İşçilerin birlik ve dayanışma günü olan, 1 Mayıs’ın, tüm dünya ve ülkemiz işçilerine, emekçilerine kutlu olmasını diliyorum.
Bakırlıoğlu:“Salgın Hastalık En Çok Emekçileri Vurdu”
Haber Merkezi
İşçilerin birlik ve dayanışma günü olan, 1 Mayıs’ın, tüm dünya ve ülkemiz işçilerine, emekçilerine kutlu olmasını diliyorum.
Alanlarda 1 Mayıs coşkulu kutlamaları yapılamayacak olsa da, bu 1 Mayıs “işçi sağlığının” öne çıkarılacağı bir gün olması açısından önemlidir.
Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Covid-19 salgını fabrikalarda madenlerde işyerlerinde toplu çalışmak zorunda olan işçiler için daha fazla risk oluşturduğu bir gerçek.
DİSK’in araştırmasına göre işçiler arasındaki vaka oranı Türkiye ortalamasından 3,2 kat daha fazla. Pozitif vakaların Türkiye nüfusuna oranı binde 1,3 iken, sendika üyesi işçilere oranı 4,1’dir. Bu oran büyük bir özveriyle çalışan sağlık emekçilerinde çok daha fazladır.
Örneğin Manisa’da, pozitif vaka yoğunluğunun en fazla olduğu yerler Manisa merkez ile Akhisar, Turgutlu ve Soma, yani madenciliğin ve sanayi kuruluşlarının en fazla olduğu ilçeler.
Bu ilçeler arasında Soma önemli bir yer. Çünkü 12 bin madencinin bulunduğu Soma’da işçiler büyük risk altındadır.
Bu durum Sağlık Bakanlığının “Hayat Eve Sığar Uygulaması”nda da açıkça görülmektedir.
Sokağa çıkma yasağının 30 büyükşehir ile birlikte Zonguldak’ta uygulanmasının nedeni, madenci kenti olması, solunum yolu hastalıklarının, madenci meslek hastalıklarının fazla olmasıdır. Soma’nın da Zonguldak’tan bir farkı yoktur.
Her ne kadar yetkililer Soma’daki madenlerde üretim amaçlı çalışma yapılmıyor, sadece bakım ve onarım amaçlı işçi çalıştırılıyor dese de, Soma’da üretim tüm hızıyla devam etmektedir. Sadece TKİ kendi ocaklarından üretim amaçlı çalışmayı durdurmuş, diğer rödovans sözleşmeli işletmelerde üretime devam etmektedirler.
TKİ Genel Müdürlüğünden aldığımız üretim rakamları, İş-Kur’dan aldığımız kısa dönem çalışma verileri bunu açıkça göstermektedir. Yıllık izne çıkarılan ve kısa dönem çalışma ödeneği için başvurulan işçi sayıları çıkarıldığında işletmelerdeki işçilerin üçte ikisi çalışmaya devam etmektedir.
Termik santral ve sanayi üretimi için yeterli kömür stokumuz var denilmesine rağmen binlerce işçi neden madenlerde Covid-19 riski altında çalıştırılıyor.
İhtiyaç varsa asgari düzeyde en az işçi ile üretim yapılabilecekken, işçilerin sağlığı hiçe sayılarak üretim zorlaması ile madenlerde çalıştırılmasını anlamak mümkün değildir.
Bu çelişkilerin kamuoyuna mutlaka açıklanması gerekmektedir. Nerede olursa olsun sağlıkları hiçe sayılarak işçi çalıştırılması salgını önlemek için alınan tüm tedbirlerin boşa gitmesi demektir.
Çünkü madende, fabrikalarda işyerlerinde çalışan emekçiler hayatın içinde evlerinde işyerlerinden birçok kişiyle temas halindedirler.
“Önce İşçi Sağlığı” diyerek tüm emekçilerimizin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlar sağlıklı günler dilerim.