KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
Zümrüt MobilyaYamaçlar Yapı
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
HASCANLAR
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSE CAMYamaçlar Yapı

Siyaset

Bakırlıoğlun’dan Bakan Bayraktar’a Soru Önergeleri

Bakırlıoğlun’dan Bakan Bayraktar’a Soru Önergeleri

30 Haziran 2024 Saat: 11:09
Bakırlıoğlun’dan Bakan Bayraktar’a Soru Önergeleri
Bakırlıoğlun’dan Bakan Bayraktar’a Soru Önergeleri
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar AKM Alışveriş Merkezi

Bakırlıoğlun’dan Bakan Bayraktar’a Soru Önergeleri

Akhisar Haberleri.com

EPDK ( Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) verilerine göre Türkiye’de 2024 Mart ayı itibariyle Sakarya Gaz Sahasında toplam doğal gaz üretimi günlük 3,6 milyon metreküptür.

2017 tarihinde Karadeniz’de ilk derin deniz sondajına başlanmıştır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Kasım 2021 tarihinde Sakarya Gaz Sahası için “İlk fazda 10 kuyudan günlük 10 milyon metreküp üretim yapmayı planlıyoruz, ikinci fazın tamamlanmasıyla bu rakam 40 milyona çıkacak” açıklamasında bulunmuştur. Dönemin Enerji Bakanı Fatih Dönmez ise Sakarya’daki bu doğalgaz üretiminin başlangıç tarihini 2023 yılı olarak belirtmiştir.

13 Haziran 2022'de yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Karadeniz’de doğal gaz bulunduğu ifade edilmiş ve bulunan rezervle ilgili de “2023'ün birinci çeyreğinde ilk fazda üretilecek günlük 10 milyon metreküp doğal gazı milli iletim sistemimize aktarmış olacağız” ifadeleri kullanılmıştır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Nisan 2024 tarihinde katıldığı bir televizyon programında ise " Şu anda 3.7 milyon metreküp yani yaklaşık. Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde inşallah 10 milyon metreküpe ulaşmayı hedefliyoruz. Ara hedefimiz mayıs ayı gibi 5 milyon metreküp güne çıkmak. Akabinde de faz-2 ve faz-3’te de 40 milyon metreküp günlük üretimlere çıkmayı hedefliyoruz” demiştir.

Buna göre;

1-Sakarya Gaz Sahası’nda bulunan Oruç Reis ve Barbaros Hayreddin sismik araştırma gemilerinin; Fatih ve Yavuz sondaj gemilerinin, daha çok kuyu tamamlama faaliyetlerinde kullanıldığı anlaşılan Kanuni sondaj gemisinin ve bunlara eşlik eden Platform Destek gemilerinin gaz rezervi arama, bulma ve bulunan rezervleri çıkarma maliyetleri nedir?

2-Söz konusu sondaj gemileri, ihaleyle mi alınmıştır? Satın alma, bakım onarım, “start-up” maliyetleri için ne kadar para ödenmiştir?

3-“Yerli ve milli” olarak üretileceği söylenen gazın üretimi işinin “anahtar teslimi” verildiği Schlumberger-Subsea Seven ve Wood konsorsiyumuna ödenen bedel nedir?

4-Deniz dibine döşenen boru hattı için İtalyan Saipem’e ne kadar para ödenmiştir?

5-Karadeniz’de 2023’ün ilk çeyreğinde çıkarılacağı ifade edilen günlük 10 milyon metreküp doğalgaz üretim hedefine neden ulaşılamamıştır? Neden üretim günlük 3,6 milyon metreküpte kalmıştır?

6-Doğal gazla birlikte hatta giren kumun borularda ve vanalarda tahribat yarattığı iddiaları doğru mudur? Doğruysa, bu neden öngörülememiştir?

7-Şimdi de bir başka yabancı şirket aracılığıyla üretim platformu satın alma hazırlıkları yapıldığı iddiası doğru mudur?

8-Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından seçim öncesi müjde olarak açıklanan ve Nisan 2023’te doğal gaz üretimi gerçekleştirileceği söylenen Karadeniz’de, neden ilk üretim ancak Eylül 2023’te yapılabilmiştir? Bu gecikmenin sebebi nedir?

9-Sakarya gaz sahasında bugüne kadar yapılan işlerin toplam maliyeti nedir? İkinci faza geçilmesi durumunda toplam maliyet ne olacaktır?

10-Bugüne kadar üretilen doğal gazın metreküp maliyeti nedir?

11-2026 yılında ikinci fazda günde 40 milyon metreküp üretim hedeflenmekteydi. Bugün ilk faz için belirlenen hedef olan 10 milyon metreküp üretiminin çok gerisindeyiz. Bu durumda günde 40 milyon metreküp hedefine ne zaman ulaşılacaktır? İddia edilen rezervin optimum koşullarda üretilebilmesi için kaç kuyu açılması gerekmektedir? Bugüne kadar Sakarya Gaz Sahası’nda açılan kuyuların ortalama maliyetleri ne kadardır?

12-Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdulhamid Han sondaj gemilerinin keşif çalışmalarına başladığı tarihten bugüne kadar buldukları doğal gaz rezervi miktarı (yerinde doğal gaz rezervi ve üretilebilir doğal gaz rezervi) ve faaliyetlerinin toplam maliyeti nedir?

13-“Asrın keşfi” olarak sıklıkla duyurduğunuz Sakarya Gaz Sahası keşfinin gerçekleştiği dönemde TPAO Genel Müdürü olan Melih Han Bilgin neden görevden alınmıştır? 

14-Asli görevi, petrol ve doğal gaz arama, sondaj ve üretimi olan TPAO’nun yönetim kurulunda tek bir yerbilimcinin (petrol mühendisi, jeolog, jeofizikçi, vb.) bile yer almamasını nasıl açıklarsınız?

15-Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’nin TPAO’ya maliyeti nedir?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın aracılığınızla Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan BAYRAKTAR tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla.                                                                                     

Ahmet Vehbi BAKIRLIOĞLU

   Manisa Milletvekili

 

 



 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız