KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
Zümrüt MobilyaYamaçlar Yapı
GÖZÜPEKTEL
BOŞ REKLAM ALANII
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
HASCANLAR
Zeytinkent Sürücü Kursu
AKM
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSE CAMYamaçlar Yapı

Siyaset

Bakırlıoğlu; Üretmek Yerine Neden İthal Ediyoruz

İhtiyacın ancak yarısını karşıladığımız pamukta, dünyanın en fazla pamuk ithalatı yapan dördüncü ülke olduğumuza dikkat çeken CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu pamuğu üretmek yerine neden daha pahalıya ithal ediyoru

10 Kasım 2022 Saat: 14:49
Bakırlıoğlu; Üretmek Yerine Neden İthal Ediyoruz
Bakırlıoğlu; Üretmek Yerine Neden İthal Ediyoruz
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar AKM Alışveriş Merkezi

Bakırlıoğlu; Üretmek Yerine Neden İthal Ediyoruz

Haber Merkezi - MHA

İhtiyacın ancak yarısını karşıladığımız pamukta, dünyanın en fazla pamuk ithalatı yapan dördüncü ülke olduğumuza dikkat çeken CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu pamuğu üretmek yerine neden daha pahalıya ithal ediyoruz diye sordu.

Pamuk önemli bir tekstil üretim merkezi olan ülkemiz için stratejik öneme sahip bir tarım ürünü olduğunun altını çizen Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada, pamuk iki şekilde satılıyor. İşlem görmemiş tarladan toplandığı haliyle kütlü pamuk, ya da işlem görmüş lif pamuk şeklinde. Kütlü pamuktan yüzde 40 oranında lif pamuk çıkmakta. 2,5 kilo kütlü pamuktan 1 kilo lif pamuk üretiliyor. Kalan 1,5 kilo çiğitten ise pamuk yağı ve küspe oluyor.

Geçen sene 480 bin dekar alanda 833 bin ton lif pamuk üretimi yapılmış olmasına rağmen 1.170 bin ton pamuk ithalat yapılmıştır.

Dolayısıyla ürettiğimizden daha fazla ithal etmek durumundayız.

2002 yılında 750 bin dekar pamuk ekiminin yapıldığı ülkemizde ekim alanları yanlış politikalar sonucu 350 bin dekara kadar düşmüştü.

Sonrasında uygulanan desteklemeler ve pamuk fiyatlarının dünyada artması sonucu ülkemizde de ekim alanları ve rekolte artmıştır.

Bu sene ekilen alanın 550 bin dekara, lif pamuk üretiminin de 1 milyon tona çıkması bekleniyor.

Geçen sene bir kilogram kütlü pamuğun (işlem görmemiş) çiftçimize maliyeti 6,3 TL idi. Ve kütlü pamuk fiyatları da 11 TL'ye ulaşmıştı.

Geçen sene hasat zamanı, Eylül Ekim aylarında lif pamuk fiyatları 2,4 dolara çıkmıştı.

Çiftçi Zarar Ediyor...

Dünya piyasasında lif pamuğun fiyatının 3 doları geçmesi kütlü pamuk fiyatlarının 25 TL ye kadar çıkmasına neden olmuş, artan fiyatlar üreticimizin yeniden pamuk ziraatine yönelmesine neden olmuştur.

Ancak hasat zamanı fiyatların birden bire düştüğünü görmekteyiz.

Üretici geçen sene 6,3 TL'ye mal ettiği kütlü pamuğu bu sene 14 TL ye maletti.

Çiftçimizin bu sezon kütlü pamuk için fiyat beklentisi 21 TL idi. Ancak zararına 12-13 TL'ye satmak zorunda kaldı.

Bu şartlar altında bölgede konuştuğumuz çiftçiler seneye pamuk üretmeyeceklerini belirtiyorlar. Bu durum önümüzdeki sene daha fazla ithalat, daha fazla cari açık demek...

İthalata Milyarlarca Dolar Gidiyor...,

Bu sene ilk dokuz ayda tam olarak 919 bin ton lifli pamuk ithal etmiş, bunun karşılığında ise 2,5 milyar dolar bedel ödemişiz.

Ülkemizde hasatın başladığı Eylül ayında 86 bin ton lif pamuk ithalatına karşılık 253 milyon dolar bedel ödenmiş. Yani kilogram başına ortalama 2,94 dolar... yani 50 lira dolayında.

