Akhisar’ın tarihsel, kültürel ve manevi hayatına büyük katkı sağlayacak kurtuluşunun 100.yılına özel düzenlenen ve 2 gün sürecek ‘Kurtuluşunun 100. Yılında Milli Mücadele Döneminde Akhisar’ konulu sempozyum açılış töreni ile
Akhisar’ın kurtuluşunun 100.yılına özel tarihi sempozyum başladı
Akhisar’ın tarihsel, kültürel ve manevi hayatına büyük katkı sağlayacak kurtuluşunun 100.yılına özel düzenlenen ve 2 gün sürecek ‘Kurtuluşunun 100. Yılında Milli Mücadele Döneminde Akhisar’ konulu sempozyum açılış töreni ile başladı.
Akhisar Belediyesi Parkiçi Sinema ve Kültür Salonunda başlayan etkinliğe Akhisar Kaymakamı Sabit Kaya, AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Garnizon Komutanı Hava İstihkam Albay Mehmet Şahin, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Sebahattin Erkaya, daire amirleri, tarihçiler ve Akhisarlı halkı katıldı. 2 gün sürecek sempozyuma gelemeyen vatandaşlar ise oturumları Akhisar Belediyesi Youtube kanalından yapılan canlı yayınlarla takip etme imkanı buluyor.
Sempozyum öncesi protokol üyeleri ve katılımcılar Akhisar Belediyesi Parkiçi Sinema ve Kültür Salonu fuaye alanında açılan ‘6 Eylül Kuvay-ı Milliye Sergisi’ni Araştırmacı Yazar Mustafa Kuzucuk eşliğinde ziyaret etti.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından sempozyumun açılış konuşmasını yapan Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, şu ifadelere yer verdi; “Sözlerime başlamadan önce, 6 Eylül Akhisar’ın Kurtuluş Günü’nü bir kez daha kutluyorum. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu vatan uğruna canını vermiş tüm şehitlerimiz ile gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygılarımı sunuyorum.
“GEÇMİŞİMİZİ UNUTURSAK GELECEĞE UMUT VE GÜVENLE BAKAMAYIZ”
Güzel şehrimiz Akhisar’ın, düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılına özel düzenlediğimiz ‘Kurtuluşunun 100. Yılında Milli Mücadele Döneminde Akhisar’ konulu sempozyuma hepiniz hoş geldiniz. Bu sempozyumun Akhisar’ımızın tarihsel, kültürel ve manevi hayatına büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.
Hepinizin malumu olduğu gibi bu tür sempozyumlar, diğer geniş katılımlı etkinlikler gibi olmuyor belki, ancak, sempozyumların kayıt altına alınması, bilimsel ve akademik araştırmaların sempozyum ile birlikte kitaplaştırılması sayesinde bu etkinlikler de kalıcı oluyor. Kütüphanelerimizdeki yerini alıyor. Aynı zamanda sosyal medya hesaplarımızdan yaptığımız canlı yayınlar da belge niteliğine geçiyor ve bu sempozyumda bahsedilecek değerli bilgilerin nesilden nesile aktarılmasına fayda sağlıyor.
Geçmişimizi unutursak geleceğe umut ve güvenle bakamayız. Bu açıdan bu sempozyum hepimiz için çok kıymetli. Milli Mücadele dönemindeki Akhisar’la ilgili bilimsel araştırmaların, akademik sunumların yapılacağı bu sempozyumun tarihimize ışık tutacağına ve geçmişte verilen kurtuluş mücadelesinin değerini bir kez daha gözler önüne sereceğine inanıyorum. Dolayısıyla bu sempozyum için çok heyecanlı olduğumu belirtmek istiyorum. Başta akademisyen hocalarımız olmak üzere tüm katılımcılara çok teşekkür ediyor, sözlerimi daha fazla uzatmadan sözü değerli bilim kurulu üyelerimize bırakıyorum.”
“İZMİR’DE BİLE DÜZENLENEMEYEN BU SEMPOZYUMUN AKHİSAR’DA DÜZENLENMESİNİ TAKDİRLE KARŞILIYORUM”
Ardından konuşmasını yapmak üzere sahneye çıkan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mevlüt Çelebi, “2022 yılı kurtuluş etkinliklerini 100.yılı ve ülkenin birçok noktasında çeşitli etkinliklerle kutlanıyor ve kutlanmaktadır. Bu çerçevede Akhisar’da bir sempozyum düzenlenmesine karar verildi. Ben ve arkadaşlarım böyle bir organizasyonda kendimize yer bulduğumuz için kendimizi bahtiyar hissediyoruz. Bu doğrultuda Akhisar’da sempozyum düzenlenmesini anlamlı buluyorum. Ben Ege Üniversitesinde görev yapıyorum, 40 yıldır da İzmir’de yaşıyorum. İstiklal savaşı demek sonuç olarak İzmir demektir. İzmir’de bile maalesef üzülerek söylüyorum bu İzmirlilerin başta Valisi olmak üzere Belediye Başkanlarının utanmasıdır. İzmir’de değil de bu sempozyumun Akhisar’da yapılmasını gerçekten takdirle karşılıyorum. Bu doğrultuda Akhisar Belediyesine başta olmak üzere Sayın Başkan Besim Dutlulu’ya teşekkür ediyorum.
