18 milyon büyükbaş, 58 milyon küçükbaş hayvan varlığımız var deniyor, fakat ne zaman et ve süt krizi gündeme gelse ardından ithalat kapıları ardına kadar açılıyor.
Bakırlıoğlu; İnanmıyorsanız Sayın!
Hayvan Sayımı Yapılmalı
18 milyon büyükbaş, 58 milyon küçükbaş hayvan varlığımız var deniyor, fakat ne zaman et ve süt krizi gündeme gelse ardından ithalat kapıları ardına kadar açılıyor.
Et fiyatlarının aşırı artmasından dolayı kasaplık hayvan ve et ithalatı gündeme geldi. Et ve Süt Kurumunun 50 bin baş kasaplık sığır ithalatı yapacağı ve yurt dışında piyasa araştırması yaptığı iddia edildi.
Yıllardır damızlık ve besilik sığır ithalatı yaptık, milyarlarca dolar para ödedik. Sonuç, yine ithalat.
İki Yıldır İddia Ediyorum
Ben iki yıldan beri hayvan sayısının açıklananlardan az olduğunu, süt fiyatlarının enflasyon korkusuyla bastırılması nedeniyle ineklerin kesime gönderildiğini, ana olmadan dana olamayacağını hem sütte hem ette büyük bir krizin kapımızda olduğunu söylüyorum.
İki yıldır bir iddiam var.
Hayvan sayısı verileri doğru değil diye. Bakanlığa sesleniyorum "inanmıyorsanız sayın"
Yeterli Sayıda Hayvan Varsa Neden İthalat Yapıyoruz?
Tarım ve Orman Bakanları her defasında 20 yılda büyükbaş hayvan varlığını 10 milyondan, 18 milyona çıkarıldığını söylüyor.
Madem öyle, neden 12 yıldır canlı hayvan ithalatı yapıyoruz? Neden ithalata milyarlarca dolar para ödedik?
Çünkü bakanlığın açıkladığı hayvan sayıları ile ahırdaki hayvan sayısı birbirini tutmuyor.
Kayıtlardaki Sayı ile Ahırdaki Sayı Birbirini Tutmuyor
Ahırlar boş, fakat kayıtlarda içi dolu görünüyor iddiaları ayyuka çıktı.
Seçim bölgemde yetiştiriciler ile bir araya geliyoruz. Üretici, kayıt sistemindeki hayvan sayısının 25 olduğunu söylüyor, ahıra gidiyoruz 7 hayvan ile karşılaşıyoruz.
Yem satıcıları ile görüşüyoruz, firmalar ile görüşüyoruz yem satışlarının düştüğünden bahsediyorlar.
Peki nasıl oluyor?
Üretici sistemde kayıtlı olan hayvan sayısına göre bankalardan kredi alıyor. Bu nedenle kestirdiği hayvanların kulak küpesini kayıttan düşmüyor. Böylece kayıtlardaki hayvan sayısı da düşmüyor.
Herkes Biliyor Bir Tek Bakan Bilmiyor
Bakanlık taşra teşkilatları da bu durumu çok iyi biliyor. Üretici birlikleri ziraat odaları, meslek odaları herkes biliyor.
Bir tek Tarım ve Orman Bakanı gerçeği bilmiyor.
Normal şartlarda 18 milyon büyükbaş hayvan varlığımız varsa ithalata gerek yok.
21 Yıldır Tarım Sayımı Yapılmıyor
Türkiye’de en son kapsamlı bir tarım sayısı 2001 yılında yapıldı. AKP iktidarı boyunca tarım sayımı yapılmadı. Bu nedenle ülkede tarımsal üretim yapılıyor, ne kadar hayvan varlığımız var sadece Bakanlık açıklamalarından öğreniyoruz.
AB ilerleme raporlarında tarımsal üretim bilgileri doğru olmadığı için istatistik faslı kapatılmadığını bizzat TÜİK yetkilileri açıkladı.
Sayılardaki Artış Makul değil
Türkiye’de, 2012-2016 yıllarında kültür ırkı, kültür ırkı melezi ve yerli ırk sığır sayılarındaki artış sırasıyla % 3,8, % 0,07 ve % 0,3 olurken, 2017 yılında yerli ırk sığır sayısındaki % 8,1 oranındaki azalışa rağmen toplam sığır sayısında % 13,2’lik artışın makul bir açıklaması yoktur.
Sığır başta olmak üzere manda, koyun ve keçi sayılarındaki artışlar ithalatla açıklanamaz. İstatistiklerdeki bu tutarsızlık, hayvancılık desteklerinin de amacına uygun, doğru şekilde verilmediğini de ortaya koymaktadır.
Hayvancılık Çıkmazda
Tarım ve hayvancılık hem üretim hem tüketim boyutu nedeniyle çok önemli bir sektör. Üretimde sürekliliğin sağlanması, üretici ve tüketicinin korunması gereken çok boyutlu bir konu.
Ama AKP’nin yanlış politikaları yüzünden hayvancılık 20 yıldır bir çıkmazda.
Tarım Sayımı Yapılmalı
Bu duruma bir son vermek gerekli. Gerçek hayvan varlığı bilinmeden geleceğe yönelik nasıl planlama yapılacak?
Milli bir tarım ve hayvancılık politikası için ilk yapılması gereken ülke genelinde bir tarım sayımıdır.
Ne kadar hayvan varlığımız var, ne kadar et süt üretiyoruz gerçek rakamlar sayımla ortaya konulmalıdır.
Geçmişten Kimse Sorumlu Tutulmamalı
Her şeyden önce masa başı sayımı olmamalı. Bizzat sahada ahır, ağıl ve kümelere gidilerek tek tek sayılmalı. Tarım ve Orman Bakanlığının personel ve araç sayısı ile bunu başarabilecek gücü var.
Hepsinde önemlisi, sayımdan önce de, geçmişteki hatalardan ve sayılardaki uyuşmazlıklardan kimsenin sorumlu tutulmayacağının açıklanması gerçekçi, güvenilir ve şeffaf bir sayım için önemlidir. Geriye dönük işlem yapılamayacağı konusunda hayvancılık işletmelerine güvence verilmeli ve hayvan varlığı konusunda beyaz bir sayfa açılarak gerçek sayılar tespit edilmelidir.
Çünkü ölçemediğinizi, bilmediğinizi yönetemezsiniz.