Özel Doğuş Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Simge Kuralay Menopoz döneminde nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Simge Kuralay; Bilgilendiriyor
Haber Merkezi - MHA
Özel Doğuş Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Simge Kuralay Menopoz döneminde nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.
Dyt Simge Kuralay; “Yaşlılık; bilgisiz için kış, bilgili için hasat mevsimidir.” diyerek sözlerine başladı ve şöyle devam etti;
“Menopoz, kadınlarda doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu, 48-55 yaş arası dönemdir. Menopoza girilen yaş çevresel faktörlere göre değişkenlik gösterebilir. Bu dönem vücutta oldukça önemli hormonal değişimlerin gerçekleştiği; özellikle östrojen düşüşü ve gonadotropinlerde artışın ortaya çıktığı ve bu sebeple bazı sağlık sorunlarının ortaya çıktığı bir süreç başlar.
En sık görülen menopoz yakınmaları terleme, halsizlik, sıcak basması, sinirlilik, uyku bozuklukları, depresyon, baş ağrısı, östrojenin düşmesiyle birlikte vücut yağ oranının artışı ve total ağırlık artışıdır. Yine östrojen yetersizliği kaynaklı osteoporozis (kemik erimesi), osteomalazi (kemik yumuşaması), osteopeni (kemik yoğunluğunda azalma) gibi şikayetler menopozda sıkça karşılaştığımız sağlık problemlerindendir.
Peki neler yapılmalı? Yeterli miktarda kalsiyum tüketilmelidir. En iyi kalsiyum kaynakları süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve pekmezdir.
Kemik yoğunluğunu korumak adına minerallere ağırlık verilmeli ve sert suların içilmesi tercih edilmelidir.
Vücuttaki D vitamini düzeyi düzenli kontrol ettirilmelidir, eksiklik varsa D vitamini desteği olarak hekimin uygun gördüğü damla veya ampul kullanılması gerekebilir. Kış günlerinde öğle vakti, yaz aylarında ise kuşluk ve ikindi vakitlerinde en az 30 dakika güneş altında durulmalıdır. Güneş ışığının cam yüzeyden geçmediği, bu nedenle mutlaka dışarıda veya balkonda olunması gerektiği unutulmamalıdır.
Aşırı tuzdan kaçınılmalıdır, günde en az 2-2.5 litre su içilmelidir. Yaşın ilerlemesiyle kişide su içme isteği azalmaya hatta kaybolmaya başlar. Su içmek için susama hissi beklenmemelidir.
Düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır. Fiziksel aktivite gençlikte kemik kütlesini artırırken yaşın ilerlediği dönemlerde mevcut kemik kütlesini korumaya yarar sağlar. Dünya Sağlık Örgütü önerisine göre sağlıklı yaşam için her gün en az 30 dakika tempolu yürüyüş veya haftada 3 gün 45 dakika tempolu yürüyüş uygundur.
Vücut ağırlığı normal düzeyde tutulmalıdır. Bu dönemde vücut yağ dokudaki östrojenden yararlanacağı için Beden kitle indeksi bu yaşların normal değeri olan 25’in altında olmamalıdır. Ve tabiî ki sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.”