Ben de çeşitli vesilelerle çeşitli yerlerde toplantılara katıldım. Şunu net olarak söyleyebilirim, çok büyük bir destek gördük, çok büyük bir yakın ilgi gördük ve onun da karşılığını alacağımızı düşünüyorum. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde bulunan 28 araştırmacı meslektaşımız Akhisar’ın Milli Mücadelede elde ettiği bulguları ve yeni belgelerle ortaya koyacak. 100.yılda yapılıyor olmasının da bir anlamı şudur; keşke 50.yılında da yapılmış olsaydı. Çünkü 50.yılı da yapılmış olan bir faaliyetin 100.yılı çok daha farklı olabilirdi” dedi.
Gün içerisinde saat 11.00’de başlayan sempozyum açılış töreni ardından Celal Bayar Oturumu isimli 1.Oturum saat 13.30’da başladı. Prof. Dr.Nuri Köstüklü’nün oturum başkanlığını yaptığı 1.oturumda Prof. Dr. Tuncer Baykara “Milli Mücadele öncesi Akhisar’ın Türk Özellikleri” konusunu ele aldı. Doç. Dr. Biray Çakmak, “II. Meşrutiyet, Mütareke ve Milli Mücadele dönemlerinde Akhisar kazası idaresi ve kaymakamları” nı ele alırken Dr. Öğretim Üyesi Levent Ünal, “Milli Mücadele’de Akhisar ve Çevresinin İşgali Nasıl Başladı ve Nasıl Gelişti” konularını ele aldı. Birinci oturumun sonunda söz alan Doktora Öğretim Kübra Aslan ve Doktora Öğretim Hatice Uslu Önbay ise “Akhisar ileri gelenlerinin işgalleri ve baskılara tepkileri” konularını sempozyuma taşıdı.
Prof.Dr.Kezban Acar Kaplan’ın başkanlığını yaptığı Halit Paşa Oturumu ismi verilen ikinci oturumda ilk olarak Doç. Dr. F. Rezzan Ünalp “Milli mücadele dönemi: Düzenli ordunun kuruluşu ve sırasında Akhisar” konusunu ele aldı. Ardından Dr. Öğretim Üyesi Zekeriya Türkmen, Kuva-yı Milliye’den düzenli orduya geçiş sürecinde Batı Anadolu’da İşgallere karşı teşkilatlanma ve Akhisar cephesindeki gelişmelere dair bir değerlendirme yaptı. Dr. Öğretim Üyesi Günver Güneş ise “İşgal ve Mezalim; Yunan işgalinin Akhisar ve çevresinde yarattığı tahribat” konusu ele alırken ikinci oturumun sonunda söz alan Prof. Dr. Ercan Haytoğlu ise “Milli Mücadele Dönemi’nde Akhisar’da işgal ve Türk-Rum İlişkileri” konusunu sempozyuma taşıdı.
Bekir Sami Bey Oturumu ismi verilen günün son oturumuna Prof. Dr. Ercan Haytoğlu oturum başkanlığı yaptı. Bu oturumda ilk olarak Prof. Dr. Nuri Köstüklü, “Birinci Dünya Savaşı ve Milli Mücadele Yıllarına ait 8.Tümen Askeralma Bölge Başkanlığı kayıtlarında Akhisar ile ilgili bazı yazışmaları sempozyuma taşıdı. Daha sonra Araştırmacı Yaza Mustafa Kuzucuk, “Akhisar’ın işgali ve Akhisar Kuvayı Milliyecileri” konusunu ele alırken Araştırmacı Yazar Şahin Efe Yılmaz, “Yunan işgal döneminde Efe ve Zeybeklerin Akhisar Kuvayı Milliyesi içindeki faaliyetleri”ni ele aldı. Oturumun ve günün sonunda söz alan Prof. Dr. Kezban Acar Kaplan ise “İngiliz Basınına göre milli mücadele döneminde Akhisar (1919-1922)” konusunu ele aldı.