Akhisar Rüzgar Enerji Santrali Açıldı
Balıkesirli iş adamı Rona Yırcalı’nın Enerji şirketi Akhisar Enerji A.Ş İle Nordex A,ş ni ortaklaşa kurduğu AKRES A.Ş nin Akhisar daki 45 mw rüzgar enerji santrali Başbakan yardımcısı ve hükümet sözcüsü Bülent Arınç ile Enerji bakanı Taner yıldız tarafından üretime açıldı. Akhisar Bekirler köyünde 18 rüzgar gülünün yer aldığı Akres santralin açışına
Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz,Balıkesir valisi YIılmaz Arslan , EPDK bcşkanı Hasan Köktaş TOBB lg-iğiö genelbayşkanı Rıfat Hisaürcıklıoğlu, Balikesir ak parti milletvekilleri, nordes Globol satış müdürnü Lars Bondıo kroggsgaard AK parti Yerel yönetimlerden sorumlu Genel başkan yardımcısı Hüseyin Tarıverdi, Manisa milletvekilleri Akhisar Kaymakamı Akhisar Belediye başkanı Salih Hızlı Akhisarlı sanayiciler ve Balıkesir den çok sayıda davetli katıldı.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç;
Türkiye'nin 2010 yılı büyüme hızında dünya üçüncüsü, 2011'in ilk çeyreğinde ise dünya birincisi olduğunu belirten Arınç, yüzde 11'lik büyüme hızının sürekli devam etmeyeceğini, etmemesi de gerektiğini, yüzde 6-7'lik bir büyüme hızının Türkiye için gerçekçi olduğunu, bundan daha aşağıya düşülmeyeceğine inandıklarını söyledi.
Başbakan Yardımcısı Arınç, Türkiye'nin ihracat rakamlarının "çok güzel" olduğunu, global ekonomik krizin en etkin olduğu son 3 yılda 110 milyar dolarlık ortalama ihracat rakamına, şu anda ise 130-140 milyar doLara ulaşıldığını, işsizlik rakamlarının düştüğünü, enflasyonda iyi bir noktaya gelindiğini, büyümede, ihracatta iyi noktada bulunulduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Makro ekonomik göstergeler denildiği zaman, Türkiye'deki bu göstergelerin olumlu olduğunu söylemek herkes için toplu kanaat olacak. Şu anda Türkiye nerede Yunanistan nerede? Fransa, İspanya, Portekiz nerede, Türkiye nerede? Biz çok şükür bu global ekonomik krizden en az zarar görmüş ve hatta bu riskleri fırsata çevirmiş bir ülkeyiz. Türkiye'de memur maaşları da işçi maaşları da emekli maaşları da gününde hatta gününden önce ödeniyor. En yakınımızdaki Yunanistan'da maaşlar ödenemiyor.
Bütün bunları alt alta yazdığımız zaman bir mektup yazmış olursunuz. Ama bu yeterli değil. Bu mektubu çok güzel zarfın içine koyacaksınız üzerine de Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti diye yazacaksınız. Bu başarının temelinde bu var. İyi bir ekonomik yönetim, iyi bir sosyal, siyasal yönetim. "
Siyasi istikrarın, ekonomik istikrarı getirdiğini anlatan Arınç, şöyle devam etti:
"İkisi siyam ikizleri gibi. Ayrılması mümkün değil. Türkiye'de siyasal istikrar olmasaydı bugünleri görmemiz mümkün değildi. Yaşı büyük olanlar bunu anlar diyeceğim ama yaşı küçük olanlar da anlar. 2000-2001'e baktığınız zaman bu sözümün ne anlama geldiğini göreceksiniz.
