Akılcı Antibiyotik Kullanımı Lansman Toplantısı’nda konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Antibiyotiklere yılda 1 milyar lira ödüyoruz" dedi. Doktorlar artık boğaz enfeksiyonlarında antibiyotik yazmadan önce beta testi yapmak z
Antibiyotik Verilmeden Önce Beta Testi Yapılacak
Haber Merkezi - MHA
Akılcı Antibiyotik Kullanımı Lansman Toplantısı’nda konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Antibiyotiklere yılda 1 milyar lira ödüyoruz" dedi. Doktorlar artık boğaz enfeksiyonlarında antibiyotik yazmadan önce beta testi yapmak zorunda. 5 dakikada sonuç veren testte, "beta" mikrobu tespit edilmezse hastaya antibiyotik verilmeyecek.
HIZLI BETA TESTİ BELİRLEYİCİ OLACAK
Aile, çocuk, kbb ve acil hekimlerine beta mikrobunu muayene sırasında tespit edecekleri test verileceğini dile getiren Akdağ, "Beta, hızlı beta testi ile belirlenesilecek. Çünkü boğaz kültür testi uzun sürüyor, ancak hızlı beta testi ile hastada beta çıkarsa antibiyotik kullanılacak" ifadesini kullandı. Hekimlerin de bu konuda bilinçlendirileceğini aktaran Akdağ'ın açıklamalarının ardından toplantıya katılan gazetecilerden birine beta testi yapıldı.
KARNE VE DOKTORLARA BONSERVİS İLE TRANSFER UYGULAMALARI
Geçtiğimiz günlerde medyada yen alan; özel hastanelerin kamu doktorlarını artık bonservislerini ödeyerek transfer edebilecekleri ve Sağlık Bakanlığının, doktorların başarı durumlarını göstermek için karne dönemi başlattığına yönelik haberleri de değerlendiren Recep Akdağ, doktor karnesi uygulamasının henüz netlik kazanmadığını, özel hastanelerin bonservislerini ödeyerek kamudan doktor trasfer etme durumunun ise söz konusu olmadığını söyledi.Akılcı Antibiyotik Kullanımı bilgilendirme toplantısında konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bakanlığının yeni çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Türkiye'de ve dünyada yaygınlık gösteren gereksiz antibiyotik kullanımına değinen Bakan Akdağ, "Antibiyotik kullanımında OECD ülkeleri arasında en kötü durumdayız. Ülke olarak bunun üstesinden geleceğiz. Hasa, antibiyotik kullanmadan önce doktoru ile görüşmelidir. Hastalar, doktorları antibiyotik yazmaya zorlamamalıdır. Antibiyotik ateş düşürücü değildir. Polikliniğe başvuran her 3 hastadan biri antibiyotik kullanıyor. Bakteri kaynaklı hastalıkta antibiyotik kullanılır ancak virüs kaynaklı hastalıklarda antibiyotik kullanılmaz" dedi. Milliyet'ten Esra Öz'ün aktardığına göre, antibiyotiklerin alerji de yapabileceğini vurgulayan Bakan Akdağ, "Nezle ve grip başta olmak üzere başka hastalıklardan korunmak içinde antibiyotik kullanılmaz" diye konuştu.