301 madencinin hayatını kaybettiği kazanın ardından Eynez ocağından işten atılan 2.831 maden işçisinin alacaklarının ödenmemesini Meclis kürsüsünden dile getiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi BAKIRLIOĞLU siyaset kurumu devreye girm
BakırlıoğluMeclis’te,Haklarını Alamayan Madencileri Konuştu
Haber Merkezi
301 madencinin hayatını kaybettiği kazanın ardından Eynez ocağından işten atılan 2.831 maden işçisinin alacaklarının ödenmemesini Meclis kürsüsünden dile getiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi BAKIRLIOĞLU siyaset kurumu devreye girmeli ve işçilerin alacakları en kısa zamanda ödenmelidir dedi.
Soma’lı maden işçileri 5 yıldır alamadıkları hakları için 5 Ekim 2019 tarihinde Soma’dan Ankara’ya yürüme kararı aldılar.
Bakırlıoğlu Meclis’te yaptığı konuşmada; Bir telefon mesajıyla işlerinden atılan 2.831 maden işçisinin sıkıntılarını, haklı taleplerini Meclis kürsüsünden sıklıkla dile getirmiştik. Şimdi, o işçilerimiz 5 Ekim tarihinde Ankara'ya yürümek için hazırlık yapmakta.
Bu işçilerimiz ne istiyor, neden yollara düşecek?
2.831 madenci bir telefon mesajıyla kapının önüne konulmuştu üstelik kıdem ve ihbar tazminatları verilmeden. Bu işçilerimiz, madencilerimiz yaklaşık beş yıldan beri kıdem ve ihbar tazminatlarının yani haklarının peşinde ancak bu haklı davalarında bir arpa boyu yol alabilmiş değiller ne yazık ki.
Meclis tüm partilerin desteği ile çıkardığı bir kanunla "Maden Kanunu kapsamında rödövans sözleşmeleri çerçevesinde yer altı madenciliği yapan şirketlere ve ortaklarına ait malların TMSF tarafından el konulan mal ve gelirleri öncelikle işçilerin kıdem ve ihbar tazminatları ile izin ve fazla mesai gibi alacaklarının ödenmesinde kullanılır" hükmünü maden kanuna ekledi.
Cumhurbaşkanı her seçim öncesinde yani üç defa Manisa'ya geldi ve her gelişinde birer taksit ödendi ama gerisi gelmedi.
TMSF’nin el koyduğu Soma Kömürleri AŞ’nin malları satılmadığı için tazminatlar yine ödenmedi.
Sendika kazaya sebebiyet veren patronla protokol imzaladı 24 taksitte ödeneceğini söylediler fakat tazminatlar yine ödenmedi.
Bazı işçiler dava açtılar, mahkeme tazminatların ruhsat sahibi TKİ tarafından ödenmesine hükmetti fakat TKİ’de tazminatları ödemedi.
Artık bıçak kemiğe dayanmıştır!
Maden işçilerimizin bir kısmı dertlerini anlatmak, haklı davalarında kamuoyu oluşturma amacıyla Ankara'ya bir yürüyüş düzenlemek isterler ancak bu defa da Soma Kaymakamına takılırlar.
İşçilerimiz en demokratik haklarını kullanarak Ankara'ya on gün sürecek sembolik bir yürüyüş başlatmak istemekte fakat Soma Kaymakamı bu sembolik, demokratik talebe olumsuz yanıt vermiştir.
HAK-İŞ 'e bağlı işçilerin Bolu'dan Ankara'ya gitmesinde herhangi bir sakınca yok ancak Soma'daki işçinin Ankara'ya yürümesi sakıncalı. Böyle bir yönetim anlayışı olamaz.
Burada Meclis’in devreye girmesi ve bu yanlışa bir an önce son vermesi gerekli. Yıllarca mağdur olmuş, hakkını alamamış işçilerimizin güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelmesi engellenmelidir.
Bu konuda TBMM olarak insiyatif almalıyız. Mağdur madencilerimizin haklı mücadelelerine sahip çıkmalıyız, ifadelerine yer verdi.
CHP Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’nun konuşmasının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Özgür Özel tüm partilerin desteği ile 4 Nisan 2015'te kanun çıkardıklarını, Soma AŞ'nin mallarına TMSF el koymuş bu taşınmazlar satılsın ve işçilerin alacakları ödensin diye kanun maddesi yaptıklarını ve bu kanun hükmünün bugüne kadar uygulanmadığını dile getirdi.
Daha sonra söz alan MHP Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Erkan Akçay, AKP Grup Başkanvekili Mehmet MUŞ işçilerin alacaklarının ödenmesi gerektiğini ve bu konunun takipçisi olacaklarını ifade ettiler.