KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
Zümrüt MobilyaYamaçlar Yapı
GÖZÜPEKTEL
BOŞ REKLAM ALANII
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
HASCANLAR
Zeytinkent Sürücü Kursu
AKM
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSE CAMYamaçlar Yapı

Güncel

Akhisarlı İşletmecilere Aşırı Tuz Ve Şeker Kullanımını Azaltan Bilgiler Verildi

T.C. Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu (TLKPDF) ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) arasında “Aşırı Tuz ve Şeker Kullanımını Azaltan Lokantacılar ve Pastacılar Protokolü”

12 Temmuz 2023 Saat: 15:38
Akhisarlı İşletmecilere Aşırı Tuz Ve Şeker Kullanımını Azaltan Bilgiler Verildi
Akhisarlı İşletmecilere Aşırı Tuz Ve Şeker Kullanımını Azaltan Bilgiler Verildi
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar AKM Alışveriş Merkezi

Akhisarlı İşletmecilere Aşırı Tuz Ve Şeker Kullanımını Azaltan Bilgiler Verildi

Akhisar Haberleri.com – Burak Düztaş

T.C. Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu (TLKPDF)  ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) arasında  “Aşırı Tuz ve Şeker Kullanımını Azaltan Lokantacılar ve Pastacılar Protokolü”  imzalanmış ve protokol kapsamında Akhisarlı işletmecilere seminer verildi.

Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda saat 14.00’de başlayan seminere Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Mustafa Elmas, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birim Sorumlusu Dr. Yıldız Karakuş, Diyetisyen Burcu Bayraktar Yücefaydalı ve Akhisarlı işletmecilerin katıldığı seminerde ilk olarak söz alan Akhisar Lokantacılar Odası Başkanı Pınar Gören, “Herkese selamlar, hoş geldiniz öncelikle bu sıcak yaz gününde iş yerlerini bırakıp gelen kepenklerini indirip eğitimimize katılım sağlayan tüm esnafımıza, sektörümüzün temsilcilerine özellikle burayı dolduran hanımefendilere ayrıca teşekkür ediyorum ama sizler için önemli olmasa sizleri burada toplamayız. Manisa İl Halk Sağlığı Toplum Daire Başkanımız, Manisa İlçe Tarım Müdürlüğünün yetkili müdürleri ve diyetisyen arkadaşlarımız ve eğitimcilerimizle birlikte bugün gerçekten sektörümüzü ilgilendiren aynı zamanda bakanlığında çalışma kapsamına alınmış çok önemli konular hakkında bilgi alacaksınız ve bunun sonunda da çok kıymetli bir belge edineceksiniz efendim. Pastaneci üyelerim ve özellikle şekerle işlem yapan üyelerim ve aperatif hizmetlerinde tuzla işlem yapan üyelerimin gerçekten sektör hayatında işlemlerini kolaylaştıracak hem de verdiğiniz ürünlerin lezzetini bozmadan nasıl daha sağlıklı hale getirilebilecek konusunda bende sizlerle birlikte hep birlikte çok kıymetli bir eğitim alacağız. Bugün buraya kırmayıp bizleri geldiğiniz ve mesleğinize sahip çıktığınız mesleğinizi belgelendirme konusundaki çabanız için ben size ayrıca teşekkür ediyorum.

Buradan gururla söylüyorum hanımefendiler gerçekten kadın patronlar mesleğinde ve sektöründe çok sahip çıkıyorlar. Hanımefendileri ayrıca tebrik ediyorum. İnşallah hanımefendilerin aldığı eğitimler işlerinde de hemen bir farkındalık yaratılmasına sebep oluyorlar. Bugün bizleri yalnız bırakmayıp, inşallah eğitim sonunda da faydalı güzel işleri hep birlikte başaracağımız kutlayacağımız günlerde oluruz. Hepinize geldiğiniz için teşekkür ediyorum. Sizlere de kolaylıklar diliyorum.”

Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıklar, ülkemizde de meydana gelen ölümlerin başlıca nedenlerindendir. Erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik hastalıklardan korunmada önleyici yaklaşımların geliştirilmesi zorunludur. Değiştirilebilir temel risk faktörlerinden olan yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesi kronik hastalıklardan korunmada güncel stratejilerden birini oluşturmaktadır. Toplumdaki bireylerin aşırı tuz ve şeker tüketiminin de yer aldığı beslenme bilgi, tutum ve davranışlarını olumlu yönde değiştirecek faaliyetler bu stratejilerin kapsamındadır.

Ülkemizde yapılan çalışmalarda tuz tüketimimizin Dünya Sağlık Örgütü’ nün önerdiği değerin üzerinde olduğu gösterilmiştir. (Ülkemizde günlük tüketilen tuz miktarı: 9,9 g, Dünya Sağlık Örgütüne göre tavsiye edilen günlük maksimum tüketilmesi gereken tuz miktarı 5 gram. Bu da yaklaşık 1 çay kaşığı tuza denk gelmektedir.)Aşırı tuz tüketimi değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır. Özellikle oluşumunda aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde önemli risk faktörüdür. Yüksek kan basıncı ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir.

Bakanlığımız tarafından yürütülen “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” ve "Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı" kapsamında tuzun aşırı tüketilmesinin önlenmesi ve toplumda sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin artırılması amacıyla farklı sektörlerle işbirliği çalışmaları yapılması öncelikler arasında yer almaktadır. Yanlış beslenme alışkanlıkları özellikle şeker tüketiminin artması obezite riskini arttırmaktadır.

Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu arasında aşırı tuz ve şeker kullanımının azaltılmasına ilişkin protokol 2019 yılında imzalanmıştır.

Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu arasında imzalanan protokol ile her yıl besinlerdeki tuz oranının yüzde 4, şeker oranının ise yüzde 5 oranında azaltılması hedeflenmiştir.