Son zamanlarda nargile içenlerin yaşları 14-15’e kadar düştü. Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, nargilenin birçok hastalığa sebebiyet verdiğini belirterek, 18 yaşından küçüklere nargile içiren işletmelere 1000 ila 5 bin TL arasında ceza verileceğini belirtti.
Her gün ülkemizde binlerce insan içtikleri sigaradan ölüyor. Türkiye sigarayla mücadele etmek için 19 Temmuz 2009’da Dumansız Hava Sahası kampanyası başlattı. Kampanya çerçevesinde sigara içenlerin oranlarında büyük düşüşler meydana geldi. Sigarayla mücadelede gelinen nokta memnuniyet verici olsa da gençleri tehdit eden bir başka nokta daha var: “Nargile”. Yapılan araştırmalara göre bir nargile içen kişi sigara içen kişiye göre daha çok zarar veriyor. Son zamanlarda özellikle 14-16 yaşındaki gençler nargile içerek kendilerine zarar veriyor. Eskiden, nargile ürünü dumanı içe zor çekilen, öksürten sadece kıdemli sigara içicilerin içebildikleri bir ürün iken, son dönemde yapılan içimi kolaylaştıran müdahale teknikleri ile içe daha kolay çekilebilen, pekiştirici ve bağımlılık yapıcı özelliği daha yüksek bir ürün haline geldi. Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, nargilenin zararlarıyla ilgili açıklamada bulunarak, vatandaşları özellikle gençleri nargile içmeme konusunda uyardı.
1 NARGİLE 5 PAKET SİGARAYA EŞ DEĞER
Nargile ürünlerinin, gençlerin bir arada olduğu kafelerde pazarlanmaya başlandığını belirten Dr. Ziya Tay, “Nargile sigara kadar zararlı, sigara kadar öldürücü, sigara kadar kanser yapıcı, bağımlılık yapıcı etkileri yüksek bir ürün. Bu ürünü kullanmak tehlikeli. Çünkü nargile, katkı maddeleriyle değiştirilmiş bir üründür. Nargile bağımlısı haline gelenler buna sigarayla devam etmektedirler. Nargilenin de etkili maddesi nikotin ve tütündür. Sigarayla nargile aynı bağımlılığa hizmet ediyor. Gençlerin son yıllarda bir trend haline getirdikleri Nargile’nin zararları saymakla bitmiyor. İçerisindeki ağır metaller sebebiyle 1 nargilenin ortalama 4-5 paket sigarayla aynı oranda zehirlenmeye sebep olduğu tespit edildi. Nargile’nin bu kadar zararlı olmasının sebebi içerdiği nikel, kobalt ve kurşun oranının sigaradan çok daha yüksek olması” dedi.
NARGİLE İÇENLERİN YÜZDE 41’İ 18-21 YAŞ ARASINDA
Nargile içerek nargilenin zararlarına maruz kalanların yüzde 41’inin yaşları 18-21 arasında değiştiğinin altını çizen Dr. Tay, “Gençlerin 90’ı meyve aromalı nargileleri tercih ediyor. Bu gençlerin ise büyük bir bölümü bu zevkten vazgeçmek istemiyor. Yani nargilenin zararlarına rağmen, nargileyi bırakmak istemiyor. Nargilenin dumanı, kalp hastalıklarını ve akciğer kanserine yakalanma riskini ciddi ölçüde yükseltmektedir. Nargilenin ucundaki ağızlık değişse de su devir daiminin değişmemesi nedeni ile üst solunum yolu hastalıkları ve tüberküloza(verem) neden olmaktadır” dedi.
ALO 155 VE 232 10 10’U ARAYIN
Vatandaşlara uyarıda bulunan ve nargile içiren işletmeleri müdürlüğe bildirmelerini isteyen Dr. Ziya Tay, “12 Temmuz 2012 tarih ve 28351 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6354 Sayılı Yasa gereği 18 yaşından küçüklerin nargile içmesi yasak olup, 18 yaşından küçüklere nargile içiren işletmelerin Alo 155 hattına veya Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün 232 10 10 nolu telefonuna ihbar edilmesi yeterlidir” dedi.
NARGİLENİN DE ÜZERİNE UYARICI MESAJLAR YAZILACAK
Sigara gibi tütün ürünlerinde tütün ürünlerinin zararlarını belirten resimli mesaj ve uyarıların yer aldığını belirten Dr. Ziya Tay 6354 Sayılı Yasa gereği de nargilenin de üzerine aynı uyarıların yazılacağını ifade ederek kurullara uymayanlara gerekli cezaların uygulanacağını söyledi. Dr. Tay, “Aynı yasada nargile şişelerinin üzerine özel çerçeve içinde tütün ürünlerinin zararlarını belirten resimli mesaj ve uyarıların konulması şartı getirilmiştir. Yine aynı yasa ile tütün ürünlerine ilişkin yasak ve tedbirleri yerine getirmeyen işletme sahiplerine yazılı uyarı yapılmadan doğrudan Mülki Amir tarafından 1000 TL ile 5 bin TL’ye kadar para cezası verilecektir” diye konuştu.
16 BİN 917 İŞLETME DENETLENDİ
4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamında Dumansız Hava Sahası Denetim Ekipleri tarafından yapılan denetimler hakkında bilgi veren Manisa Hal Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, şunları söyledi: “2011 yılında toplam 11 bin 329 işletme denetlenmiş olup; 319 işletmede ihlal tespit edilmiş, 230 işletmeye uyarı, 89 işletmeye idari para cezası verilmiştir. Bu denetimlerde 197 kişiye de Kabahatler Kanununa göre para cezası verilmiştir. 2012 yılı ilk 7 ayın sonunda da toplam denetim sayımız 16 bin 917 olup; 354 işletmede ihlal tespit edilmiş, 179 işletmeye uyarı, 175 işletmeye de idari para cezası verilmiştir. Bu denetimlerde 447 kişiye de Kabahatler Kanununa göre para cezası verilmiştir.”
-------------------------------------reklam-----------------------------------
-------------------------------------reklam-----------------------------------