Akhisar Çevre Derneği bu sabah Sabancılar köyündeydi. Caymaz Madencilik Şirketinin mahalle sakinlerinin tarlaları üzerine kapasite artırımı yapmak istediği mermer ocağına itiraz etmek için köy meydanındaki kahvede halkın katılımı topl
Akhisar Çevre Derneği, Sabancılar Mahallesinde
Haber Merkezi
Akhisar Çevre Derneği bu sabah Sabancılar köyündeydi. Caymaz Madencilik Şirketinin mahalle sakinlerinin tarlaları üzerine kapasite artırımı yapmak istediği mermer ocağına itiraz etmek için köy meydanındaki kahvede halkın katılımı toplantısı düzenlemek istedi.
Akhisar Çevre Derneği Başkanı Erdan Boşnak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Sabancı köyüne gidenler bilir, her tarafı ormanlık zeytin ağaçları ile dolu yemyeşil bir bölge. Orman yangınları ile ülkemizin on binlerce hektarlık alanını kaybettiğimiz bugünlerde madencinin gözü hala ağaçları kesmekte.
Tahmini 600 dönümlük bir araziyi kullanmak istiyorlar. Bunun 100 dönüme yakın kısmı köylülerin ekip biçtiği yerler, zeytinlikler. Şirket buralarda 2500'e yakın Zeytin ağacını kesmenin hesabında. Muhtar Mehmet Ali Aslan ve köylüler kabul etmiyorlar. Halkın katılımı toplantısı öncesi Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu'ndan ve biz Akhisar Çevre Derneği'nden yardım istediler, talebe sessiz kalmadık.
Çevre Şehircilik Müdürlüğü’nden Ziraat Odası’ndan ve orman işletmeden temsilciler geldi, Sabancılar halkı toplantıyı muhatap almadı, bir kişi bile katılmadı.
Muhtar Mehmet Ali Aslan gelenlere" ne söyleyeceğinizi biliyoruz ve sizinle toplantı yapmak istemiyoruz,. Şu anda sürmekte olan orman yangınlarıyla sizin burada yapmak istedikleriniz arasında bir fark yok" dedi, sayfayı kapattı.
Yapılmadığına dair tutanak tutulurken yazılan, her yöne yorumlanabilecek bir cümlenin değiştirilmesi talep edildi, değiştirilmemesi üzerine muhtar imza atmadı. Ziraat Odası temsilcisi imza atmadı.
Çevre ve Şehircilik çalışanlarından biri muhtarı ikna etmek için biraz çaba sarf etti ancak sonuç alamadı.
Caymaz Madencilik şirketi, istediği şeyler için önemli bir adım olan halkın katılımı toplantısını yapamayarak oradan ayrıldı.
Sabancılar mahallesi 200 kişilik bir nüfus. Biraz ileride 100 nüfuslu Sırtköy var. Oraya açılan bir başka maden ile zaten Sırtköy'ü tozu dumana boğmuşlar.
Sırtköy Muhtarı da yanımıza geldi, onlarında madenden rahatsız olduklarını söyledi.
Küçük nüfus, ana yerleşim yerinden uzak olma gibi durumlarla, halk yalnızlaştırılıp etkisizleştirilerek koca araziler moloz yığını haline getirilmek isteniyor.
Bugün Sabancılar Mahallesi’ne 5 arabayla gittik. Akhisar çevre Derneği olarak gücümüz yettiğince bölge insanımızın tarlasının toprağının zeytinliklerinin yanında olacağız. Özellikle ciddi miktarda ormanlık alanımızı yangınlarda kaybetmişken, iklim krizinden dolayı giderek daha büyük yangınlarla karşılaşacağımız belliyken, bu tür toplum haklarını hiçe sayan madenci taleplerine karşı duracağız.
Tabii ki şirket durmayacak Biz de hukuki süreçleri takip edeceğiz. Sabancılar mahallesi "ne yapacağız" sorusuyla baş başa kalmayacak”