Borçlu Vatandaşa Yeni Bir Başlangıç
Borçlu Vatandaşa Yeni Bir Başlangıç
Haber Merkezi - MHA
Borçlu Vatandaşa Yeni Bir Başlangıç Maliye Bakanı Naci Ağbal, mükelleflerin vergi borçlarına sağlayacakları yeni kolaylıkları içeren düzenlemenin Cuma günü TBMM'de görüşüldükten sonra yürürlüğe gireceğini söyledi. Yeni düzenlemede varlık barışına yurt içi varlıkların eklenmesi de yer alacak. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 90 milyar lira vergi alacağı aslı ile 72 milyar lira SSK prim borcu aslı ve faizinin tahsili için 30 Haziran 2016 öncesindeki borçlarla ilgili yeniden yapılandırma getireceklerini söyledi. Ağbal, faizin %50'sini silecekleri yeni düzenlemenin Cuma günü TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldükten sonra yürürlüğe gireceğini kaydetti. Öte yandan yeni yapılandırma ile ilgili olarak “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun Teklifi" olarak 14 maddelik teklif de dün TBMM'ye sunuldu. Düzenlemede Varlık Barışı ile ilgili olarak “Türkiye'ye getirilerek ilgili sicile veya kütüğe kaydedilen her türlü gemi, yat ve diğer su araçlarının Türkiye'ye getirilme ve kayıt işlemleri nedeniyle ithalde alınan vergiler dahil herhangi bir vergi, resim, harç veya diğer mali yükümlülükler ile bunlara ilişkin cezalar alınmaması" da getirildi.
VATANDAŞIN BİLANÇOSU DÜZELİYOR
TBMM'de bir grup gazeteciye takipteki vergi alacaklarıyla ilgili getirilen kolaylıkları anlatan Ağbal, şu değerlendirmelerde bulundu: “Hem çok uzun vadede taksitle ödeme imkanı getiriyoruz. Hem de peşin öderse büyük bir indirim yapıyoruz. Mükellefimizin vergi mahkemelerinde, Danıştay'da takip ettiği 3-5 yıl süren davaları var... Binlerce bugün devam eden incelemeler var. Vatandaş tedirgin 'ne olacak?' diye; ona da kolaylık getiriyoruz. Yine vatandaşın kasasını, stokunu, bankasını düzeltiyoruz. Yeni temiz bir başlangıç getiriyoruz vatandaşa. Bilançosunu düzeltiyoruz, matrah artırımı ile geçmişine dair eksiklikleri gideriyoruz, geleceğe dair olarak işletme kayıtlarını düzeltiyoruz.
" ESAS TEŞVİK PEŞİN ÖDEMEDE
Bakan Ağbal, 6552 sayılı yeniden yapılandırma düzenlemesi ile de uyumlu hale getirilecek olan yeni düzenlemede vatandaşlardan yoğun peşin ödeme talebinin gelmesinin etkin olduğunu belirtti. Ağbal, “Vergi aslı ile beraber yurtiçi ÜFE olarak hesaplanan faiz tutarının %50'sini öderseniz, geri kalan tutarı almayacağız" ifadelerini kullandı.
%15 İLA 35 MATRAH ARTIRIMI İMKANI
Şu anda hazırlanan teklifte vergi, SSK primleri ve gümrük vergilerinin bulunduğunu dile getiren Ağbal, düzenlemede matrah artırımının da olacağını söyledi. Buna göre, artık yıla göre %15-35'lik matrah artırımı yapılması halinde o yıllara ilişkin vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmayacak. Kasa fazlası sorunlarına da çözüm getirilecek. Düzenleme ile belli oralarda beyanda bulunup ödeme yapılması halinde bunlarda da inceleme geriye dönük olmayacak. İhtilaflı dosyada tahsilat indirimi Yapılandırmada ihtilaflı vergi alacaklarına ilişkin de sulh getiriliyor. Halihazırda Maliye'nin yapmış olduğu vergi tarhiyatına bağlı vergi mahkemelerinde ve Danıştay'da dosyalar var. Bunlarla ilgili, ihtilafa göre sadece %20 ila 40'ı alınacak, cezalar silinecek, gecikme faizinde yurtiçi ÜFE alınacak. Vergi Denetim Kurulu'nda incelemesi olana da bir hak getiriliyor. Mükellefe isterse bir matrah artırımında bulunabilecek. O zaman 1 ay içinde Maliye bu incelemeyi bitirecek. Varlık barışında işletme kaydı şart Yeniliklerden biri de geçen hafta önerge ile çekilen yurtdışı varlıkların getirilmesi ile ilgili olacak. İlave olarak yurtiçi varlıkların da işletmeye dahil edilmesi hali getirilecek. Hiçbir şekilde vergi olmayacak. Farklılıkların en önemlisi parayı yurda getirdikten sonra, isterse yurtiçinde işletmeye kaydettikten sonra tekrar çekebilecek. Sermayeye ekledikten sonra da çekebilecek.