22.02.2018 Tarihinde yayınlanan 01.06.2018 Tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni yönetmeliği neleri değiştirmiştir.
Artık Her Daireye Bir Otopark
Metronom Haber Ajansı – MHA
olan yeni yönetmeliği neleri değiştirmiştir.
Yeni yönetmelik öncelikle yapılarda daha fazla otopark yapılmasını amaçlamaktadır .
Mücbir sebeplerin dışında otopark parası ödenmesinin önünü kesmektedir .
Eski ile karşılaştırdığımızda:
Eski yönetmelik de 3 daire için 1 otopark mecburiyeti varken yeni yönetmelik de her daire için 1 otopark mecburiyeti getirilmiştir.
Eski yönetmelik de ticari amaçlı binalar için 50 m2 için bir otopark mecburiyeti var iken yeni yönetmelik de ticari amaçlı yapıları ayırmış Dükkan, Mağaza, Banka için en az 1 adet olmak kaydı ile her 30m2 için 1 otopark yapılma mecburiyeti getirilmiştir.
Eğlence yerleri için eski yönetmelik de 50 m2 için 1 otopark yapılma mecburiyeti var iken yenisinde 20 m2 olmuştur.
Okullarda ise her 400 m2 için bir otopark mecburiyeti yeni yönetmelik de her 300m2 için 1 otopark mecburiyeti getirilmiştir.
İmar planları ve parselasyon planlarında parsel büyüklükleri otoparkı mümkün kılacak şekilde hazırlanması şartı getirilmiştir.
Otopark ihtiyacı kısmen veya tamamen karşılanmayan durumlar:
Otopark ihtiyacı kısmen veya tamamen parselinde karşılanamayan durumlar aşağıda belirtilmiştir:
1)Parselin alan veya cephe boyutları nedeniyle otoparkın, bu Yönetmelik de belirtilen en az ölçüde ki; park alanı, park etme düzeni , dönüş çapı , manevra alanı ve servis yolu alanlarının , taşıt asansörü veya mekanik otopark sistemlerinde kullanılmasına rağmen tamamen veya kısmen, bodrum katlarda veya parselinde karşılanamadığının bir teknik raporla idarece tespit edilmesi,
2)21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlığı parselinde bulunup, ilgili mevzuat uyarınca otopark yapılmaması,
3)Arazinin jeolojik ve topoğrafik yapısı, yer altı su seviyesinin yüksekliği gibi nedenlerle, tüm teknik tedbirler alınmasına rağmen, bodrum kat yapılamadığının ve taşıt asansörü veya mekanik otopark sistemleri de kullanılmasına rağmen parselinde otopark tesisinin mümkün olmadığının idarece tespit edilmesi,
4)Parselin ,meskun alanlarda yaya yollarından veya merdivenli yollardan ya da araç trafiğine kapatılmış yol veya yaya bölgelerinde bölgelerinde kalan ve Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) ya da yerel trafik/ulaşım komisyonu tarafından otopark giriş-çıkışına izin verilmeyen yollardan cephe alması ve başka yollardan araç giriş ve çıkışının mümkün olmaması 5)Taşıt asansörü veya mekanik otopark sistemleri de kullanılmasına rağmen , binanın bodrum katında ve parselinde otopark yapımına engel olabilecek teknik bir zaruretin ilgili kamu kuruluşu yada üniversitelerce tespit edilmesi.
Otopark parası ödenmesi ile ilgili esaslar:
Eski yönetmelik de otopark parasının %25 inşaat ruhsatı aşamasında kalanı ise parselin otopark ihtiyacı karşılandıktan sonra 90 gün içerisinde tahsil olunur derken yeni yönetmelik de ödemeyi ilgili idaresine bırakmıştır.
Otopark yeri ayrılmadıkça inşaat ruhsatı otopark tamamlanmadan yapı kullanma izni verilmez denilmektedir.
yerleşim yerleri belediye veya il genel meclisi tarafından 5 guruba ayrılır .Bu gruplardan 1. Grup bedelin %100 öderken 5.Grup da bu bede 560 kadar düşebilmektedir.
Otopark bedeli hesaplanması :
1 otopark için bedel (A+B)X20XY
Emlak vergisine esas arsanın 1 m2 Bedeli
Bakanlıkça yayınlanan mühendislik hizmetler 1 m2 bedelinin ruhsat alındığı yıldaki otopark inşaatı birim metrekare fiyatı
(20).1 otoparkın metrekaresi