12 ay sürecek olan “Ön Yargıdan İstihdama Sosyal Değişim” isimli AB projesi kapsamında Akhisar Belediyesi Meclis Salonunda bir tanıtım toplantısı yapıldı.
Akhisar ve Kütahya Belediyeleri AB projesinde buluştu
Haber Merkezi - MHA
Akhisar Belediyesi ve Kütahya Belediyesi Avrupa Birliği projesinde paydaş oldu. 12 ay sürecek olan “Ön Yargıdan İstihdama Sosyal Değişim” isimli AB projesi kapsamında Akhisar Belediyesi Meclis Salonunda bir tanıtım toplantısı yapıldı.
Projenin basın tanıtımına Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Başkan Yardımcıları Ömer İşçi, Ali Velestin, Kütahya Belediye Başkan Yardımcısı Ali İhsan Ertaş, Akhisar Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü İbrahim Topaloğlu, Akhisar Belediyesi Proje Asistanı Umut Ak, Kütahya’da Kültür ve Sosyal İşler Müdürü ve Proje Koordinatörü Mehmet Zenci, Proje Koordinatör yardımcısı Serap Atila ve Sosyal Hizmet Uzmanı Ayşe Durgun katıldı.
Proje kapsamında; Akhisar ve Kütahya’dan, 16-23 yaş aralığında roman çocuk ve gençlerden oluşan 20’şer kişilik iki grup, kişisel gelişim ve mesleki eğitim dersleri görecek, Roman vatandaşlara çeşitli konularda yardım ve danışmanlık sunulacak, Romanların yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde araştırmalar gerçekleştirilecek, Ayrımcılıkla mücadele alanında farkındalığı ve sivil diyaloğu güçlendirmek için eğitimler verilecek, Roman mahallelerindeki okullarda çocuklarla ders dışı aktiviteler gerçekleştirilecek, Mesleki kurslara erişimi sağlamak için ücretsiz taşıma ve beslenme desteği sağlanacak, Sağlık okuryazarlığı eğitimi yapılacak.
Proje de kursu başarı ile bitiren kursiyerlerin istihdam edilmelerine çalışılacaktır.
Akhisar Halk Eğitim Müdürlüğü ve Akhisar İŞKUR müdürlüğü, Önyargıdan İstihdama Sosyal Değişim AB projesini aktif çalışmalarıyla destekliyor. Proje kapsamında; Akhisar’da mesleki kurslar olarak, Düz Dikiş Makineci Kursu, Saça Geçici ve Kalıcı Şekil Verme Kursları, Kütahya’da Çini İşleme Kursu açılacak. Mesleki Eğitim Kurslarının başlangıcından önce Sosyal Hizmet Uzmanı Ayşe Durgun tarafından; hedef gruba öz bakım, etkin dil kullanımı, kişisel imaj, iletişim teknikleri, etkin zaman kullanımı eğitimleri verilmeye başlandı.
Proje bitiminde ilgili kurumların katılımıyla proje sonuçlarını paylaşmak üzere proje kapanış konferansı yapılacağı bildirildi.
Tanıtım toplantısında projenin Akhisar Sorumlusu Umut Ak, proje hakkında açık bilgiler aktardı. Projenin başlangıç aşamasını, teknik ve resmi sürecini özetleyen Kütahya’da Kültür ve Sosyal İşler Müdürü ve Proje Koordinatörü Mehmet Zenci, “bu proje Zafer Kalkınma Ajansının yerel kalkınma ile ilgili insan kaynakları operasyonel programının geliştirilmesi ile ilgili ne yapılabilir fikrinden hareketle ortaya çıkan bir projedir. Kütahya Belediyesi, Akhisar Belediyesi, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve AB fonları ile desteklenen projeyi 1 yıl kadar önce ortaklaşa başvuruda bulundular. Bin proje içerisinde başarılı olan projelerden bir tanesi de Önyargıdan İstihdama Sosyal Değişim projesi olan bu gün tanıtımını yaptığımız projemizdi. Pilot bir proje olması nedeniyle her iki ilde Akhisar ve Kütahya’da pilot bir hedef seçilecek ve bu pilot hedef grubunun istihdam yoluyla entegrasyonu sağlanacaktır. Burada sihirli kelimemiz istihdam olacaktır. Gerek belediyelerimiz gerek bölgelerde bulunan resmi kurumlar ve sivil toplum örgütlerinin stratejik programlarında ve görev tanımlarında zaten bunlar mevcut. Bizler burada farklı olarak proje bütçesi ve süresinde bu pilot çalışmayı başarılı bir şekilde tamamlayıp her iki ilin Kütahya ve Akhisar Belediyesinin sürdürülebilir hale getirmesine katkıda bulunmaya çalışacağız” dedi.
Proje hakkında görüşlerini bildiren Kütahya Belediye Başkan Yardımcısı Ali İhsan Ertaş “ön yargı toplumuzda özellikle çok önemli. Sosyolojik ve Psikolojik açıdan insanların kafasındaki önyargıları kırmak dağları devirmekten kale kapılarını yıkmaktan daha zordur. Dolayısıyla insanımızdan toplumumuzda ön yargı o kadar yaygın ki siz iyi niyetle birşeyler yapmaya gayret gösterseniz bile zaman zaman çeşitli engellerle önyargıları ile bu maalesef gerçekleşmiyor” dedi.
Sosyal sorumluluk projesi başlığı adı altında bir araya geldiklerini ifade eden Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, “Sosyal projeler gerçekten toplumumuzun şuan itibari ile ihtiyaç duyduğu projelerdir. Çok hassas bir konu benzetmek nasıl olur bilemem ama beyin ameliyatı yapmak gibi bir şey. Dolayısıyla bir çok araç kullanacağız sosyal projeler için ama asla projenin kendisini araçsallaştırmamamız gerekiyor. Biz zaten toplumsal bilincimizin ve katmanlarımızın içerisinde var olan bazı şeyleri eğer örselenmişse geri plana atılmışsa bunları açığa çıkarmak gibi bir sorumluluğumuz var. Dolayısıyla çok iddialı olmak herşeyi dönüştüreceğimizi iddia etmek gibi bir kaygımız yok açıkçası. Tabiki eğer asimile olmuş bir şey varsa bunların tekrar farkına varıp bütün toplum olarak düzeltmemiz gerekiyor. Bu tür projeler fitili ateşlemek gibi ilk hızı vermek gibi olmalıdır bence. Zaten toplumumuzda var olan merhamet, adalet, nezaket, zarafet gibi işte tüm bunların açığa çıkması, tekrar toplumumuzda bunların ön plana çıkması gibi bir kaygımızın olması lazım. Diğer sosyal projelerimiz olduğu gibi bu projemizde de, bu projenin yürütücülerini gördüm, tanıdım. Bu paydaşlık ve ortaklık bize çok önemli sonuçlar doğuracaktır. Akhisar’da bu projenin taraftarları olarak paydaşları olarak diğer arkadaşlarımız da bu konuda çok hassaslar” dedi.
Proje tanıtım programı soru cevap kısmı ile son buldu.