CHP 88 nci Kuruluş Yıldönümünü Törenle Kutladı
Akhisar Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 88'inci kuruluş yıl dönümünü Parti lokalinden Milli Egemenlik Meydanına kadar yürüyerek Atatürk anıtına çelenk koyarak törenle kutladı. Törenden sonra CHP Lokalinde CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören ve Özür Özel parti binasında pilav ayran ikramında bulundular.
Akhisar Cumhuriyet Halk Partisi ilçe teşkilatı Sabah saatlerinde parti lokalinde üyelerinin toplanmasıyla başladı. CHP 88'inci kuruluş yıl dönümü kutlamaları için parti lokalinde toplanan İlçe Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Bakırlıoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören ve Özür Özel, CHP Parti Meclis Üyeleri, CHP Belde Başkanları ve çok sayıda partili katıldı. Parti lokalinde saat 12.30’da Şehit Teğmen Tahir Ün Caddesi, 17 Sokak, ikinci Nakliye Caddesi ve 15 sokak güzergâhı ile konvoy ile yürüyerek Milli Egemenlik Meydanındaki Atatürk anıtında son buldu. CHP İlçe Başkanı Vehbi Bakırlıoğlu ve Manisa Milletvekili Hasan Ören ve Özür Özel ile Atatürk Anıtına çelenç koydular. Bir dakikalık Saygı duruşundan sonra İstiklal Marşı toplu olarak okundu.
CHP Akhisar İlçe Başkanı Vehbi Bakırlıoğlu;” Değerli Milletvekillerim, Belediye Başkanlarım, parti yöneticilerim Saygıdeğer basın mensupları, Kıymetli Cumhuriyet Halk Partililer.
Bildiğiniz gibi bu gün 9 Eylül 2011 yani Cumhuriyetimizin kurucu partisi olan, Kurtuluş Savaşını veren Anadolu ve Rumeli Mudafai Hukuk Cemiyetinin devamı niteliğinde olan partimiz Cumhuriyet Halk Partisinin kuruluşunun 88. Yıl dönümü.
Mustafa Kemal Atatürk CHP’nin kurulmasına ilişkin ilk açıklamasını 6 Aralık 1922 tarihinde yapmıştır ve “Halk Fıkrası ”adını kullanmıştır. Bilindiği üzere Büyük Atatürk, Kurtuluş Savaşı henüz bitmeden, Ülkenin geri kalmışlığını ve çöküş tehlikesini ortadan kaldırmak, çağdaş ve ileri bir toplum yaratmak amacıyla devrimler yapmayı planlıyordu. Bu amaçlara ulaşmak ise ancak gücünü halktan alan ve belirli bir program dâhilinde bu amaçları gerçekleştirmeye odaklanmış bir siyasal parti ile mümkün olabilirdi. Mustafa Kemal Atatürk, parti kurma niyetini şu sözlerle ifade etmiştir:
“… Milletin her sınıf halkından, hatta İslam dünyasının en uzak köşelerinden bana ebedi olarak iftihar duyacağım şekilde gösterilen teveccüh ve itimada layık olabilmek için en mütevazı bir millet ferdi sıfatıyla hayatımın sonuna kadar vatanın hayrına vakfeylemek emeliyle barıştan sonra halkçılık esası üzerine dayanan ve halk fırkası adıyla siyasi bir fırka kurmak niyetindeyim”. Mustafa Kemal Atatürk’ün bu konuşmayı yaptığı tarihlerde kurtuluş savaşı yeni sona ermiş, Mudanya Ateşkes antlaşması yeni imzalanmış, saltanat yeni kaldırılmış ve Lozan barış görüşmeleri yeni başlamıştır.
CHP, Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde 9 Eylül 1923’te önce “HALK FIRKASI” adıyla kurulmuştur. 1924 yılında “Cumhuriyet Halk Fırkası”, 1935 yılında ise “Cumhuriyet Halk Partisi” adını almıştır.
1927 Yılında, “Cumhuriyetçilik”, “Halkçılık”, “Milliyetçilik” ve “ Laiklik” CHP’nin 4 temel ilkesi olarak benimsenmiştir. 1935 Yılında, “Devletçilik” ve “Devrimcilik” ilkelerine eklenerek partinin ilkeleri altıya çıkarılmıştır.
