Dede;” AKP hükümeti zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarmıyor, Fiilen 4 Yıla İndiriyor” dedi!
Eğitim-Sen Akhisar Temsilciliği Ragıp Bey Mahallesi 18 Sokak No 17/A' daki Lokalinde saat 20.00'de “AKP hükümeti zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarmıyor, Fiilen 4 Yıla İndiriyor, başlıklı basın açıklaması yaptı. Basın Açıklamasını Eğitim-Sen Akhisar Temsilciliği yönetim kurulu başkanı Ramazan Dede okudu. Eğitim-Sen Yönetim kurulu üyeleri Mehmet Şahin, Mehmet Altıntaş, Gökhan Yalçın, Remzi Solmaz ve üyelerin katıldığı basın açıklamasını Eğitim-Sen Temsilci başkanı Ramazan Dede okudu.
Ramazan Dede'nin okuduğu basın açıklamasını tam metni;
AKP hükümeti zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarmıyor, Fiilen 4 Yıla İndiriyor !
Zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkarmayı düzenleyen kanun teklifi AKP grup başkanvekilleri aracılığıyla TBMM Başkanlığı’na sunulmuştur. Söz konusu kanun teklifinin her ne kadar zorunlu eğitimi 4+4+4 şeklinde kademeli olarak 12 yıla çıkaracağı iddia edilse de uygulamada zorunlu eğitimin kendi içinde bölümlere ayrılarak kademelendirilmesi ile özellikle kız çocukları açısından örgün eğitimin fiilen 4 yıla inmesi kaçınılmazdır. Yapılması düşünülen değişiklikle zorunlu temel eğitime öğrencilerin 4. sınıftan sonra dışarıdan “açık öğretim” ile devam edilebilmesinin önünün açılmakta ve çocukların büyük ölçüde “dini gerekçeler” ileri sürülerek okuldan ve okul ortamından uzaklaştırılmasına kapı aralanmaktadır.
Teklifin yasalaşması durumunda 4. sınıftan itibaren “örgün eğitim” fiilen ortadan kalkacak ve öğrencilerin okul ortamlarından uzaklaşması gibi sonuçlar ortaya çıkaracaktır.
4+4+4 şeklinde formüle edilen zorunlu eğitimin kız çocuklarının okula devamını arttıracağı iddiası ise tamamen gerçek dışıdır. Aksine, ilk dört yıldan sonra kız çocuklarının dini gerekçelerle okuldan alınmasının ve öğrenimlerine “açık öğretim” şeklinde devam etmelerinin önü açılmaktadır. Bu uygulamanın bir başka kaçınılmaz sonucu ise, çocukların ilk dört yıldan sonra okul ortamlarından uzaklaştırılarak, son yıllarda giderek büyüyen bir sorun olan çocuk işçiliğinin yaygınlaşması olacaktır.
Hükümetin ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın 12 yıllık kademeli zorunlu eğitimi 5. sınıftan itibaren çocukları “mesleğe yöneltme” gibi bir gerekçe ile dile getirmesi ise yapılmak istenen asıl değişikliklerin üzerini örten bir kılıf niteliğindedir. İlköğretim dördüncü sınıfta okuyan bir çocuğun pedagojik olarak, kendi iradesiyle meslek seçimine nasıl yöneltileceği, Türkiye’deki mevcut eğitim sisteminin yapısı ve niteliği açısından büyük bir soru işareti olarak karşımızda durmaktadır. Eğitim Sen olarak, söz konusu teklifin amacının tek başına Türkiye’de zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması olmadığını iddia ediyoruz. Söz konusu kanun teklifinin gerçekte hangi amaçla yapıldığını anlamak için Başbakan’ın “Dindar nesil yetiştirmek istiyoruz” açıklamasına bakmanın yeterli olduğunu düşünüyoruz.
Ortaokulların yeniden devreye girmesi demek olan 12 yıllık kademeli zorunlu eğitim uygulamasının asıl amacı, zorunlu eğitim süresini arttırmak değil; AKP’nin her dönem arka bahçesi olarak gördüğü imam hatip okullarının önünü açmak olduğu bize göre tartışma götürmez bir gerçektir.
Geçtiğimiz 9 yıl içinde eğitim politikalarının oluşturulmasından uygulanmasına, başta felsefe dersleri olmak üzere eğitim müfredatının içeriğinin dinsel söylemlerle değiştirilmesinden, eğitim yöneticilerin AKP’nin ve destekçisi olduğu çeşitli dini çevrelerin siyasal kadrolarından seçimine kadar oldukça geniş bir alanda önemli adımlar atılmış, eğitim sisteminin bütün aşamalarında yoğun bir dinselleştirme ve muhafazakârlaştırma süreci yaşanmıştır.
Eğitim Sen olarak tüm toplumu yakından ilgilendiren böylesine önemli bir konuya yönelik politikalar belirlenirken bilimsel veriler ve somut ihtiyaçlar üzerinden belirlemeler yapılması gerektiğini, Başbakan’ın özlemleri ve siyasi iktidarın ideolojik tercihlerinden hareketle eğitim sistemi ve öğrencilerin geleceği ile oynanmaması gerektiğini savunuyoruz. AKP Hükümeti ve Milli Eğitim Bakanlığı böyle bir amaçlarının olmadığını ispat etmek istiyorlarsa, gerekli açıklamayı yapmalıdır.
-----
-----