Sağlık hizmetlerinin aksamasına neden olan tıbbi cihaz ve medikal malzeme sıkıntısına ilişkin hastanelerden, hasta yakınlarından şikayetler artmaya başladı. Eczanelerde 645 ilaçta sıkıntı yaşandığı ve ilaç krizi ile karşı karşı
Bakırlıoğlu Tıbbi Malzeme Krizine Değindi
Haber Merkezi
Sağlık hizmetlerinin aksamasına neden olan tıbbi cihaz ve medikal malzeme sıkıntısına ilişkin hastanelerden, hasta yakınlarından şikayetler artmaya başladı.
Eczanelerde 645 ilaçta sıkıntı yaşandığı ve ilaç krizi ile karşı karşıya olduğumuzu geçen haftalarda gündeme gelmişti.
Şimdi ise ülke ciddi bir tıbbi malzeme ve cihaz sıkıntısı ile karşı karşıya.
Mecliste düzenlediği basın toplantısında konuyu gündeme getiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu halk sağlığı sorunu haline gelen bu sorun çözülmezse ciddi bir krizle karşı karşıya kalacağız dedi.
Tıbbi cihaz ve medikal sektörünün Sağlık Bakanlığı, SGK ve üniversitelerden alacağının 10 milyar liraya ulaştığını hatırlatan Bakırlıoğlu bu konuda hiç bir adı atmayan Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığını eleştirdi.
Medikal Firmaları Hastanelere Mal ve hizmet Vermeyeceklerini açıkladı
CHP’li Bakırlıoğlu açıklamasında; medikal sektörü alacaklarını tahsil edemediği için tıbbi cihaz ve medikal sektörü örgütleri 6 Aralık pazartesinden gününden itibaren hastanelere cihaz ve malzeme veremeyeceklerini, hizmet sunamayacaklarını kamuoyuna duyurdular.
Hastanelerde malzeme stoklarının hızla erimesi bazı cihaz ve malzemelerin alınamaması yüzünden hastaneler hastalardan ve yakınlarından ameliyat ve tedavi için gerekli tıbbı cihaz ve medikal malzemelerin dışarıdan temin etmelerini istemeye başladılar.
Ameliyatlar ertelenmeye başladı. Tedaviler geciktiriliyor.
Bu durumun sağlık sektörü için büyük risk ve böyle giderse hastanelerde ne ameliyatlar ne de tedavilerin yapılamayacak
Hatta bilgi almak için aradığım bir doktor arkadaşım yaşanan sıkıntıyı “sakın bir yerinizi kırmayın” diyerek açıkladı.
Bu durum sadece alacak, verecek meselesi değildir. Çok ciddi bir halk sağlığı sorunudur.
Kriz Geliyorum dedi
Aslında sağlıktaki bu kriz göz göre geliyorum dedi. Çünkü defalarca sektör uyardı hammadde alacak durumumuz kalmadı ithale bağımlı ürünleri temin edemeyeceğiz ve ciddi bir sağlığı sorunu ile karşı karşıya kalacağız diye.
Fakat bu güne kadar dikkate alınmadılar. Bıçak kemiğe dayanınca sektör temsilcileri bir araya gelerek taleplerini Hazine ve Maliye Bakanlığına ilettiler ifadelerine yer verdi.
Hükümet Hem Destek, Hem Köstek Oluyor
CHP Milletvekili Bakırlıoğlu açıklamasının devamında hükümetin tutumunu eleştirerek,
%85 oranında dışa bağımlı olduğumuz medikal ve tıbbi cihaz sektöründe yerlilik oranını arttırmamız gerektiğini bilhassa pandemi döneminde bir kez daha anladık….
Hükümet “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programını” genişletiyoruz diyerek “sağlık ve kimya” alanını öncelikli ve stratejik sektör olarak açıklamıştı.
Ancak savunmadan sonra en önemli sektör dediğiniz, desteklediğiniz hatta Cumhurbaşkanının “yerli ilaç ve yerli tıbbi cihaz geliştirme konusunda engel çıkartanların yaptıkları vatana ihanet ile eş değerdir” diyerek önemini belirttiği tıbbi cihaz sektörü bu hafta başından itibaren hastanelere mal vermeyi durdurdu.
Cumhurbaşkanının işaret ettiği, sektörün parasını ödemeyen Sağlık Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı vatana ihanet mi ediyorlar?
Devletten alacaklarını tahsil edemeyen sektördeki birçoğu iflasın eşiğine geldiklerini belirtiyor.
Durum, önemli bir halk sağlığı sorununun yanında önemli bir çelişkiyi de barındırmaktadır diyerek konuşmasını sürdürdü.
Bakırlıoğlu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı “yatırım yapın, yeni ürün geliştirin ben size teşvikler vereceğim” diyor, Ödeme yapmayan Sağlık Bakanlığı ise aynı firmaları iflasa sürüklüyor…
Böylesi bir çelişki ancak “tek kişilik hükümet sisteminde” yaşanabilir diyerek sözlerini tamamladı.