KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
Zümrüt MobilyaYamaçlar Yapı
GÖZÜPEKTEL
BOŞ REKLAM ALANII
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
HASCANLAR
Zeytinkent Sürücü Kursu
AKM
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSE CAMYamaçlar Yapı

Güncel

Bakırlıoğlu; Depreme Hazırlıklı Mıyız?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, bugün saat 12.00’da CHP ilçe teşkilatında son günlerde yaşanan depremlerle ilgili basın açıklaması yaptı.

8 Şubat 2020 Saat: 14:14
Bakırlıoğlu; Depreme Hazırlıklı Mıyız?
Bakırlıoğlu; Depreme Hazırlıklı Mıyız?
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar AKM Alışveriş Merkezi

Bakırlıoğlu; Depreme Hazırlıklı Mıyız?

Metronom Haber Ajansı - MHA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, bugün saat 12.00’da CHP ilçe teşkilatında son günlerde yaşanan depremlerle ilgili basın açıklaması yaptı.

TÜM YURTTAŞLARIMIZA GEÇMİŞ OLSUN

Akhisar’daki depremlerde can kaybının yaşanmamasının sevindirici olduğunu söyleyen Bakırlıoğlu; “Akhisar’da 22 Ocak tarihinde 5.6 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Bu ve bundan sonraki depremlerde Akhisar’ın birçok köyünde ve Kırkağaç’ın İlyaslar ve Karakurt mahallelerinde ağır ve hafif hasarlı evlerimiz oldu. Tüm Akhisar’da yaşayan yurttaşlarımıza geçmiş olsun diyorum. En büyük temennimiz can kaybının olmamasıydı. Ancak 24 Ocak’ta Elazığ ve Malatya’da yıkıcı sonuçlar ortaya koyan ve 41 yurttaşımızın ölüm haberini aldığımız bir facia meydana geldi. Elazığ ve Malatya’da hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum ve tedavi altında olan yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

HER DEPREMDEN SONRA GÖZLER İSTANBUL’A ÇEVRİLİYOR

Bildiğiniz gibi Türkiye bir deprem ülkesi, Türkiye’de doğu Anadolu fay hattı, Kuzey Anadolu fay hattı ve Ege Bölgesindeki fay hatlarıyla neredeyse yüzde 90’ı deprem bölgesi. Biz bu gerçekle yaşamak zorundayız. En acı olanını 1999’da Gölcük depremiyle yaşamıştık. Adapazarı’nda 7.3 şiddetinde bir deprem meydana gelmiş ve resmi kayıtlara göre 17 bin 480 tane yurttaşımızı bu depremde kaybetmişiz. Tam bu depremin yaralarını sarmak üzere çalışırken aynı yılın Kasım ayında Düzce ve Bolu’da bir deprem felaketi daha geldi 7.2 şiddetinde ve burada da 763 tane yurttaşımızı kaybettik. O günden bu güne kadar 125 tane yıkıcı deprem yaşamışız. Her depremden sonra gözler dönüp İstanbul’a çevriliyor. Bilim insanları İstanbul’da 7 şiddetinde bir deprem olacak, İç İşleri bakanımızın da açıklaması 7.5 şiddetinde bir deprem olacağını söylüyor ve bu depremin 10 yıl içerisinde olacağı söyleniyor. Zamanını bilemiyoruz ama böyle bir deprem yaşayacağız.

ÖNCELİĞİMİZİN DEPREM Mİ YOKSA KANAL MI OLMASI LAZIM?

Peki bu İstanbul depreminin olası sonuçları ne olacak? En iyimser sonuçlara göre 50 binin üzerinde bina yıkılacak ve belki de 100 bin tane yurttaşımızı olacak olan İstanbul depreminde kaybedeceğiz. İstanbul, Türkiye’nin yarısı demek, ekonominin yarısı demek olası bir İstanbul depreminde bütün Türkiye yara alacak. Her depremden sonra depremi tartışıyoruz ama biz depreme hazırlıklı mıyız? Bence hazırlıklı değiliz. Peki İstanbul ve Türkiye’nin önceliğinin ne olması lazım? Önceliğimizin deprem mi olması lazım yoksa bir kanal mı olması lazım?

