25 dönüm üzerinde ilk çalışmalarını başlattılar. Üniversite sınavı günü sokağa çıkma yasağında iş makinelerini araziye sokan firmanın çalışması Kaymakamlık tarafından durduruldu.
Akhisar Çevre Gönüllüleri Akhisar’da Jeotermal İstemiyor
Haber Merkezi - MHA
Önümüzdeki günlerde Çevre Derneği kurmak üzere yola çıkan Akhisar Çevre Gönüllüleri Akhisar’da jeotermal istemiyorlar. Sakarya Enerji tarafından arama ruhsatları alınan 50 bin dönüm arazi üzerinin 25 dönüm üzerinde ilk çalışmalarını başlattılar. Üniversite sınavı günü sokağa çıkma yasağında iş makinelerini araziye sokan firmanın çalışması Kaymakamlık tarafından durduruldu. Tarım arazisi üzerinde 2 adet sondaj çukurlarının bulunduğu yerde Çevre Gönüllüleri basın açıklamasına katılan Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, “ 1. Sınıf tarım arazisi ve İmar uygulama sınırına 300 metre mesafede bu sondajların yapılmasını engellemek için yola çıkan Akhisar Çevre Gönüllülerinin sonuna kadar arkasındayım.” Dedi.
Kaymakamlığın müdahalesi sonrası iş makinelerinin olay yerinden ayrıldığı, 2 adet sondaj çukurunda 50 kişiyi aşkın toplanan Akhisar Çevre Gönüllerine ilk açıklamayı yapan sözcü Mehmet Akif Yaptı. Akif, “Şu anda sondaj yapılan 25 dönümlük arazide görüldüğü gibi buğday hasadı yapılmış saman balyaları bile duruyor. Bu arazi Hilaliye Vakfı tarafından kullanım hakkı olarak Sakarya Enerji şirketine kullanım hakkı olarak verilmiş. Bu arazi ile birlikte arama ruhsatı verilen arazinin toplamı 50 bin dönüm. Buraları bir kısmı imar uygulama sınırları içinde bile bulunuyor. Diğer araziler 1. Sınıf tarım arazisi olarak bulunuyor. Önümüzdeki günlerde bir Çevre Derneği kuracağız. Çevre Gönüllüleri olarak bu sondajların yapılmaması için her türlü girişimi yapacağız. Çadır kurup nöbet tutmayı bile planlıyoruz.” Dedi.
50 metre karelik 7-8 metre derinlikte açılan sondaj çukurunun kenarında açıklama yapan CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, “Bilindiği gibi bu gibi sondajlar Salihli ve Alaşehir ilçelerimiz de de gündeme geldi ve büyük problemler yaşandı ve halada yaşanıyor. Böyle şehrin hemen kenarında imar uygulama sınırına 300 metre mesafede sınav nedeniyle sokağa çıkma yasağında iş makinelerini tarlaya sokarak oldu bittiye getirerek çalışma başlatılmasını Kaymakama aktardım. Girişim sonuç verdi şimdilik iş makineleri sahadan çekildi.”Bakırlıoğlu özellikle Ege bölgesinde termal sondaj için çok girişimler olduğunu, özellikle Aydın ve çevresinde eylemlerin sürdüğünü, bu gibi sondajların ilk günlerde, balıkçılık, seracılık gibi kamu oyuna açıklamalar yapıldığını, daha sonraki yıllarda Jeotermal Santraller yapıldığı belirtip, “Burada da tarla balıkçılık yapacağız diye yola çıkılıyor. İmar sınırına hemen yanında tarla balıkçılığı mı olur? Amacın başka olduğu değişik kişi ve kurumlar tarafından belirtiliyor.” Akhisar Çevre Gönüllülerin bu konuda çok duyarlı olduklarının önemli olduğunu belirten Milletvekili, “Yapacakları her türlü girişim ve mücadelenin yanlarında olmak üzeri üzerime düşen her türlü çabayı sarf edeceğim. Kuracakları dernekte birlik beraberlik içinde hareket ederek sonuç alacaklarına inanıyorum.” Dedi.