Ülkemizde üretilen Çekirdeksiz Kuru Üzümün neredeyse tamamı yurt dışına, bunun çok büyük kısmı ise Avrupa Birliği üyesi ülkelere ihraç edilmektedir.
Bağlarda Rekolte Tahmin Çalışmaları Tamamlandı
Metronom Haber Ajansı - MHA
Ülkemizde üretilen Çekirdeksiz Kuru Üzümün neredeyse tamamı yurt dışına, bunun çok büyük kısmı ise Avrupa Birliği üyesi ülkelere ihraç edilmektedir. Bu sebeple ülkemizde yetiştirilen kurutmalık üzümün karlılığının devamı ve yeni pazarlara ulaşabilmekle birlikte elimizde bulunan mevcut pazarları kaybetmemek adına geçerli piyasa şartları ve koşulları doğrultusunda üretime devam etmemiz gerekir.
Bu bakımdan;
- Doğru Zamanda Hasat,
- Okratoksin-A Yönünden Temiz Ürün,
- Yasaklı Aktif Maddelerin Kullanılmamış Olması çok önemlidir.
Günümüz piyasa koşulları içerisinde üründe olması istenmeyen en can alıcı şartların başında ise; Yasaklı Aktif maddeler içeren tarım ilaçları, pestisit (zirai ilaç) kalıntısı, çoklu pestisit sorunu ve bir tür zehirli küf olan Okratoksin-A maddesinden arî ürün elde etmek için entegre ve kontrollü tarımın birlikteliği ile asıl hedeflenen;bağdan sofraya güvenli gıda temininisağlamaktır.
2018 üretim sezonu içerisinde kurutmalık, sofralık ve şaraplık üzüm bağlarında kullanımı yasaklanan aktif maddelerden Iprodione ve Propinebaktifmaddelerini içeren bitki koruma ürünlerinin üzümlerimizde yasaklı aktif madde kullanımı ile birlikte kalıntı problemi yaşatmaması ve mağduriyet oluşturmaması ve aynı zamanda kurutmalık üzümlerde Okratoksin-A küf maddesi için gerekli eğitim faaliyetleri yapılmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda gerekli olan toplantılar düzenlenmiş, üreticilerimiz cep telefonu Ücretsiz SMS Sistemi ilebilgilendirilmiş ve Bakanlığımızın farkındalık oluşturmak adına düzenlemiş olduğu afiş, el broşürü, liflet ve ilanlar ile üreticimize ulaşılmıştır. Gerekli yayım materyalleri üreticilerimizin görebileceği değişik yerlere asarak üreticilerimizde gerekli farkındalıklar yapılan bütün bu yayım faaliyetleri ile oluşturulmaya çalışılmış ve olumlu geri dönüşler sağlanmıştır. Özellikle hazırlanan büyük pankartlar Kurutmalık, Sofralık ve Şaraplık bağ üretim alanlarının yol kesişim noktalarına asılan pankartlar ile daha etkin şekilde üreticilere ulaşılmaya çalışılmıştır. Tüm bunlardaki amacımız, elimizdeki pazarları kaybetmeden büyümeyi hedefleyen ülkemiz üreticilerinde gerekli farkındalıkları oluşturmaktır. Bakanlığımızın sloganı olan Güvenilir Gıda Sağlıklı Yaşam sloganı doğrultusunda iş ve işlemler tesisi eden kurumumuzun öncelikleri arasındadır.
Bağlarda üreticimizi korumak adına yapılan Rekolte Tahmini tüm ilçemizi temsilen başarıyla gerçekleştirilmiştir.Özellikle kaliteli üzüm ve verim açısından da bağların doğru zamanda hasat edilmesi de çok önemlidir.Bu yıl gerçekleşen olağandışı hava koşulları nedeniyle üzüm rekoltemizin düşük olması bu konunun önemini daha da arttırmaktadır. Tüm bu görüşler doğrultusunda erken hasat etmenin rekolte düşüklüğüne ilave olarak% 20 verim kaybına yol açabileceği deüreticilerimiz tarafından unutulmaması gereken önemli bir husustur.
İçinde bulunduğumuz hafta İlçemize bağlı Beyoba, Sazoba ve Akselendi mahalleleri bağlarında yapılan olgunluk ölçümlerinde, ortalama kuru madde miktarının % 18 olduğu tespit edilmiştir.Refraktometre (kuru madde ölüm cihazı) ile yapılan olgunluk zamanı tespitlerinde üzüm şırasındaki % 18 olan kuru madde miktarının en az % 23 olması istenmektedir.Bağcılarımızın söz konusu kuru madde miktarına dikkat etmemeleri durumunda ciddi verim ve kalite kayıpları yaşamaları kaçınılmaz olacaktır.
Her bağ için ayrı bir kontrol yapılarak karar verilmesi gerektiği anlaşılmakla beraber,elde edilen sonuçlar doğrultusunda bölgemiz bağlarında en uygun hasat zamanının Ağustos ayının ilk 15 günlük dönemi içerisinde olması uygun görülmüştür. Bu yıl üzümlerimizin olgunlaşmasında en az 15 gün erkencilik vardır.
- Peki, hasat olgunluk zamanı niçin bu kadar önemlidir?
- Üzümde % 18kuru madde olduğunda yapılan hasat ile % 23 kuru madde olduğunda yapılan hasat arasındaki fark bize neyi ifade eder?
Bu soruların yanıtı; kısaca, 100 kg yaş üzümden 23 kg kuru üzüm elde edilebilecek iken, yanlış zamanda hasat nedeniyle 18 kg kuru üzüm elde edilecek demektir. % 5 olan bu kuru üzüm verim kaybı, 250 bintonda 12.500 ton kayıp demektir.Doğru zamanda hasat için 10gün daha beklememenin cezası 12.500ton (12.500.000 kg) kuru üzüm kaybıdır.
Hasatta olgunlaşma zamanını etkileyen faktörler nelerdir?
-Bağın mevkisi ve yönü,
-Bağın yaşı
-Bağların bakımı
-Bağın terbiye şekli
-Bağın toprak yapısı.
Tüm bu faktörlerin olumlu olması, üzüm miktarını arttıracağından, üzümün olgunlaşmasını geciktirir.Hasat zamanının belirlenmesinde Refraktometre ve Bome Aerometresinden (Potasa Derecesi) adı verilen aletlerden faydalanılır.
Hasat için bağı temsilen erken saatte toplanan numunelerin şırası çıkarılır. Bu şıraların derecesi ölçüldüğünde refraktometre %23’ü,potasa derecesiise 12’yi göstermelidir. Refraktometredeeksik olan her derece için2 gün hesaplanarak bağın hasadı geciktirilmelidir.Zor geçen bir üretim sezonu ardından, üreticilerimizinbağlarını şenlik havasında hasat etmesi dileğiyle hayırlı ve bol kazançlar dileriz…