Tazminat alacakları için mücadele ederken trafik kazasında hayatını kaybeden Bağımsız Maden-İş Başkanı Tahir Çetin ve Madenci Ali Faik İnter’i Meclis kürsüsünden anan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu madenciler haklar
Bakırlıoğlu: Madenciler İçin Verilen Önerge Reddedildi
Haber Merkezi
Tazminat alacakları için mücadele ederken trafik kazasında hayatını kaybeden Bağımsız Maden-İş Başkanı Tahir Çetin ve Madenci Ali Faik İnter’i Meclis kürsüsünden anan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu madenciler haklarını ararken daha kaç can verecekler diye sordu.
Madencilerin Sorunu Meclis Gündeminde
Uyar madencilik mağduru madencilerin tazminatlarının ödenmesi için TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen torba kanuna madde eklenmesi konusunda önerge veren CHP Milletvekillerinin önergesi AKP ve MHP Milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
Tazminatları TKİ Ödemeli
Komisyonda ve Meclis’te yaptığı konuşmalarda Soma’lı madencilerin tazminat alacaklarının kömür ocaklarının ruhsat sahibi olan Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından ödenmesi gerektiğini dile getiren CHP’li Bakırlıoğlu; haklarını aramak için Ankara’ya gelen fakat şehre sokulmayan madencilere yapılan zulme tepki gösterdi.
Kürsüye kazada hayatını kaybeden Tahir Çetin ve Ali Faik İnter’in fotoğraflarıyla çıkan Bakırlıoğlu kürsüde duygulu anlar yaşadı.
CHP Milletvekili konuşmasında;
Bağımsız Maden-İş'in Genel Başkanı Tahir Çetin;
43 yaşındaydı, 3 çocuğu vardı. Genel Başkan dediğime bakmayın, öyle bildiğimiz sendikacılar gibi kendine tahsis edilmiş lüks makam araçları yoktu, emekli maaşıyla geçimini sağlamaya, 3 çocuğunun nafakasını çıkartmaya çalışıyordu.
Ali Faik, 26 yaşındaydı
Yirmi yıl önce bir maden kazasında babasını kaybetmişti. Kendisi de madenciydi ve babasının hakkını arıyordu.
4 günlük eylemlerinin ardından Ali Faik ve Çetin Başkan cuma günü Ankara'dan yola çıktılar ve Kırkağaç yakınlarında trafik kazasında vefat ettiler.
Evet, bir trafik kazasıydı ama ölüm sebebi uykusuzluk ve yorgunluktu. Ankara girişinde polis tarafından Ankara'ya girmeleri engellendi, dört gün boyunca soğuk betonun üzerinde yatmak durumunda kaldılar ve bu şekilde evlerine giderken kaza geçirirler.
Uyar madencilik mağdurlarının sesi olmuşlardı
Soma'daki Uyar mağdurları -888 kişidir bunlar- yaklaşık on iki yıldan beri hak arama mücadelesi vermektedirler.
Hazreti Ali "Haksızlığa karşı susarsanız hakkınızla birlikte şerefinizi de kaybedersiniz." diye buyurur. Uyar Madencilik mağdurları hem haklarının hem de şereflerinin peşinde yıllardır koşmakta.
Herkes Haklısınız Diyor
Eylemler yaptılar, basın açıklamaları yaptılar, Ankara'ya defalarca gitmek istediler, yolda durduruldular. Günlerce beton üzerinde, çadırlarda, olumsuz hava şartlarında eylemlerini sürdürdüler. Kaymakamla karşı karşıya geldiler, valiyle karşı karşıya geldiler, jandarmayla, polisle karşı karşıya geldiler. İşin tuhafı ne biliyor musunuz?
Karşı karşıya geldikleri polis, jandarma, kaymakam, vali, hepsi de bu insanlara "Haklısınız." dedi, hepsi de bu insanlara "Haklısınız." dedi.
Bu İnsanlara Sözler Verildi
Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkan Vekili Sayın Özlem Zengin bu insanlara söz verdi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bu insanlara söz verdi.
15 Ocağa kadar sizin mağduriyetleriniz giderilecek." denildi; aradan zaman geçti, sözler tutulmadı.
Aslına bakarsanız bundan on iki yıl önce bu mağduriyetin giderilmesi için ilk söz veren o günkü Başbakan, bugünkü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dı. Bunca söze rağmen bu sözler tutulmadı, bu insanlar yıllarca mücadele ettiler,
Ölmek var, dönmek yok." dediler ancak ne yazık ki 2 yoldaşımız bu yolda canlarından oldular.
Burada sorumlu kim?
Madencilerin tazminatlarını haklarını ödemeden kaçan işveren, onlara kol kanat geren siyasi iktidar ve hiçbir şey yokmuş gibi davranan TKİ yöneticileri.
TKİ'nin 2 Termik Santralden Tam 1,5 Milyar Lira Alacağı Var;
Mağdur edilen 888 işçinin alacağı yalnızca 25 milyon lira,
Önümüz bayram ve bu insanlar gariban insanlar, bu insanların çolukları çocukları var, bu insanların borçları var, kredi borçları var ve çaresizler.
Bu sorunun çözüm merkezi Türkiye Büyük Millet Meclisidir.
Daha önce yaklaşık 2.800 maden işçisinin, Soma'da Soma AŞ'nin mağdur ettiği maden işçilerinin hakları bu yüce Meclis tarafından verildi, şimdi sıra bu 888 kardeşimizde. Ben bu konuda Meclisimize güveniyorum, inisiyatif alacağını düşünüyorum ifadelerine yer verdi.
Komisyonda verdikleri önergenin AKP MHP oylarıyla reddedilmesine tepki gösteren CHP’li Bakırlıoğlu; madencilerin mağduriyetin giderilmesi umuduyla emek mücadelesinde yitirdiğimiz bu 2 yoldaşımızı, bu 2 emekçimizi bir kere daha rahmetle anıyorum diyerek sözlerini tamamladı.