CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu sözünde duramayan hükümet, çiftçiye bayramı zehir etti dedi.
Bakırlıoğlu; Çiftçiye Bayramı Zehir Ettiler
Haber Merkezi
Dünya çiftçiler gününde bizzat Cumhurbaşkanı tarafından “bayramdan önce ödenecek” sözü verilen çiftçi destekleme paralarının eksik yatırılmasını eleştiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu sözünde duramayan hükümet, çiftçiye bayramı zehir etti dedi.
Bayram öncesinde 2.4 milyar lira kütlü pamuk primi, 662 milyon lira yağlık ayçiçeği primi ve 365 milyon lira çiğ süt primi ödeneceğini açıklamıştı. Kütlü pamuk,yağlık ayçiçeği, soya, aspir ve kanola üreticilerine prim ödemeleri bir kısmı 31 Mayıs tarihinde yapıldı.
Fakat, Cumhurbaşkanının açıklamalarına rağmen ödenmesi gereken toplam 3 milyar liradan fazla desteğin sadece 2 milyar lirası ödendi. Prim(fark) ödemelerinde yüzde 30 kesinti yapılmasına çiftçiler tepki gösterdi.
Pamuk primine verilecek destek miktarı dekar başına 650 kg’dan, 500 kg’a düşürülmüştü. 80 kuruş prim ise üç yıldır artmıyordu. Birde eksik ödenince çiftçinin kaybı % 50 oldu.
Örneğin Manisa Akhisar’da, 158 dekar pamuk eken bir çiftçiye destekleme primi olarak dün ödenen para 41.500 TL.
Bu çiftçi normalde 82.000 TL destekleme pirimi alması gerekiyordu.
Artık çiftçi, üretici, köylü hak ettiği desteği bile tam olarak ve zamanında alamıyor. Ödenmesi gereken desteklemeler 2018 yılına ait. Onu da eksik ödediler. Kalanının ne zaman ödeneceği ise belli değil.
AKP Hükümeti çiftinin parasına göz dikip yarısına el koydu diyen Bakırlıoğlu Konuyu bayramdan sonra Meclis gündemine getireceklerini belirtti.
Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada;
Cumhurbaşkanına güvenerek bayramı desteklemelerden gelecek parayla geçirmeyi planlayan çiftçiler maalesef bayram öncesi ayazda kaldılar.
Ülkede üretim için, girişim için, ticaret için güven şarttır.
Bu güven bozulduğu ve çiftçi para kazanamadığı için üretimden vazgeçmiştir.
2002 yılında 721 bin hektar olan alan pamuk ekilen toplam tarım alanı, 2009 yılında 419 bin hektara kadar düşmüş, verilen destekler sayesinde 2018 yılında 580 bin hektara kadar yükselmiştir.
Manisa ovası önemli bir pamuk üretim merkezi iken, bölgede pamuk üretiminden vazgeçilmiş ve tarımsal desteklemeler sayesinde 20 yıl aradan sonra Manisa ovası yeniden beyaz altın pamukla dolmuştur. Yine de istenilen düzeye gelememiştir.
Türkiye tarımın her alanında olduğu gibi pamukta da önemli bir ithalatçı ülke haline gelmiştir. 2003-2017 yıllarında pamuk ithalatı % 56 artarak 900 bin tonu geçmiştir. İthalata ödediğimiz para ise 1,6 milyar doları aşmıştır ifadelerine yer verdi.
Çözüm bellidir diyen CHP’nin çiftçi Milletvekili Ahmet Vehbi BAKIRLIOĞLU Tarım ülkesi Türkiye’de, tarımsal üretimin artırılması, ithalatın azaltması gerekmektedir. Yanlış tarım politikaları ile üretimden vazgeçen çiftçiyi yeniden tarlasıyla, bağıyla, bahçesiyle barıştırmak zorundayız diyerek daha fazla üretim, daha fazla desteklemeyi esas alan ulusal tarım politikasına dönülmesi gerekmektedir. Tüm olumsuzluklara ve yanlış politikalara rağmen üretim varsa bu cefakar çiftçimizi yüreğindeki vatan ve toprak sevgisindendir
Bu nedenle ülkenin çiftçisini üreticisini köylüsünü el üstünde tutmak için partiler üstü bir siyasi anlayışla “Ulusal Tarım Politikaları” belirlenmelidir dedi.