Türkiye ekonomik krizlerden perişan olmuş durumdayken eksi 9'luk büyüme hızlarından bugün artı 9'Lara 10'Lara çıkabildiyse bu işin bir sahibi var. Bu işin sahibi de hamdolsun Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'dir. Türk halkı da buna gönülden inanıyor ki son seçimde, iki seçmenden biri oyunu vererek 'Amenna ve Saddakna' demiştir. "
Yatırımcıları enerji alanında yatırım yapmaya davet eden TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu “önümüzdeki dönem Türkiye’nin enerjiye ve enerji yatırımına ihtiyacı var. Önümüzdeki 10 yılda toplam 100 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı vardır. Bütün yatırımcılar için önümüzdeki dönemlerde enerjiye yatırım yapmaya davet ediyorum. Ülkemizin şuanda gündemdeki en önemli maddelerden bir tanesi ekonomik olarak baktığımız zaman hep okuduğumuz bir nokta görüyoruz, bu da cari açıktır. Herkes bu cari açığa bir çözüm üretiyor, fakat herkes birbirine bir yol soruyor. Ben buradan Enerji Bakanımızı kutluyorum, tam bir Kayserili icadı cari açığın nasıl çözülebileceği ile ilgili çok somut bir nokta ortaya koydu. Bunu da maalesef kamuoyu bilmiyor. Bu da nedir, Bakanlığımız diyor ki eğer Almanya firması Nordex’den buraya bu rüzgar güllerini koyarsanız 7 sentten alırı diyor ve aynı zaman da Nordex’e diyor ki gel bu yatırımı Türkiye’de yap yerli malı kullan 10 sentten alayım diyor. Şimdi cari açığa çözüm arayanlar için bundan güzel bir madde de olamaz. Onun için herkes bu modeli enerji bakanlığımızdan alsın ve uygulasın. Uyguladığı zaman zaten otomatikman cari açık problemi kendiliğinden çözülür. Bakanlığımız Nordex’e çağrı yaptı gel yatırımını Türkiye’de yap neden mi, gel şimdi Mercedes’i örnek al. Mercedes’in Türkiye’de Aksaray’da yatırımı var, Mercedes’in Genel Müdürü ve CEO’su ile görüştüm onların ifadesi ile Dünya’daki sıfır üretim hatası ile tek yaptığımız üretim tesisi Aksaray’daki Mercedes fabrikasıdır diyorlar. Şimdi buradan bizim müteşebbisimizin başarısı ortaya çıkmaktadır. Şimdi de söylüyoruz bizim işçimize de doğruyu gösterirsen Dünya’daki en kaliteli fabrikayı Türkiye’de kurarsın. Onun için gelin Türkiye’de yatırım yapın diyoruz. Özel sektöre büyük önem veren bir Başbakan Yardımcımız var kendisinden Allah razı olsun. Türkiye’nin eğer güçlü bir ekonomisi olacaksa, zengin bir ülke olacaksa, kaliteli bir demokrasisi olmadan olamaz” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, büyüyen, gelişen ve değişen Türkiye’nin, büyümeyen, gelişmeyen ve değişmeyen bir enerji sektörünün olamayacağını söyledi.
Enerji Bakanı Yıldız “burada yatırımını gerçekleştiren gerek Yırcalı ailesi gerekse Nordex firmasını tebrik ediyorum. Türkiye büyümeye karar verdi ve bu büyümesini özel sektör ile yapmaya karar vermiştir. Liberalleşen, serbestleşen ve daha çok yatırımı sabit özel sektör yatırımları ile beraber gerçekleştiren bir yapı kurduk. Bakın bunun sosyal bir yapısı var, bundan 9 yıl önce bu ülkenin iradesine irade koyan, AK Parti hükümeti gelmeden önce biz enerji yatırımlarının bir çoğunu kamu eli ile yapıyorduk. Ama işte o zaman adalet, eğitim gibi sektörlere ayrılan pay azalıyordu. Kamuda şimdi tamamen küçüldük. Ne yapıyoruz, bir önceki yılın tasarruf miktarı, bir sonraki yılın büyüme sayısına yetmediği için uluslar arası sermaye ile beraber özel sektör tasarruflarını kullanıyoruz. İşte o zaman hep beraber yararlandığımız toplumun her katmanının yararlandığı sağlıkta, eğitimde ve adalette yatırımlar kamu eli ile yapılabiliyor. O yüzden bu yatırımın özel sektör eli ile yapılmış olması son derece önemlidir. Dünya’da değişen ve gelişen Türkiye’nin büyümeyen, gelişmeyen ve değişmeyen bir enerji sektörü olamaz. Türkiye’deki büyüme oranları son derece etkili, ülkemizin büyüme ortalamasından daha büyük bir büyümeye yaşayan enerji sektöründe her türlü güvenceyi sağlıyoruz. Şimdi burada üretilen enerji direk olarak tüketiciye şu veya bu meseleden dolayı satılamıyorsa devlet bunu 10 yıl süreyle 7.3 sentten almaya taahhüt vermiştir. 2005 yılından bu tarafa bir defa dahi olsun Devlet garantisinden yararlanmak isteyen bir firma dahi çıkmadı. Hepsi serbest piyasada ve özel sektör aracılığı ile sattılar. Ben inanıyorum ki bu işletme de aynı bu şekilde serbest piyasada üretimi satacaktır.