CHP kurucusu ve ilk genel başkanı Atatürk’ün önderliğinde ulusal bağımsızlığı kazanan, Cumhuriyeti Kuran, Saltanatı kaldıran, Hilafete son veren ve ulusal birliği sağlayan normal partidir. Hukuk ve eğitim gibi toplumsal alanlarda gerçekleştirdiği reformlarla çağdaş Türkiye Cumhuriyetini biçimlendirmiştir. Ulusal sanayi ve ekonominin gelişmesine öncülük etmiştir. 2. Dünya Savaşı sonrasında tek parti konumunun tüm olanaklarına karşın, çok partili rejime geçişi sağlayarak Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde de öncü misyonunu sürdürmüştür.
1950li li yıllarda üstlendiği muhalefet görevi ile demokratik bir rejimde muhalefetin kurumsallaşmasına da öncülük etmiştir. Bu kapsamda parlamenter demokratik rejimin kurumsallaşmasına dönük değişimleri gerçekleştirme ve temel hak ve özgürlükleri geliştirme mücadelesi vermiştir. 1960lı yıllarda Türkiye’nin yaşadığı modernleşme sürecinin yansımaları olarak ortaya çıkan göç, kentleşme, sanayileşme gibi dinamikler çerçevesinde toplumsal sınıfların olgunlaşması ile CHP sola açılarak kendisini siyaset yelpazesinde” Ortanın Solunda “ konumlandırmıştır. 1970li yıllarda ideolojisini “Demokratik Sol” kavramı ile tanımlayan CHP, Önderliği sosyal reformlarla” Düzen Değişliğini” hedeflemiştir. Bu süreçle CHP,” Devlet Partisinden”, “ halkın Partisine”, “Düzen partisinden”, “Değişimin partisine” dönüşmüştür.
Türkiye Cumhuriyeti’ni kurma ve ülkemizin en köklü partisi olma gibi sahip olduğu ayrıcalıklı Tarihsel Miraslarıyla geleneğini ve temellerini en iyi şekilde temsil eden ilkelerin yanı sıra sosyal demokrasinin evrensel ilkelerini de benimseyen CHP bu çerçevede uluslararası ölçekte faaliyetlerini sürdüren sosyalist enternasyonal ve Avrupa sosyalistler partisine de katılım sağlanmıştır. Çağdaş sosyal Demokrasinin evrensel değerleri olan” Özgürlük, Eşitlik, Dayanışma, Emeğin Üstünlüğü, Gelişmenin bütünlüğü ve etkinliği ile Demokratikleşme” kavramları içinde bulunduğumuz dönemde CHP’nin Türkiye’de kurumsallaştırmaya çalıştığı ve programlarında önemle vurguladığı başlıca ilkeler arasında yer almaktadır.
Değerli CHP’liler, Belirttiğim gibi Mustafa Kemal ve Arkadaşlarının kurduğu partimiz yaklaşık 300 yıl süren gerileme ve parçalanma sürecinden sonra tarih sahnesinden çekilen Osmanlı’nın ardından yoksul ve çaresiz durumdaki halkımızı çağdaş medeniyet seviyesine çıkartmış, “ Kul’dan” “ Yurttaş”, “Ümmetten”, de “ Ulus” yaratmıştır. Ülkemizin çağdaş, demokratik, laik bir hukuk Devleti olması yolunda sağlam temeller atmıştır. Cumhuriyet Halk Partisi ve ona gönül veren sizler oldukça bu temellerin yıkılmasına imkân yoktur. “ Benim iki Büyük Eserim vardır. Biri Türkiye Cumhuriyeti, diğeri Cumhuriyet Halk Partisi’dir” diyen Mustafa Kemalin Her iki eseri cumhuriyet Halk Partililer tarafından Dünya döndükçe korunacak ve yaşatılacaktır.
Sözlerimi Genel Başkanımızın sözleriyle bitirmek istiyorum.
“Cumhuriyet halk Partisi varsa Herkes için var…”