Haziran ayı olağan meclis toplantısı Belediye Başkanı Salih Hızlı başkanlığında bugün saat 18.00’de Belediye Meclis Toplantı Salonunda yapıldı.
Akhisar Belediyesi Haziran Ayı meclis toplantısı
Haber Merkezi - MHA
Akhisar Belediyesi Haziran ayı olağan meclis toplantısı Belediye Başkanı Salih Hızlı başkanlığında bugün saat 18.00’de Belediye Meclis Toplantı Salonunda yapıldı.
Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı başkanlığında toplanan meclisin katip üyeliklerini İbrahim Kaya ve Caner Yılmaz yaptı. Meclise Zafer Aşkın’ın grup başkanlığını yaptığı AK Parti 13 üye, Aydın Coşkun’un grup başkanlığı yaptığı CHP 10 üye ve Halil Aktaş’ın grup başkanlığında MHP ise 6 üye ile katıldı.Meclis toplantısı, Şırnak'ın Uludere ve Şenoba İlçesi'ndeki askeri üs bölgelerini denetleyen üst rütbeli askerleri taşıyan Cougar tipi helikopter, kent merkezine dönüştü kalkıştan kısa süre sonra yüksek gerilim hattına çarpıp düşmesi sonucu şehit olan 13 asker için saygı duruşu ile başladı.
Gündemin birinci maddesinde 187 sokağa Akhisarlı Şehit Ahmet Tezcan’ın isminin verilmesi için komisyon kararı meclis tarafından kabul edildi. İkinci gündem maddesinde Efendi Mahallesi 271/2 sokağa şehit Mehmet Tuncay’ın isminin verilmesi ve Beyoba Mahallesi meydanına Şehit Fevzi Kıral’ın isminin verilmesi oy birliği ile kanun nizam komisyonuna havale edildi.
Ödenek aktarması ile ilgili münakale yapılan üçüncü gündem maddesinin ardından dördüncü gündem maddesinde Akhisar Halk Oyunları Ekibi olarak Akhisar Koleji Gençlik ve Spor Kulübünün Slovanya Bled şehrindeki festivale katılımı oy birliği ile kabul edildi.
Beşinci gündem maddesinde Taşçılar Mahallesinde Akhisar Belediyesi’ne ait 2 bin 850 metrekare yerin çok amaçlı salon yapılmak üzere Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisi ile ilgili komisyon kararı oy birliği ile kabul edildi. Altıncı gündem maddesinde ise mülkiyeti Akhisar Belediyesi’ne ait Hürriyet Mahallesi Yeni Şehir Mezarlığı’nın doğusunda bulunan 31 bin 416 metrekarelik yerin Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne devri ile ilgili komisyon kararı oy birliği ile kabul edildi. Son gündem maddesinde ise imar evrakları ise oy birliği ile İmar ile Kanun ve Nizam Komisyonuna havale edildi.
CHP; “ZEYTİNİME DOKUNMA”
Meclis imar evraklarının ardından son bulurken, Cumhuriyet Halk Partisi grubu Bilim Sanayi ve Teknoloji bakanlığınca hazırlanan üretim reform paketi ile zeytinlik alanlarının imara açılması ile ilgili ‘Zeytinime Dokunma’ başlıklı basın açıklaması yaptı.
CHP grubu adına Meclis üyesi Av. Özde Demirel’in okuduğu basın açıklamasının tam metni;
“Zeytin alanları 1939 yılında çıkarılan "3573 sayılı Zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerin aşılattırılması hakkında kanun” ile devlet koruması altına alınmış ve kanun 78 yıldır sorunsuz uygulanmıştır. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Reform Paketi ile Zeytinlik Alanlarının imara açılması planlanmaktadır. Tasarı meclisten geçerse dünyanın en büyük zeytincilik Üreticilerinden Türkiye; çok değerli bir hazinesini daha kaybedecektir. Mecliste görüşülecek olan tasarıda, 35?3 sayılı kanunun 20.ci maddesi şu şekilde değiştirilmek isteniyor.” Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalarda en az 3 km mesafede zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak tesis yapılamaz ve işletilemez. Ancak alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla Bakanlıklarca kamu yararı alınmış yatırım için Zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu yetkisini ger Valiliklere devredebilir. Bu tasarı daha önce çeşitli zamanlarda 6(altı) defa getirilmiş ve halkın yoğun tepkisi çekilmiştir. Bu günkü hükümet tasarıyı geçirmeye çalışarak, zeytin alanlarını imara açma çabası içindedir. Bu tasarının zeytin üreticisine bir yarar sağlamayacağı kesindir.
Tasarı ile; zeytinlik alanlarındaki tüm korumalar kaldırılmakta zeytin alanları rant odaklı yatırımlara açılmak istenmektedir.
Türkiye; 805 bin hektar zeytin alanı, 170 milyon zeytin ağacı ile dünyada iki ci sıradadır. 1.8 milyon ton zeytin üretimi ve 300 milyon dolar ihracat gelirimiz vardır. Manisa 20 milyon zeytin ağacıyla zeytin merkezidir. Bunun 15 milyonu Akhisar ilçemizdedir. Tarım kenti olan Akhisar’ımızda on binlerce çiftçimiz zeytin ve zeytinyağı üretiminden geçimini sağlamaktadır. Bu tasarının yasalaşması ile zeytin üreticilerimiz ve dolayısı ile ülke ekonomisi büyük zarara uğrayacaktır. Bu neden ile tasarının yasalaşmaması için halkımızı tepki göstermeye davet ediyoruz. Zeytin alanlarını ,talan yasa tasarısı derhal meclisten geri çekilmelidir.”