Akhisar’ın İlk Özel radyosu olan Radyo Metronom’da Cumartesi Günleri 13.00 – 14.00 saatleri arasında yayınlanan 1 KONU 1 KONUK programının konuğu Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa oldu.
Bu Hafta Ki Konuk, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa Oldu
Metronom Haber Ajansı -MHA
Akhisar’ın İlk Özel radyosu olan Radyo Metronom’da Cumartesi Günleri 13.00 – 14.00 saatleri arasında yayınlanan 1 KONU 1 KONUK programının konuğu Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa oldu.
AHMET AKBUĞA KİMDİR?
Manisa ziraat odaları kurul başkanı aynı zamanda Manisa ziraat odaları il başkanı Akhisar ziraat odası yönetim kurulu başkanı ve ulusal zeytin ve zeytinyağı konseyi tarım komisyon üyesi Ahmet Akbuğa Metronom ailesine de teşekkür ediyorum.
AKHİSAR ZİRAAT ODASININ İŞLEVLERİ NELERDİR?
Odamızın 28 900 üyesi bulunmakta, 15 personeli ile görev yapmakta, 21 yönetim kurulu üyesi ile Akhisar halkına güzel bir şekilde hizmet etmeye devam etmekteyiz. Akhisar tarım yönünden ege bölgesinde tarım arazi büyüklüğü bakımından ve üye sayısı bakımından Akhisar Ziraat Odası ilk sırada yer almaktadır. Akhisar ziraat odasının görevleri tarımın sorunlarını sorunları ilgili makamlara bildirmek odamız son dönemlerde çok aktif bir şekilde güzel hizmetler sunmaktadır. Odamızın bünyesinde sadece Manisa ve Alaşehir’de olan toprak, yaprak, su laboratuarı var. Güzel ekipmanları ve personeli ile Manisa ilinde en fazla toprak, yaprak, su tahlili yapmaktadır. Yine bizim odamızın hizmetinde göreve geldiğimiz andan itibaren bir araştırma yaparak çiftçilerimizin sorunlarını dinleyerek sıkıntılarını çözmeye çalıştık.
PEKİ KÖYLERDE YOĞUN OLARAK SİZE İLETİLEN TALEP NEDİR?
Köylerimize dal kırma makinesini hayvancılıkla uğraşan köylerimize soğutmalı süt tankını sunduk. Zeytinciliğin yaygın olduğu ama zeytin elek makinesinin ulaşmadığı mahallelerimize de zeytin elek makinesini sunduk. Akhisar’ın 109 tane mahallesi var bu mahallelerin hepsine zirai ekipman malzemelerini alıp halkın hizmetine sunduk.
PEKİ, TARIMCININ SORUNLARI NEDİR?
Tarımcının ürettiği mal para etmiyor. Tabi girdiği maliyetleri var kullanmış olduğu gübre,zirai ilaç, mazot maliyeti var. Son zamanlarda akaryakıta ciddi bir şekilde zam geldi. Üreticinin üretmiş olduğu ürünler hakkını bulmayınca girdiği maliyetler üreticiyi zor durumda bırakıyor.
KÖYLERE OLAN DESTEKLERİNİZ BELLİ BİR SIRAYLAMI İŞLİYOR YOKSA TALEP MESELESİ Mİ?
Tabi ki müracaatlarla bütçemizin el verdiğince yapıyoruz. Hatta bugün Akhisar’ın Musalar köyünden geldim. Orda ki muhtarımızın talebiyle zirai ekipmanı teslim ettik.
GENEL OLARAK ZİRAAT ODALARININ ARALARINDA BELLİ BİR SIRALAMANIZ VARMI?
Bir istatistik olmasa dahi Akhisar Ziraat Odası herkesin ağzında.
PEKİ, ÜZÜMLE İLGİLİ PROBLEMLER VAR MI?
Tabi ki üzüm deyince akla Manisa geliyor. Size bazı istatistik rakamlar vereceğim şuanda Türkiye’de üretimi yapılan üzümün %85 inin üretimi Manisa da yapılmaktadır. Aynı zaman da üzümde de ihracatın %95 i Manisa üzümünden yapılmaktadır.
ZEYTİNYAĞIYLA İLGİLİ KARIŞIMLARDAN HİLELERDEN BAHSEDİLİYOR. SİZİN BUNLARLA İLGİLİ BİR ÖNLEMİNİZ VAR MI?
Zaten bunlarla ilgili denetlemeciler var. Bizim alanımıza girmiyor. Ama ifade etmiş olduğum gibi zeytin üreticisi kaliteli bir şekilde üretiyor. Aynı şekilde yağlık zeytinide işletmeden zeytinyağına sunuyor. Ama paketlemeye gittiği zaman olabiliyor. Zaten bizlerin danışmanları var. Bizim halkımız bu danışmanların doğrultusunda hareket ediyorlar. Kendi başına hareket etmez. Gıda tarım ve hayvancılık bakanı yada bizim danışmanlarımız her zaman işini en iyi şekilde yapıyor.
PEKİ SİZ BAŞKAN OLDUKTAN SONRA NELER DEĞİŞTİ ?
O zaman ki üye sayımız 35- 40 bini buluyordu. Şuanda 28 900 oldu. Ben başkan seçildiğimde 5-6 personelimiz vardı. Şimdi laboratuar kurduk tabi buna yetkili arkadaşlarımızı temin ettik. Gıda tarım ve hayvancılık bakanından tarım danışmanlık belgesi aldık. Odamıza 8 tane ziraat mühendisi arkadaşımızı aldık. Yetiştirdiğimiz ürünleri kaliteli bir şekilde yetiştiriyoruz. Kooperatifleşerek bütün sorunların üstesinden gelebiliriz.
KOOPERATİFLE İLGİLİ SİZİ BİR TALEBİNİZ VAR MI?
Geçtiğimiz yıllar içerisinde Akhisar’da zeytin üreticileri birliği vardı. Bizde ziraat Odası olarak maddi manevi destek sağladık. Yönetimdeki arkadaşlarımız olsun Akhisar gıda tarım ve hayvancılık olsun bunu yetkisiyle ilgili belgemizi aldık. Bu birliğimiz 2 sene Akhisar’ da faaliyet gösterdi. Ancak istediğimiz gibi sonuçlanmadı. Bu üretici birliklerimize üreticilerimizin biraz daha sahip çıkmasını temenni ediyoruz. Daha tütün kooperatiflerimiz vardı. Örnek gösteremiyoruz çünkü Akhisar’da güzel bir örnek değildi.