Kilogramı 2,94 dolardan lif pamuk ithal eden bir ülkede, kütlü pamuğun kilogram fiyatının 21-22 TL olması gerekirken üreticimiz 13-14 TL'den satmak zorunda kaldı.

İlk dokuz ayda ABD'den yaklaşık 1 milyar dolarlık, Yunanistan'dan ise 200 milyon dolarlık lif pamuk ithal etmişiz. Bu ülkelerden Eylül ayında lif pamuğu ortalama 2,94 dolardan almışız.

Kendi üreticimizden 21 TL ye almamız gerekirken pamuğu 13 TL'ye almışız.

Türk üreticisini zarar ettirirken Yunan üreticisine, Amerikan üreticisine para kazandırmışız.

Desteklemeler Arttırılmalı...

Hal böyleyken devlet bu durumu uzaktan sessizce izliyor. Urfa'dan, Çukurova'dan, Ege'den yükselen çığlığa kulaklarını kapatıyor.

Yapılması gereken çok şey var oysa... En azından fark desteklemelerini arttırabilirdi. Kütlü pamuğa verilen fark desteklemeleri yıllardan beri aynı kilogram başına 110 kuruş... Çiftçimizin beklentisi ise 3 tl idi...

Pamuk Sadece Pamuk Değildir...

Evet ülkemiz için pamuk sadece bir tarım ürünü değildir. En önemli ihraç kalemimiz olan tekstilin hammaddesi durumunda olmasının yanında Türk pamuğu dünyanın en kaliteli pamuklarından birisi konumundadır.

Bilindiği gibi ülkemizde pamukta GDO yasak. Tekstil ürünlerimiz "GMO Free Turkish Cotton" etiketi ve garantisi ile dünyaya satılmakta.

Pamuktan ayrıca pamuk yağı üretilmekte, küspeside hayvancılıkta kullanılmakta.

Şuan yaşananları özetlersek...

Bir ülke düşünün dünyanın en önemli tekstil merkezlerinden birisi. Bu ülke topraklarında GDO'suz, dünyanın en kaliteli pamuğu üretilebiliyor olmasına rağmen kendi ihtiyacını karşılayamadığı için her yıl milyarlarca dolar pamuk ithal etmek zorunda kalıyor.

Bu ülkenin her yıl bitkisel yağlara ve hayvan yemi ham madelerine milyarlarca dolar kaynak aktardığını düşünün...

Bu durumda pamuk üretimini arttırmak için adımlar atması beklenirken tam tersini yapıyor... Üreticisinin zarar etmesine göz yumuyor...

Böyle bir şey ancak Türkiye'de yaşanır ifadelerine yer verdi.

Dekar Başına Pamuk Üretimimiz Dünya Ortalamasının Çok Üzerinde.

CHP’li BAkırlıoğlu sözlerini şöyle sürdürüdü. 

Türkiye’de dekar başına ortalama verim 500 kilo. Dünya ortalamasının üzerinde. ABD ve Yunanistan dekar başına verim bizimkinin yarısı kadar. Ama biz oralardan pamuk ithal ediyoruz.

Çok tezat bir durum. Dekar başına pamuk verimi yüksek olan Türkiye, verimi düşük olan ülkelerden pamuk ithal ediyoruz.

Yüksem verim sayesinde pamuk ekim alanlarını artırarak arz açığını giderebiliriz.

Manisa’da verim ortalaması 430- 690 kilo arasında değişiyor. Dekar başına en yüksek pamuk veriminin alındığı Manisa, geçmişte önemli bir pamuk üretim merkeziydi. Zaman içinde yanlış politikalar Manisa'lı üreticiyi pamuk üretiminden uzaklaştırdı. Pamuk ekim alanları zaman içinde 17 bin dekara kadar düştü.

Çiftçi Pamuk Üretimini Bırakıyor

Su fakiri olma yolunda adım adım ilerleyen Gediz havzasının bu bereketli topraklarında pamuğun yerine, aşırı su kullanımı gereken mısır üretilmeye başlandı. Zaman içinde tekrar pamuğa bir yöneliş başlarken Manisa'daki üreticiler artık pamuk üretmeyeceklerini söylemeye başladılar.

Bu politikasızlık, bu öngörüsüzlük geride yıkım bırakmaya devam ediyor.