Akhisar'a Şükran Borçluyum
Akhisar'a Şükran Borçluyum
Haber Merkezi
"Türkiye Basketbol Ligi’nde bu sezon 28 maçta 11 galibiyetle play off hedefinin uzağında kalan Akhisar Belediyespor, aralıksız 11 yıldır görev yapan antrenörü Zafer Aktaş’la geçtiğimiz günlerde yolunu ayırmıştı. Takımı 2005 yılında Basketbol Bölgesel Ligi’nde çalıştırmaya başlayan Aktaş, 6 yıl önce Türkiye Basketbol Ligi’ne yükseldiği Akhisar ile her sezon play-off oynamasına rağmen en üst lige çıkmayı başaramadı. Genç çalıştırıcı, yeşil siyahlı ekibe Federasyon Kupası’nda da 2 kez final oynatmayı başardı."
“ŞÜKRAN BORÇLUYUM”
Akhisar Belediyespor’dan sezon sonunda ayrılmayı arzuladığını ancak gelinen noktada iplerin koptuğunu aktaran Zafer Aktaş, “Bu sezon istediğimiz gibi işler gitmedi. Birlerinin önünü açmak böyle bir karar aldık. Tabii ki 11 yıl emek verdiğim takımımın başından sezon sonu ayrılmak isterdim. Şahsıma, aileme, sevgi gösteren, dostlarıma, basketbol severlere çok teşekkür ederim. Akhisar’da basketbol sevgisinin devamının artarak yücelmesi tek isteğimdir. Akhisarlılara şükran borçluyum. Akhisar’da çok yakın dostlarım oldu. Görevim olmadığı halde yine hep birlikte olacağız.” dedi.
“ŞAMPİYONLUK HEDEFİ HİÇ OLMADI”
Bu sene işlerin iyi gitmediğini ifade eden Aktaş, “Sene başında Tofaş ile Federasyon Kupası’nda final oynadık. Takımın elde ettiği başarılar çok ciddi. Harcanan para, hedef, bütçe bazında ligdeki takımları kıyasladığım zaman finale gelmemiz bile bana göre başarıdır. Normal sezonun başlamasından sonraki süreç bizim daha önce 6 sezondur süre gelen performans istikrarımıza çok uygun olmadı. Genelde biz ilk 4-5 kovalayan bir takım hüviyetindeydik. Ne kadar para harcadığımızın bir önemi yok. Bu açıklamam yanlış anlaşılmasın. Akhisar Belediye Basketbol Takımı hiçbir zaman tarihinde çok para harcayıp şampiyonluk parolasıyla lige girmemiştir. Her zaman mütevazı bir bütçe ile mücadele etmiştir. Buna rağmen her zaman başarılı olmuştur. Bu senede aynı düzeydeydik. Lig başladıktan sonra işler pek istediğimiz gibi gitmedi. Bazı isimler gitmek istedi. Yabancı oyuncularda değişiklikler oldu. Ayrılığım gerçekleştiğinde bile play-off’a uzak değildik. Şartlar bizi buraya getirdi. İşlerin iyi gitmediğini bende biliyordum. Akhisar benim yuvam. Ben Akhisar’da 2005 yılında göreve başladığımda tabiri caize hiçbir şey yoktu. O zamanki Kulüp Başkanı Ömer İşçi, Belediye Başkanı Salih Hızlı, Menajer Erkan Poğaçacı ile damlayı göl haline getirdik. Bölgeselden başlayıp 2008-2009 sezonunda lige çıktık. Son dönemde bizim arkamızda duran isimde Başkan Hüseyin Eryüksel’dir.” şeklinde konuştu.
