Endüstriyel Tavukçuluk programı bölgenin bu alanda ihtiyacı olan teknik insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılmıştır.
Akhisar CBU Endüstriyel Tavukçuluk Programı Yeni Öğrencilerini Bekliyor
Haber Merkezi - MHA
Tavukçuluk sektörü yumurta, tavuk eti üretimi, işlenmiş beyaz et ürünleri alanında sürekligelişen ve yıllık 20 milyar TL üzerinde cirosu olan , bir milyon kişinin geçimini sağladığı çok büyük bir çalışma alanıdır. Bu alanda yetişmiş insan gücüne her zaman yoğun bir ihtiyaç vardır. Endüstriyel Tavukçuluk programı bölgenin bu alanda ihtiyacı olan teknik insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılmıştır.
Akhisar Meslek Yüksek Okulu bünyesinde ki Endüstriyel Tavukçuluk Programında bir Profesör ve bir Doktor Öğretim görevlisi bulunmaktadır. Programı 2018 TYT puan türünden 150 ve üzeri alan öğrenciler tercih edebilmektedir. Programda hem teorik hem de uygulamalı eğitim verilmektedir. Öğrencilerbir tavuğun yumurta halinden erişkin hala gelinceye kadar her adımını program bünyesinde bulunan kümeslerde bire bir yaşayarak öğrenmektedir. Program bünyesinde susex, wyandotte, zibrit gibi tavuk ırkları yanında bıldırcın ve kaz üretimi yapılmaktadır. Bununla birlikte öğrenciler çevre ilçe ve illerde bulunan kesimhane, kuluçkahane, yem fabrikası etlik piliç ve yumurta tavuğu kümeslerine ve bölgemizdeki gıda işletmelerine teknik geziler yaparak bilgi ve deneyimlerini artırmaktadır.
Endüstriyel Tavukçuluk Programından Mezun olan öğrencilerTeknikerünvanı almakta ve bir çok farklı işletmede pastörize yumurta üretimi, labotauvarlar, kesimhane, ileri işlem (işlenmiş ürünler ), yem fabrikaları, yumurta tasnif ve paketleme ve bölgedeki tüm gıda üretim işletmelerinde çalışabilmektedirler. Bununla birlikte programdan mezun olan öğrenciler kendi işletmelerini de kurabilmektedir.
Programda Okutulan Dersler
1-Yarıyıl
TAVUKÇULUĞA GİRİŞ
GENEL MİKROBİYOLOJİ
KANATLI ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ
HAYVAN BESLEME BİYOKİMYASI
BESLEME FİZYOLOJİSİ VE METABOLİZMA
TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI
2-Yarıyıl
KANATLI HASTALIKLARI
KANATLI GENETİĞİ VE ISLAHI
SAĞLIK KORUMA
YUMURTA KALİTE VE TEKNOLOJİSİ
KESİMHANELER VE KANATLI ETİ TEKNOLOJİSİ
3-Yarıyıl
KULUÇKACILIK TEKNİĞİ
YEMLER BİLGİSİ
KÜMES VE EKİPMANLAR
BILDIRCIN ÜRETİMİ
SU KANATLILARI ÜRETİMİ
ETLİK PİLİÇ ÜRETİMİ
YEM ANALİZ YÖNTEMLERİ
ORGANİK KANATLI YETİŞTİRİCİLİĞİ
KARMA YEM TEKNOLOJİSİ
4-Yarıyıl
KANATLI BESLEME
YUMURTA TAVUKÇULUĞU
KANATLI YAN ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
DAMIZLIK TAVUK YETİŞTİRİCİLİĞİ
RASYON HAZIRLAMA TEKNİĞİ
GIDA ÜRÜNLERİNİN PAZARLANMASI