Kula Süt Üreticileri Birliği Başkanı Harun Uysal’ı ve Kula Ziraat Odası Başkanı Nuri Topal’ı ziyaret eden CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu hayvancılık sektörünün bir çıkmazda olduğunu söyledi.
Bakırlıoğlu Ahırların Kapısına Kilit Vuruluyor!
Kula Süt Üreticileri Birliği Başkanı Harun Uysal’ı ve Kula Ziraat Odası Başkanı Nuri Topal’ı ziyaret eden CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu hayvancılık sektörünün bir çıkmazda olduğunu söyledi.
Bakırlıoğlu CHP İlçe Başkanı Osman Kasırga ile birlikte Kula’da sivil toplum örgütlerini ziyaret etti.
Kula’nın önemli bir hayvancılık merkezi olduğunu ve en fazla büyükbaş hayvan varlığına sahip ilçelerden birisi olduğunu vurgulayan Bakırlıoğlu; Kula’da duyduklarımız hayvancılığın her geçen gün geriye gittiğinin açık göstergesi olduğunu belirtti.
Kula’da Bir Günde Üç Ahır Kapandı
Birlik başkanı Harun Uysal; dün gelen üç üretici süt ineklerini kesime göndererek ahırını kapattığı için üyeliklerini sildirdiğini dile getirerek endişelerinin önümüzdeki günlerde bu sayının daha da artması olduğunu ifade etti.
CHP’li Bakırlıoğlu açıklamasında; hayvancılıkla uğraşanların yaş ortalamasının yüksek olması nedeniyle bu insanlar bir daha hayvancılık işine dönmeyecek.
Tarım diğer sektörlere benzemiyor. Çiftçilik yapanlar tarımdan ve hayvancılıktan uzaklaştıkça yerine yenileri gelmiyor. Gençlerin süt ve besi hayvancılık işine nedeniyle bu ahırların bir daha açılması mümkün görünmüyor.
Süt Üretimi Düşüyor
Bu durum sayılara da yansımış durumda Kula Süt Üreticileri Birliği rakamlarına göre;
Birliğin üye sayısı 2020 yılında 1.900 iken, 2022 yılında bu sayı 1.600’e düşmüş.
2021 yılı Mart ayında 127 ton olan birliğin süt üretimi, 2022 Mart ayında 105 tona düşmüş.
Bu durum maalesef ülke genelinde de aynı.
Artan Yem Fiyatları Hayvancılığı Sürdürülemez Hale Getirdi
Sür üreticileri çiğ süt fiyatının 7,5 lira olması gerektiğini belirtiyorlar. Fakat burada başka bir sorun ortaya çıkıyor. Tüketici artan fiyatlar karşısında tüketimi azaltıyor.
Süt üretimi sürekliliği olan bir üretim. Çünkü ineklerin hergün sağılması gerekiyor. Üretim fazla geldiğinde fiyatlar düşüyor bu işten yine sanayiciler, mandıracılar ve hayvancılık yapanlar zarar görüyor.
Kısaca hayvancılığımız tam bir kısır döngü içerisinde. Süt piyasası bir türlü dengeye gelmiyor.
Yapılması gereken desteklemelerle süt üreticisinin üretime devam etmesi, tüketicinin ucuz süt ve süt ürünlerine ulaşımı sağlanmalıdır ifadelerine yer verdi.