Tüm dünyayı etkisi altın alana Covid-19 salgını ile ilgili verilen hasta ve ölüm sayılarının doğruluğu tartışmaları devam etmektedir.
Bakırlıoğlu: Covid-19 Verileri Ne Kadar Sağlıklı?
Haber Merkezi
Tüm dünyayı etkisi altın alana Covid-19 salgını ile ilgili verilen hasta ve ölüm sayılarının doğruluğu tartışmaları devam etmektedir.
Cavid-19 şüphesi ile tedavi edilirken ölenlerin sayılarının, test ile doğrulanmış covid-19’dan ölenlerin sayılarına eklenmediği sık sık dile getirilmektedir. Ülkelere göre farklı değerlendirmeler yapılmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü müdahalesiyle Çin ve ABD verilerini güncellemiş ve toplam ölüm sayılarında ciddi artışlar olmuştur.
Bu tartışmalar ülkemizde de gündeme gelmekte fakat hala doyurucu bir açıklama yapılmamıştır.
Örneğin Manisa’da ve ilçelerimizde hastanelerde PCR testi ile doğrulanmış hasta sayıları 10’u geçmezken, covid-19 tedavisi uygulanan hasta sayıları yüzlerle ifade edilmektedir.
Soma, Akhisar, Turgutlu gibi büyük ilçelerimizdeki hastanelerin birçok katı covid-19 hastaları ile doldurulmuştur.
Sağlık Bakanının cevaplaması amacıyla verdiğim soru önergesi ile klinik bulguları Covid-19’u işaret eden fakat test ile desteklenmeyen, olası/şüpheli olan ve Covid-19 tedavisi uygulanan hasta sayıları ve buna bağlı ölümler her gün açıklanan rakamlara yansıtılıp yansıtılmadığını sordum.
Çünkü şu anda sağlık kurumlarında Covid-19 teşhisi yapılan testlerle desteklenen hastalar yanında, klinik bulguları Covid-19’u işaret eden fakat test ile desteklenmeyen olası/şüpheli vakalara da Covid-19 tedavisi uygulanmaktadır.
Bu vakaların Bilgisayarlı Tomografi (BT) taramalarındaki karakteristik belirtileri ve nükleik asit testi negatif olsa bile, onaylanmış vakalar olarak tedavi edilebileceği Bakanlığınızın kılavuzunda yer almaktadır.
Buna rağmen Covid-19 tedavisi görürken hayatını kaybeden hastaların ölüm raporlarına bulaşıcı hastalık ya da yaşlılığa bağlı hastalıkları yazılmaktadır.
Test ile onaylanmamış fakat covid-19 tedavisi gören hastalar ve buna bağlı ölümlerin her gün açıklanan rakamlara yansıtılmadığı görülmektedir.
Gerek tabip odaları gerekse bilim insanları bu durumu dile getirmektedirler.
Eğer salgın hastalıkla mücadelede başarı sağlayacaksak gerçek rakamların mutlaka açıklanması gerekiyor.