"ÇITA İNANILMAZ YÜKSELDİ”
Bu sezon işlerin kötü gitmesinde transferinde önemli olduğunu belirten Aktaş, lig kalitesinin çok yükseldiğinin altını çizdi. Aktaş, “Şöyle örnek verebilirim. Geçen sezon Büyük Çekmece şuan 1.Lig’de oynuyor. Bizi eleyip sonra Denizli Basketi geçip lige çıktılar. O dönem bir tane kulüp benim kapımı çaldı. İsmi önemli değil. Kendi takımlarıyla ilgili bütçe söylediler. Benim bir tane hedefim var. Lige takım çıkarmak istiyorum. Bunu da Akhisar ile yapmak istiyorum dedim. Siz bu bütçeyle neden bana geldiniz diye sordum? Bana söyledikleri cevap şöyleydi; Az para, çok iş, eşittir Zafer Aktaş. Size o yüzden geldik dediler. Benim Akhisar ile ligdeki imajım bu olmuş. Bizim yaptığımız bu işler artık TBL dediğimiz 1.Lig’de kaldırdığı bütçeler değil. Standartlar her şey değişti. Çıta inanılmaz yükseldi. Bizim İkinci Ligimiz Avrupa’nın 1.Ligi ile kıyaslanır oldu. Amerikalı isimler 20 bin dolardan aşağıya oynamıyor. Çok iyi isimler var. Üst Lig de altı yabancı olayı alt liglere kaliteli isimlerin dönmesini sağladı. Kaya Peker, Kerem Tunçeri, Barış Ervişler bu ligde artık oynuyor. Böyle olunca az para çok iş sistemi bu sene tutmadı. Şansızlıkların yanında kadro kalitesi olarak vasat kaldık. Gitmek isteyenler ve sakatlık yaşayanlar oldu. Devre arasından önce ben yönetime ‘olmuyor isterseniz bırakayım’ dedim. Benim arkamda durup devam kararı alındı. Sonra geldiğimiz noktada ayrılık kaçınılmaz oldu.” diye konuştu.
“MANİSA’DA BU BOŞLUĞU HİÇ DOLDURAMADIK”
Manisa’da 3 spor salonu olmasına rağmen bir tane basketbol takımının olmamasının entresan olduğunu söyleyen Zafer Aktaş, “Vestel’de bir dönem çalıştım. Vestel kendisi fabrika kulübüydü. Bir organizasyon yaptı ama kendilerini hiçbir zaman Manisa halkı ile bütünleştiğini göremedim. Bizim dönemimizde Vestel kendi işçilerini maçlara getirirdi. Tam tersi bir şey söyleyeceğim. Manisa Büyükşehir Belediyespor’da Bayan Voleybol’da iyi bir yol kat etti. Salonu dolduruyorlar diye duyuyorum. Bir sinerji yakalanmış. Bunun Basketbol ile de yakalanacağını düşünüyorum, ama sahip çıkılması gerekir. Halkın ilgisini arttırmak için altyapı organizasyonlarını devreye sokmak lazım. Manisa Büyükşehir Belediyespor’un bir dönem takımı vardı, yok oldu gitti. 11 yıl Akhisar’da çalıştım ve bir ilçe takımından bahsediyorum. Bıraktığım nokta 6 sezon üst üste play-off, 2 defa ligin kapısından döndük. 2 tanede kupa finali. Manisa’da yetişmiş bir basketbol adamı olarak 20 yıldır hizmet veriyorum ve Altay, Göztepe, İzmir Büyükşehir Belediye gibi kulüplerde çalıştım. Manisa’da bu boşluğu hiç dolduramadık. Müthiş bir fırsat var” dedi.