MANİSA MERKEZDE BİN 150 DEKAR RİSKLİ ALAN VAR

Şu anki iktidar deprem yıkar, biz yaparız demekte. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi depremi durdurmak olanaksız ancak depremin yıkmasını engelleyebiliriz. Geçen sene bir soru önergesi vermiştim. Vermiş olduğum soru önergesinde depremde riskli alanlar belli mi ve bu konuda herhangi bir şey yapıldı mı diye sormuştum. Manisa için gelen cevapta Yunusemre ve Şehzadeler’de bin 150 dekarlık alan riskli olarak ilan edilmiş. Bu alan üzerinde 6 bin 337 riskli bina tespit edilmiş. Bunlarla ilgili herhangi bir şey yapıldı mı ne yazık ki yapılmadı.

DEPREM GARİBANI VURUYOR

Deprem ne yazık ki garibanı vuruyor. Akhisar’da bütün depremden etkilenen bölgelere gittiğimiz zaman bir kere daha acı bir gerçekle karşı karşıyayız. Kırsal bölgelerde bina stoku mühendislik görmemiş ve depreme dayanıksız. Manisa AFAD daha önce yaptığı açıklamada kırsalda depreme dayanıklı bina yok dedi. Japonya’da her gün rastlanan 5.6 şiddetindeki deprem bizim kırsalımızda çok ciddi tahribatlar yarattı. 6 ve üzerinde bir şiddette bu tahribatın daha da büyük olacağı aşikar. Evleri ağır hasar gören vatandaşların ön hasar çalışmaları başlayacak. 1.5 yıllık bir süreç sonrasında Akhisar’da evi hasar gören yurttaşlara evini burada yapmak kaydıyla 100 bin lira para verelim, 20 yıl 0 faizli 2 yıl geri ödemesiz bir kredi verelim denecek. Ya da alın size 162 bin lira para aynı şartlarda başka bir yerden ev alın denilecek. Bu süreç en az 1 yıl sürecek. Peki bu insanlara bu kredileri deprem olmadan önce verilemez miydi?

KAMU BİNALARININ DAYANIKLI OLDUĞUNUN TESPİT EDİLMESİ LAZIM

Manisa Valiliğinin ilk yapması gereken şey kamu kurumlarının binalarının sağlam olduğunu bir an önce tespit etmesi lazım. Depremin olduğu gece yarım saat sonra kriz masası oluşturulmuş. Normal şartlarda kriz masasının Kaymakamlık binasında oluşması lazım ama bizim kriz masamız ne yazık ki öğretmenevinin bahçesinde oluşturuldu. Çünkü Kaymakamlık binasının depreme dayanıklı olup olmadığını kimse bilmiyor. Depremde en son yıkılması gereken yerlerin kamu binaları olması lazım, şu anda Akhisar’da kamu binalarının sağlıkları konusÖnceliunda kimsenin bir fikri yok. Depremden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mühendisleri tarafından okullar gezilmiş ve Gazi Ortaokulu, Zübeyde Okulu ve Medar Okulu depremden ağır hasarlı tespit edilmiş. Oradaki eğitim ve öğretime son verilmiş. Orada okuyan çocuklar diğer okullarda ikili eğitim yapma zorunda kalacak. 3 yıl önce Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu İlkokulu depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılmıştı. 3 yıldan beri de Gazi Okulu binasında ortaokul ve ilkokul ikili öğretim yapmak zorunda ve burada 20 derslikli bir okulun yapılmasını ısrarla dile getirdik. Gazi Okulunun bahçesinde projelendirilen 20 derslikli okulun bir an önce yapılması lazım. Bir an önce Akhisar’daki hastanelerin, okulların kamu kurum binalarının depreme dayanıklı olup olmadığının tespit edilmesi ve daha önce tespit yapıldıysa bunun kamuoyuyla paylaşılması gerekli.

65 MİLYAR LİRA DEPREM VERGİSİ NEREYE KULLANILDI

Biz depreme hazırlıklı değiliz. Eğer depreme hazırlıklı değilsek o zaman bütün yurttaşlarımızın aklına haklı olarak 2004 yılından sonra toplanan yaklaşık 65 milyar liralık deprem vergisi nereye kullanıldı? Bunu sorgulamamız lazım ve bizim böyle bir depremle yaşama mecburiyetimiz varken önceliklerimiz nedir? Önceliğimiz deprem mi yoksa kaç paraya biteceği belli olmayan belki 150 milyar lira gidecek olan ve hangi amaca hizmet ettiği bir şekilde anlatılamamış olan Kanal İstanbul mu? Bu iki sorunun cevabını istiyoruz” dedi.