KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
Zümrüt MobilyaYamaçlar Yapı
GÖZÜPEKTEL
BOŞ REKLAM ALANII
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
HASCANLAR
Zeytinkent Sürücü Kursu
AKM
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSE CAMYamaçlar Yapı

Güncel

Bakırlıoğlu: Acı Reçete Çiftçiye

Cumhuriyet tarihinin en fazla bütçe açığı ve borç faiz ödemesi öngörülen 2021 yılı bütçesi TBMM Plan Bütçe Komisyonunda itirazlarımıza rağmen kabul edildi. 2021 yılında 245 milyar TL açığı ve 180 milyar TL faiz ödemesini öngö

30 Kasım 2020 Saat: 14:33
Bakırlıoğlu: Acı Reçete Çiftçiye
Bakırlıoğlu: Acı Reçete Çiftçiye
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar AKM Alışveriş Merkezi

Akhisar Mutlu Mobilya

Bakırlıoğlu: Acı Reçete Çiftçiye

Haber Merkezi

 

Cumhuriyet tarihinin en fazla bütçe açığı ve borç faiz ödemesi öngörülen 2021 yılı bütçesi TBMM Plan Bütçe Komisyonunda itirazlarımıza rağmen kabul edildi.

2021 yılında 245 milyar TL açığı ve 180 milyar TL faiz ödemesini öngören bu bütçe için pek çok şey söylenebilir ancak kesin olan bir şey varsa 2021 yılı bütçesinde maalesef çiftçiye yer yok.

Bu bütçeyi incelediğimiz zaman, Cumhurbaşkanının halka sunduğu acı reçete ile ilk karşılaşacak kesimin çiftçilerimiz olduğunu görmekteyiz.

Tarımsal Desteklemeler % 43’e Düştü

2021 bütçesi bir önceki yıla göre %26 artmış, Tarım ve Orman Bakanlığının bütçesi ise %27 artmış fakat “Tarımsal Desteklemelere” ayrılan miktarda herhangi bir değişiklik olmamış. Desteklemeler geçen yıl olduğu gibi  22 milyar lirada kalmış.

2017 yılı Tarım Bakanlığının bütçesinin %66’sı desteklemelere ayrılmıştı.

Bu oran 2019 da %63,

2020 de ise %54 idi.

Oysa 2021 yılında Tarım ve Orman Bakanlığının tarımsal desteklemeye ayırdığı payın %43'e düştüğünü görüyoruz.

Ayrıca desteklemelere baktığımızda mazot-gübre desteklemelerinde ve hayvansal desteklemeler de %6'lık bir düşüş söz konusu.

Maliyet Artıyor, Destek Azalıyor

Gübre fiyatları bir yıl içinde ortalama %50 artmış, yem fiyatları neredeyse %100 artmış, çiftçi borcundan dolayı icralık olmuş, sağımlık süt hayvanları kesime gitmeye başlamış, çiftçi iflas noktasına gelmiş, buna karşın pandemi döneminde en çok desteklenmesi gereken çiftçi destekleri azaltılmıştır.

Bu durum kabul edilemez. Hiç bir çiftçinin, hiç bir çiftçi örgütünün bunu kabul etmesi beklenemez.

Cumhurbaşkanı en son olarak ekonomik krizin varlığını kabul etti ve bir acı reçeteden bahsetti.

Acı Reçete Çiftçiye

Bu bütçeye baktığımız zaman acı reçetenin ilk kimin üzerinde tatbik edileceğini görmekteyiz. AKP Hükümetinin reçetesi acı ilaç olarak ilk çiftçimiz üzerinde denenecek. Emekliler, işçiler, işsizler, memurlar, esnaf, sanatkar, bu acı reçeteden payını alacak.

Çünkü 2021 bütçesi halka değil, faiz lobisine ve yandaşlara yapılmış bir bütçedir.

Bu ekonomik krizin sorumluları bellidir. Sorumlu iktidardır. 18 yıldır ithalata dayalı yürüttükleri tarım politikaları yüzünden çiftçi küstü, üretmekten vazgeçti.  Krizin mağduru durumunda olan çiftçilerimiz iktidarın iş bilmezliğinin bedelini ödemek ile karşı karşıya... Ülkenin varlıklarını Kartar’lılara satmaya başlamaları bunu gösteriyor.

Çiftçi Borçları Yapılandırılmalı

AKP döneminde borçlu çiftçi sayısı 2 milyona, toplam borç miktarı 120 milyar liraya çıkmıştır. Borç içindeki çiftçinin bu dönemde hem borcunu ödeyip hem de bağına, bahçesine, tarlasına, hayvanına bakıp üretim yapması mümkün değildir. Çiftçinin Ziraat bankasına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ötelenmeli ve faizsiz olarak mutlaka yapılandırılmalıdır.

Tarımsal Destekler Artırılmalı

Dünyayı ve ülkemizi sarsan Covid-19 salgını sağlık kadar beslenmenin ve tarımın da ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Artık dünyanın geleceğinin tarım olduğu gerçeği herkes tarafından kabul edilmektedir.

Bu nedenle desteklenmesi gereken kesimlerin başında tarım ve çiftçi gelmektedir. 2021 bütçesinin Meclis görüşmelerinde tarımsal desteklere ayrılan pay mutlaka artırılmalıdır.