Salihli’de ziyaretlerde bulunan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Emirhacılı, Karapınar, Çökelek ve Karayahşi köylerinde çiftçilerle ve vatandaşlarla buluştu.
Bakırlıoğlu Salihli’de Süt Üreticileriyle Buluştu
Haber Merkezi
Salihli’de ziyaretlerde bulunan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Emirhacılı, Karapınar, Çökelek ve Karayahşi köylerinde çiftçilerle ve vatandaşlarla buluştu.
Ziyaretlerde Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’na CHP Salihli İlçe Başkanı Hasan Hüseyin Namver, Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç eşlik etti.
Süt üreten hayvancılık işletmesi sahiplerinin şikayetlerini dinleyen Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada; Ulusal Süt Konseyi’nin 2 yıldır çiğ süt fiyatını 2,30 lira olarak sabitlemesi ve destekleme fiyatını 15 kuruştan 40 Kuruş gibi sembolik bir artış yapması süt üreticisini bu yıl mağdur olmasına sebep oldu.
Türkiye’deki birçok süt üreticisi gibi Manisa’da da süt üreticileri artan girdi maliyetleri ve sabit kalan çiğ süt fiyatı sebebiyle hayvanlarını kesim hanelere gönderme planları kuruyor.
“ÜRETİCİ GELECEĞİ GÖREMİTYOR”
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Salihli ilçesine bağlı Emirhacılı ve Karapınar mahallelerdeki süt üretim çiftliklerini CHP Salihli İlçe Başkanı Hasan Hüseyin Namver ve Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç ile birlikte ziyaret ederek üreticinin sıkıntılarını yakından dinledi.
Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt fiyatına 2 yıldır zam yapmaması sebebiyle üreticinin büyük bir mağduriyet yaşadığını ifade eden CHP’li Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada;
Süt üreticileri ciddi bir mağduriyet içindeler. Son günlerde çiğ süt fiyatları kamuoyunda tartışılmaya başlandı. Çiğ süt fiyatları neredeyse 2 yıldan beri 2,30 Lira’ya sabitlenmiş durumda. Buna karşılık üreticinin maliyetleri her yıl artıyor. Bir yıl önce yemin çuvalı 77 Lira iken bugün yüzde 100 artarak 130 Lira’ya dayanmış durumda. Son iki ay içerisinde yeme 5 defa zam geldi. Süt üreticileri birçok ihtiyacını kendileri karşılamasına rağmen artık bu işi yapamayacak noktaya geldiler. Önlerini göremiyorlar ve geleceğe bakamıyorlar. Eğer süt üreticisinin mağduriyetleri giderilmese, üreticiler sağma hayvanlarını kesime göndermek zorunda kayacak ifadelerini kullandı.
“İTHALAT HAYVANCILIĞA DARBE VURUYOR”
10 yılda büyük ve küçükbaş olmak üzere toplam 570 bin hayvan ithal edilirken, 7 milyon 300 bin baş besilik ve kasaplık hayvan ithalatı yapılmış. 300 bin ton et ithal edilmiş.
Bu ithalat sisteminde bir sorun var. Bu kadar ithalat yapılmış hala süt hayvanlarının kesime gideceğinden bahsediliyor. Bu kadar ithalat olunca da geçen yıllarda ortaya çıkardığımız gibi sahte belgelerle canlı hayvan ithalatının da yolu açılmış oluyor.
“SÜT HAYVANLARI KESİME GİDECEK”
Büyük denilebilecek günlük 12 ton süt üreten bir işletme sahibi hayvanlarını kesime göndereceğini belirterek, sonunda işletmenin kapanacağını dile getirdi.
CHP’li Bakırlıoğlu açıklamasında, çiğ süt fiyatlarının düşük olması sebebiyle büyük mağduriyet yaşayan üreticinin hayvanlarını kesimhanelere göndermesinin Türkiye’de önümüzdeki yıl et, süt ve süt ürünleri fiyatlarında büyük artışa sebep olacağının altını çizdi.
Manisa Milletvekili Bakırlıoğlu, bu durumun daha fazla ithalat demek olduğunu bunu engellemenin tek yolunun hayvancılık yatırımlarını desteklemek ve üreticiye verilen süt priminin artırılarak çiğ süt fiyatının 3 lira olması gerektiğini sözlerine ekledi.