Akhisar Halk Eğitim'de Ney Kursu Açılıyor
Metronom Haber Ajansı - MHA
Akhisar Halk Eğitim Müdürlüğü farklı branşlar da açtığı kurslara, Akhisar halkından gelen talepler doğrultusunda devam ettiğini, Ney ve Bağlama, Keman kursu açacaklarını, Piyano kursu içinse hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu, kursiyerlerini bekledikleri belirtildi.
Konuyla ilgili görüştüğümüz, Halk Eğitim Müdürü Süleyman Erdem, geçtiğimiz yılda talep olan bu kursu açmak için alanında uzman bir hoca aradıklarını, artık aradıkları hocalarını bulduklarını belirtti. Bursa Uludağ Üniversitesi Müzik Eğitimi Öğretmenliği mezunu ney, bağlama ve piyano konusunda alan çalışmaları yapan Necati Pala’yla bu sene Ney başta olmak üzere, müzikseverler için kurslar açacaklarını belirtti.
KAYITLAR İÇİN SON 15 GÜN
Süleyman Erdem; Bursa kaynaklı yayın yapan Olay TV’de müzikal portrelerde de programa çıkarak solo piyano performansıyla göz dolduran Necati hocayla, Akhisar halkına duymayı istedikleri sesi kazandırmayı hedeflediklerini aktardı. Süleyman erdem, müzik branşındaki, bağlama ve ney kursu kayıtları için son 15 gün kaldığını belirterek bu konularda istekli olan küçük büyük tüm Akhisarlılarımıza kapılarının açık olduğunu belirtti.
Bağlama ve ney konusunda paylaşımda bulunan Erdem, “öncelikle bağlama eğitimi hakkında bilgi vererek, Bu Branşın Eğitim Süresi 232 saat’tir. Bu programda kursiyerlere; bağlama enstrümanını, bağlama düzeninde, temel düzeyde, genel müzik teori ve tekniklerine uygun olarak çalabilme bilgi ve becerisi kazandırılması hedeflenmiştir” dedi.
Bağlama kursuna katılan kursiyerlerin, Müziğin temel öğeleri, bağlama düzeninde hüseyni (kerem) dizisi, bağlama düzeninde 2, 3, 5, 7, 8, 9 zamanlı ritim kalıpları, bağlama düzeninde rast ve sabâ (derbeder ve kalenderi dizisi), bağlama düzeninde kürdi ve hicaz (garip) dizisi, bağlama düzenine uygun halk müziği repertuarını öğreneceklerini aktaran Erdem, kursu başarıyla bitirenlerin ise, istihdam alanlarına bakıldığında, müzik alanında kendilerini geliştirmelerinin yanı sıra, müzik sektöründe yeterlilikleri oranında çalışma imkânı bulabileceklerini söyledi.
Süleyman Erdem 1207-1273 yılları arasında yaşamış olan büyük Türk mutasavvıfı Hz. Mevlana’nın, mesnevinin girişinde “Dinle neyden nasıl hikâyet eder/ Ayrılıklardan şikâyet eder.” Dediğini hatırlatarak, bu güzel sesi duymanın, huzuruna ulaşmak isteyenleri, beklediklerini belirtti. Erdem Türk musikisinin ana enstrümanlarından dini, ahlaki ve tasavvufi bir değer taşıyan neyi, kendi tavır, teknik ve etiğine uygun olarak icra edebilme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı programı uygulamaya koyacaklarını, kurs süresincede, Neyin tanımı ve bakımı, müziğin temel öğeleri, ney üflemede oturuş, tutuş ve neyden ses çıkarma tekniği, ılık ve orta şiddetle üfleme, soğuk ve şiddetli üfleme, hafif ve sıcak üfleme ile elde edilen sesler, Türk musikisinde usuller, seyirler, basit, göçürülmüş ve bileşik Türk musikisi makamları, taksim ve traspozisyon konularını öğreteceklerini aktardı. Kursu başarıyla bitirenlerin, İstihdam Alanlarına bakıldığında, bu programda eğitim alanlar müzik alanında kendilerini geliştirmelerinin yanı sıra, müzik sektöründe yeterlilikleri oranında çalışma imkânı bulabilirler diyerek sözlerine son verdi.