BÜYÜKŞEHİR OLMANIN FARKLI BİR STATÜSÜ VAR
Manisa’nın büyükşehir olmasıyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, “Genel Sekreterlik modeli ve Daire Başkanlığı modeli geliyor. Büyükşehir belediyesinin meclis yapısı da değişiyor. İlçelerden katılım ve ilçe belediye başkanlarının temsili söz konusu olacak.” dedi.
Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, katıldığı Planetaryum ve Gözlemevi temel atma töreni ardından gazetecilerle bir araya gelerek, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen ve Cumhurbaşkanı’na gönderilen büyükşehir yasasını değerlendirdi. Manisa’yı ilgilendiren bir yasa olduğuna dikkat çeken Vali Daşöz, “İlin tamamında yetkili bir büyükşehir belediyesi kuruluyor. Ayrıca ilçe belediyeleri ilçenin tüm köylerini ve beldelerini kapsayacak şekilde yeniden düzenleniyor. Ayrıca Manisa merkezde iki tane ilçe kuruluyor. Bunlardan biri Şehzadeler bir diğeri ise Yunus Emre. Merkezin belde ve köyleri kaldırılıp bu ilçelere bağlanacak. Hem genel idare bakımından hem de belediyeler bakımından yeni düzenlemeler yapılacak. Tabi buna bağlı olarak ilimizde mevcut 68 belde belediyesi ve yaklaşık 800 köyümüz de kalkıyor. Onlar da bağlı oldukları ilçe belediyesine mahalle olarak bağlanacak. Ayrıca il özel idareleri kalkıyor. Tabi bunlar kalkıyor derken ilk mahalli seçimden itibaren bu yürürlüğe girecek. Önümüzdeki yerel seçimler buranın yeni statüsüne göre gerçekleştirilecek.” diye konuştu.
Kaldırılan İl Özel İdarelerinin görevlerinin hangi kurumlara devredileceğini de açıklık getiren Vali Daşöz, “İl Özel İdaresi’nin yaptığı görevin bir kısmı yerel yönetimlere, bir kısmı valiliğe bağlı kurulacak Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığı, bir kısmı ise ilgili bakanlıkların il müdürlükleri tarafından yapılacak. Zaten burada su kanalizasyon idaresi kurulacak.” dedi.
“GENEL SEKRETERLİK MODELİ GELİYOR”
Büyükşehir belediyesinin örgütlenme şeklinin de değiştiğini sözlerine ekleyen Vali Daşöz, “Genel Sekreterlik modeli ve Daire Başkanlığı modeli geliyor. Bu, daha büyük bir teşkilat daha geniş bir kadro anlamına geliyor. Fen İşleri Müdürlükleri, Park Bahçe Müdürlükleri gibi şube müdürlükleri daire başkanlığına dönüşecek. Onlar da büyükşehir genel sekreteri marifetiyle büyükşehir belediye başkanına bağlı olarak çalışacaklar. Büyükşehir belediyesinin meclis yapısı da değişiyor. İlçelerden katılım ve ilçe belediye başkanlarının temsili söz konusu olacak.” şeklinde kaydetti.
Manisa’da 16 olan ilçe sayısının kurulacak iki yeni merkez ilçeyle birlikte 17’ye yükseleceğini ifade eden Daşöz,” İlçe belediyeleriyle büyükşehir belediyeleri arasında bir görev bölüşümü olacak. Büyük nazım imar planları, büyük su kanalizasyon arıtma projeleri, büyük haller ve büyük otobüs terminaller gibi ilin bütünü ilgilendiren işleri büyükşehir belediyesi yapacak. Daha küçük işler ise bağlı olan ilçe belediyeleri tarafından yapılacak.” dedi.
“BÜYÜKŞEHİR OLMANIN FARKLI BİR STATÜSÜ VAR”
Vergilerin arttırılacağına dair çıkan haberlerle ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Daşöz “Büyükşehir farklı bir yapılanma. Kanunda ön görülen muafiyetler ve düzenlemeler var. Büyükşehir olmanın farklı bir statüsü var. Bunun için en uygun olan yerler incelenir. Büyükşehre genel bütçeden verilen paylar da değişiyor. İller Bankası ve Maliye Bakanlığından gelen paylar belirleniyor. Büyükşehirle birlikte teşkilat değişiyor ama gelirler de artıyor. Bir daire başkanlığı dediğiniz zaman altında bir sürü şube müdürlüğü olacak.” dedi.
Yatırım İzleme Koordinasyon Merkezi’nin işleyişiyle ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Daşöz, “Genel bütçeden, İçişleri Bakanlığı yoluyla illere bir ödenek tahsisi söz konusu. O ödenekle kendi görev alanına giren işleri yapacak. Ayrıca tabi şu da var devletimiz bakanlıklarımız özel idare mahiyetiyle iş yaptırıyordu. Şimdi Yatırım İzleme Koordinasyon Merkezleriyle iş yaptıracak.” diye konuştu.