“O SALONA VİZYON TAKIMI YAKIŞIR”
Toplam 3 bin 560 seyirci kapasiteli Muradiye Spor Kompleksinde yaklaşık 5 bin sporcunun aynı anda antrenman yapabileceğine dikkat çeken Zafer Aktaş, “Sadece Muradiye’deki salon olarak değerlendirmeyelim. Atatürk Spor Salonu, Çok Amaçlı Spor Salonu, Büyükşehir’in yaptığı Spor Salonu elimizde imkanlar çok. Yeni yapılan Muradiye Salonu gerçekten Manisa için basketbol adına yatırım yapma zamanı geldiğini gösteren bir imardır. O salona çok güzel bir takımın yakışacağını ve halkında onu destekleyeceği, altyapının tamamen organize edileceği, Manisalı ailelerin çocuklarını gönül rahatlığı ile basketbola yönlendirme yapacağı ortam sağlanabilir. Manisa’da aileleri yönlendirebileceğim bir tane basketbol kulübü yok. Spor okuluna çocuklar 3 hafta gidiyor, sonra bırakıyor. Çünkü çocuklar ‘baba ben ne zaman maça çıkacağım’ demeye başlıyor. Müsabaka olmayınca basketbolu bırakıyor çocuklar. Sonra spor yapmayan toplum yetişiyor diyoruz. Belediyelerin nasıl kaldırım yapma, yol getirme, kanalizasyon gibi işleri varsa, o bölgenin çocuklarına spor yapacak ortamı da sağlamalılar. Böyle değilse belediyelerin içinde bulunan sportif hizmet bölümlerine gerek yok. Demek ki bu bölümler hizmet için var. Manisa Büyükşehir Belediyesi de bunu yapmalı. O salona vizyon takımı, sonra altyapısıyla halka beraber bütünleşecek bir kulüp kurulmalı. Bir Banvit nasıl bir ilçe takımı ve buralara geldi, şimdi 3-5 bin seyirciye maç oynuyorlar. Uşak mesela Manisa’dan daha ileri bir şehir mi? Yeter ki bizler isteyelim” şeklinde konuştu.
“HAYAL DEĞİL GÖRDÜĞÜ HEDEF”
Liglerde hedefe göre takımların kurulduğunu açıklayan Antrenör Zafer Aktaş, “1.Lig’de orta sıralara oynayan takımların bütçeleri 1,5 milyon TL’yi buluyor. Yukarılardaki takımlar mesela Tofaş 10 milyon TL. Hedefler doğrultusunda rakamlar değişir. Bölgeselden başlayacaksın ve hemen çıkmak isteyeceksin. Normal 250 ise sen 500 harcamalısın ki hedefe ulaşabilesin. Bu vizyon meselesi. Hep futbolla ilgili bir yatırım var bu şehirde. Manisa iniyor, çıkıyor, Büyükşehir Belediye BAL Ligi’nden 3.Lige çıktı. Zamanında Vestel Manisaspor idi. Akhisar Belediyespor Süper Lig’de. Basketbol ile bir türlü hamleyi yapamadık. Hem seyirci, hem de altyapı olarak Manisa’da büyük bir potansiyel var. Açılan özel okullar tamamen bu işin ticaretini yapıp, para kazanmaktan öteye gidemez. Böyle olmaması lazım. Manisa Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Basketbol Şubesi Takımı ve altyapıları, artı spor okulları olmalı. O zaman ne oluyor, 500 tane öğrencimiz var diyelim. Antrenörler eşliğinde bu çocuklar çalışıyorlar. 500 öğrenciden maksimum 50 tanesi olur. Bu isimleri hemen altyapıdaki takımlara kaydırma yapacaksın. Küçük Yıldız genç takımlarda hem maç yapacaklar daha profesyonel olacaklar. Diğer illere gidip yarışmacı bir grup oluyor. A Takımdaki ağabeylerini görüyorlar, izliyorlar. Soyunma odasında formalar asılı. Altyapı antrenörü diyor ki ileride bu forma senin olacak, ona göre çalış. Bu A Takımda oynayacaksın. Çocuğun önünde bir hedef var. Hayal değil gördüğü bir hedef var. En büyük hayali Ahmet-Memet abisi gibi 10 numaralı formayı giymek. Bu iş böyle yürüyor. Geriye kalan 450 tane sporcu bizim altyapılara alamadığımız, onlara da spor yapma alışkanlığı kazandırdık. Basketbolu sevdirdik. Sağlıklı birey olmalarını sağladık. Artı ücretli yapıyorsan bu işi para kazandın. Altyapıya masrafları için kullanabileceğin bir para. Bu işler halkla olur. Onların sinerjisini bu işe katılırsa Manisa iyi bir basketbol takımı çıkarır. Akhisar halkı bizleri hep destekledi. Çalışırken beslediğim duygular onlar için hala geçerli. Gönlüm onlardan yana. Kim destek verdiyse herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.