Ülkemizde şuanda 800 rüzgar gülü direği mevcuttur ve bunları sayısı her geçen gün artmaktadır. 1600 Megawat kurulu güç Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümünde inşallah 20 Bin Megawatt’lık bir güce sahip olacaktır.
Bu hemen hemen 35 bin adet direk demektir. Türkiye’nin fiziki görünümü açısından da bu son derece etkili olacak.
Vatandaşlarımıza bir çağrım var. Biz gerek cari açıkla ilgili hususta, gerekse yerli ve yenilenebilir enerji konusunda önemli bir atılım yapıyoruz ve yapmaya devam ediyoruz. Bize sayın başbakanımızın talimatı bu. Geçen hafta yalnızca Alaşehir bölgesinde yaklaşık 52 milyon dolarlık bir jeotermal alanımızı, kaynağımızı özel sektöre ihale yoluyla devrettik.
Su, rüzgar, güneş, jeotermal gibi kaynakların önünü açmamız lazım. Eline tencere tavayı alanların, bir kısım manipülatif davrananlara alet olmaması lazım. Benim iyi niyetli tencereyle yürüyen vatandaşım, aslında gazla ilgili ithalatımızı zımnen de olsa destekliyor demektir. Bilinçli davranıp yerli kaynakları kullanalım” dedi.
-EPDK BAŞKANI KÖKTAŞ-
EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Türkiye’nin rüzgar enerjisini sevdiğini, özelliklikle son 5 yılda ülkenin her yerinde rüzgar santrallerinin devreye alındığını dile getirerek, Akres’in de 165 milyon kilovat/saat elektrik üretimi yapacağını kaydetti.
Köktaş, şunları söyledi:
”Ülkemizde sadece yılbaşından bu güne kadar 15 adet rüzgar santrali işletmeye geçmiş bulunmaktadır. Ülke çapında rüzgar santrallerinin sayısı 72′ye ulaşmıştır. Akres ile birlikte Türkiye’nin kurulu rüzgar gücü bin 600 megavatı, tesislere yapılan yatırımlar da 1,6 milyar Avro’yu bulmuştur. Bugün Türkiye’nin her yerinde rüzgar türbinlerinin pervaneleri dönmektedir.
Buradan elde edilen elektrik konutlarda, sanayi tesislerinde, ticarethanelerde kullanılmaktadır. Son birkaç yılda esen rüzgar bile büyük bir bereketle işe, aşa, yatırıma ve katma değere dönüşmektedir.”
EPDK’ya 1 Kasım 2007 yılından bu yana 802 elektrik üretim lisansı başvurusunda bulunulduğu bilgisini veren Köktaş, rüzgar enerjisi yatırımları konusunda tüm mevzuatın sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tamamlandığını ifade etti.
Türkiye’nin rüzgar yatırımlarının tamamlanması konusunda dünyadaki birçok ülkeye göre daha hızlı davrandığını dile getiren Köktaş, ”Artık top özel sektörümüzdedir. Özel sektör, sorumluluğunu yerine getirerek bu tesisleri tamamlaması bizlerin temel beklentisidir” dedi.
AKRES Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı da Best-Karesi Enerji Topluluğu tarafından yaptırılan rüzgar enerjisi santralinin 200 dönüm üzerine 1 yıl içerisinde kurulduğunu, 18 kuleden oluştuğunu, her bir kulenin bin 250 ton ağırlığında olduğunu söyledi.
Yırcalı, 18 kulenin 100 bin konutluk elektrik üretimi gerçekleştireceğini ifade etti.
Akres Rüzgar Santrali’nin türbin tedarikçisi ve kurulumcusu olan Nordex Enerji’nin Global Satış Direktörü Lars Bondo Krogsgaard, Best A.Ş. tarafından hayata geçirilen tesisleri Türkiye’de anahtar teslimi olarak yaptıkları için mutlu olduklarını söyledi.
Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Arınç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, EPDK Başkanı Köktaş, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Akres Yönetim Kurulu Başkanı Yırcalı ve bazı protokol üyeleri butona basarak rüzgar pervanelerini döndürdü.
Yırcalı, Arınç ve Yıldız’a plaket takdim etti.