Bağlarda Ve Domatesde Hasat Zamanı
Bağlarda Ve Domatesde Hasat Zamanı
Haber Merkezi
Akhisar Tarım Orman İlçe Müdürü Ahmet KILIÇ ve müdürlük teknik personelleri ile birlikte bölgemiz bağ ve domates hasadına başlayan üreticilerimizi yerinde ziyaret ederek sorun, görüş ve taleplerini dinledi. Çözüm yolları hep beraber değerlendirildi.
Bu ziyaretlerle birlikte, ayrıca bölgemiz bağlarında bu yıl itibariyle daha hasadı başlamamış ve hasat edilecek bağlarda da üzümlerin olgunluk tespitlerini de yaparak üreticilerimize maksimum verimi elde edebilmeleri için en uygun hasat zamanı hakkında da bilgilendirmelerde bulunuldu.
Özellikle hasat edilen üzümlerde en ufak bir hastalık, zararlı ve çürük salkım tespiti yapılmadı. Üreticilerimize yine de hasat esnasında hastalıklı, çürük, küflü salkım tespit etmeleri halinde tüm üzüm sergilerinin kalitesinin bozulmaması adına bu tür salkımların ayrı yerde serilmesi ve ayrı kurutulması hakkında bilgilendirme yapıldı.
Üreticilerimizin talepleri doğrultusunda Üzüm bandırma suyunun hazırlanması, hava şartlarına göre bandırma suyunun derecelendirilmesi, natürel üzüm sermenin incelikleri, sergi yerlerinin uygunluğu, kurutma sırasında ve sonrası hakkında gerekli ve önem arz eden konular hakkında bilgilendirmeler yapıldı.
Özellikle hava sıcaklığı arttıkça bandırma suyundaki Potasa derecesinin düşürülmesi, metre kareye 20 kg’dan fazla üzüm serilmemesi, sergi yerlerinin toz tutan riskli yerlere kurulmaması ve sonrasında gödeli üzüm kalmadan tam istenilen kuruluğa ulaşmış üzümlerin sergi yerlerinden kaldırılması ve çöpten ayırma işlemi yapıldıktan sonra uygun çuvallara koyulması vb. konularda bilgilendirme yapıldı.
Üzüm üreticilerimiz fiyat konusunda beklentilerini de dile getirerek, verim ve kaliteden memnun olduklarını inşallah fiyat konusunda da beklentiler karşılanırsa bağcı açısından çok mutlu bir üretim sezonunun sona ereceğini belirttiler. Ardından Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından üreticilerimize “İnşallah kazasız belasız bir şekilde üzümlerin sergiden de kaldırılması” temennisinde bulunuldu.
Üzüm üretiminin yoğun olduğu Beyoba, Sazoba ve Akselendi bölgesinde aynı günlerde başlayan domates üreticileri de ziyaret edildi. Üreticilerin sorunları dinlendi ve çözüm yolları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Üretim sezonu içinde olumsuz iklim koşulları nedeniyle meydana gelen verim kayıpları ve fiyat politikası hakkındaki şikayetler dinlenildi ve önerilerde bulunuldu.
Özellikle kontrolsüz ve sözleşmesiz üretimin sebep olduğu bu sorun hakkında görüş alışverişinde bulunulurken olmazsa olmaz sözleşmeli üretimin önemi ile esas bundan sonra sorunların çok daha iyi çözülebileceği ve bu konu hakkında gerekli çalışmaların Tarım ve Orman Bakanlığınca değerlendirilip, konu hakkındaki çalışmaların raporlandırıldığı önemle bildirildi.
Bol kazançlı bir hasat olması dileklerimizle.