlamlaşıyor. Biz medeniyet sınırlarımızı hatırlıyoruz. Bizim medeniyetimize ait kavramları da katarak onun üzerinden hayatımızı güncellemeye çalışıyoruz, yeni değerler üretmeye çalışıyoruz.
AYVAZ DEDE ŞENLİKLERİ VE ÇAĞLAK FESTİVALİ UNESCO’YA ADAY
Bu arada yeni bir değer olarak Ayvaz Dede Şenliklerini ve Çağlak Festivali’ni UNESCO somut olmayan kültürel mirasa katmaya karar verdik. İnşallah bu konuda da çalışmalarımız var. Ayvaz Dede ve Çağlak Festivallerimizi evrensel bir boyuta taşıyıp, evrensel bir tescil gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bunun yanında paydaşlarımızla birlikte Bosna-Hersek ile Türkiye arasında ki var olan ticari köprüleri daha sağlamlaştırmak adına Akhisar Belediyesi olarak bir çok projeye imza attık” dedi.