Akhisarlı Kadınlar Şiddete Hayır İçin Yürüdü
Akhisarlı Kadınlar Şiddete Hayır İçin Yürüdü
Metronom Haber Ajansı-MHA
Akhisar Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Deniz Poyraz Bozel, Akhisar Kadın Derneği Hayriye Hacet, Akhisar 8 Mart Kadın Dayanışma Derneği Ayşen Uçar ve Kadın Kooperatifi Başkanı Sevim Şirin organize ettiği “Kadına Yönelik Şiddete Hayır” Şehit Teğmen Tahir Ün Caddesi girişinde başladı. Saat 13.00’te başlayan yürüyüş “Kadına Şiddete Hayır”, “Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek”, “Kadınlar Özgürdür, Özgür Kalacak”, “Kadın Yaşam Özgürlük”, “Dünya Yerinden Oynar, Kadınlar Birlik Olsa”, “Dünya Yerinden Oynar, Kadınlar Özgür Olsa”, “Kadına Şiddet Sıfır Telorans” , “ İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz”, “Yaşasın Kadın Dayanışması”, “Kadınlar Birlikte, Birlikte Güçlü”, “Susma Haykır, Şiddete Hayır” sloganlar altında Akhisar Belediyesi Uğur Mumcu Kültür Salonuna kadar yürüdüler.
Akhisar Belediyesi Uğur Mumcu Kültür Salonunda açılış konuşması yapan Akhisar Kent Konseyi Başkanı Hasan Ali Men;” Kadına şiddet tüm tedbirlere rağmen devam etmektedir. Merkezi hükümetten çok kadın derneklerimiz çok ciddi mücadele veriyor. Kent Konseyi olarak bu mücadelenin arkasındayız. Dünya genelinde Pakistan, Afganistan ile aynı kategorideyiz. 2023’te Cumhuriyetimizin 100. Yılı, inşallah kadının burnunun kanamadığı, özgür, hak ve adaletin olduğu bir Türkiye için kadına şiddetin konuşulmadığı bir şekilde hep beraber o günlere kavuşmayı diliyorum” dedi.
Akhisar Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Deniz Poyraz Bozel, Akhisar Kadın Derneği Hayriye Hacet, Akhisar 8 Mart Kadın Dayanışma Derneği Ayşen Uçar ve Kadın Kooperatifi Başkanı Sevim Şirin’in organize ettiği yürüyüş sonrası basın açıklamasını Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Deniz Poyraz Bozel okudu.
Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Deniz Poyraz Bozel’in okuduğu basın açıklamasının tam metni;
Mirabal kardeşlerin Dominik Cumhuriyeti’nde verdikleri insan hakları ve demokrasi mücadelesi nedeniyle 1960’ta katledilmesinin anısına, 25 Kasım günü 1981 yılından beri kadına yönelik şiddetle mücadelenin sembolü haline getirilmiş, 1999 yılında Birleşmiş Milletler tarafından bugün resmi olarak “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” ilan edilmiştir. 25 Kasım; tüm dünyada kadınların her türlü şiddete karşı mücadelesinin küresel olarak birleştiği gündür. Dünyanın her yerinde kadınlar, bugün burada olduğu gibi dayanışma ve mücadele ruhuyla toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, aile içi ve toplumsal şiddete, ayrımcılığa karşı çıkmaktadır. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için mücadele çağrısı yapmaktadır.Ülkemizde kadına yönelik şiddette her geçen gün artış yaşanmakta ve kadınlarımız şiddetin fiziksel, psikolojik ve ekonomik her türlüsüne maruz kalmakta ve yaşam hakları ellerinden alınmaktadır. Oysa Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Şuna inanmak gerekir ki, dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.’’
Sözü kadınlarımızın toplumdaki yerinin önemini açıkça vurgulamaktadır. Kadınlar toplumumuzun en değerli ve en vazgeçilmez varlığıdır. Bizler olduğumuz konum ve koşullarda üretmeye devam ettikçe toplumdaki yerimizin benimsemesi için, bizlere yönelik yapılan her türlü şiddetin azalarak yok olması için çalışacağız.Biz kadınlar; eşit ve şiddetin olmadığı huzur ve refah içinde yaşanacak bir dünya düzeni kurulana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Ve şiddet mağduru ölen ve öldürülen tüm kadınlarımızı anmak adına bu balonu gökyüzüne gönderiyorum. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, kadınlarımızın sorunlarının paylaşıldığı, maruz kaldıkları kötü muamelelerin engellenebilmesi için çözüm yollarının arandığı ve tüm dünyada kadınlara uygulanan şiddete karşı farkındalık oluşturmak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen özel ve anlamlı bir gündür.
Saat 14.00’te Akhisar Belediyesi Uğur Mumcu Kültür Salonunda başlayan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü söyleşi programına konuşmacı olarak Doktor Hatice Kılınç Korkmaz ile Psikolog Büşra Köse katıldı. Yaklaşık 2,5 saat süren söyleşide Dr. Hatice Kılınç Korkmaz;” Bugün kadınları bazı konularda uyanışa geçirmek ve farkındalık yaratmak istiyorum. Kadın nedir? Nasıl olunur? Dişil ve eril taraflarımızı nasıl eğiteceğiz? Her kadın anne olmak zorunda mıdır? Anne olunca kadınlık geri planda mı kalır? Gibi bazı soru işaretleri uyandıracağım” dedi.
Söyleşide bilgi veren Psikolog Büşra Köse;” Bugün kadına yönelik şiddetle mücadele gününde şiddeti gündemimize alacağız. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden, kadın erkek rolü, kadınlardan beklentilerden ve neden bunu kadına yönelik şiddet diye ifade ediyoruz ondan bahsedeceğim. Şiddet türleri, şiddete maruz kalmış bir kadın neler yapabilir hakkında bilgi vereceğim” dedi.