Sahte plaka basan ve hatta internette açık açık reklam yapanlara da büyük oranda cezalar geldi. Basılı kâğıtlar ve tescil plaklarının yetkilendirilenler dışında basımını veya dağıtımını yapanlara 10 bin TL para cezası kesilecek.
Doğan; plakalar artık ağır kusur sayılacak
Haber Merkezi
Sahte plaka basan ve hatta internette açık açık reklam yapanlara da büyük oranda cezalar geldi. Basılı kâğıtlar ve tescil plaklarının yetkilendirilenler dışında basımını veya dağıtımını yapanlara 10 bin TL para cezası kesilecek.
Akhisar Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Halil İbrahim Doğan, yaptığı basın toplantısıyla araç plakaları hakkında yapılan yeni düzenlemeleri ve artırılan cezaları açıklarken, plakaların muayenelerde artık ağır kusurlu sayılacaklar arasına alındığını açıkladı.
Son dönemlerde sahte plaka, uygunsuz plaka ve değişik ölçülerde plaka kullanımından dolayı artan şikayetler üzerine yeni düzenlemenin kaçınılmaz olduğu ortaya çıkmış ve bu konuda bir düzenleme yapılarak Resmi Gazetede yayınlandığını belirten Doğan, “ Bu düzenleme ile artık kimse kafasına göre plaka basamayacak ve yönetmelikte belirtilen ölçülerin dışına çıkamayacaktır. Ayrıca bundan sonra trafik muayenelerinde uygun plaka takılı olmayan araçlar ağır kusurlu sayılacak ve muayeneden geçemeyeceklerdir. Plaka basımı konusunda, tüm iller ve ilçelerde Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odaları yetkili kılınmış ve belirlenen ücretler karşılığında plaka basma hizmeti tanınmıştır’’ dedi.
Doğan Resmi Gazetede yayınlanan son düzenlemeleri de şöyle aktardı: “29 Ekim 2016 tarihli 29872 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 676 sayılı Olağanüstü hal kapsamında bazı düzenlemeler yapılması hakkında kanun hükmünde kararname ile 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda önemli değişiklikler yapıldı. Kanun Hükmünde Kararname (KHK)’nin 20’nci maddesi ile değiştirilen 2918 sayılı Yasanın 23’üncü maddesine göre, “Araç tescil belgesi ve tescil plakasının araç üzerinde uygun durumda bulundurulması zorunludur. Araç tescil belgesini araçta bulundurmayan veya tescil plakasını monte edilmesi gereken yerin dışında farklı bir yere takan sürücülere 92 Türk Lirası idari para cezası verilecektir. Araç bilgileri doğrulanıncaya ve plaka uygun yere takılıncaya kadarda araç trafikten men edilecektir. Yönetmelikte belirtilen nitelik ve ölçülerde, öngörülen sayıda plaka takmayan ya da farklı okunmasına veya okunamamasına neden olacak şekilde plakasını değişik yapan araç sahiplerine 412 TL idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca plakanın uygun duruma getirilmesi için 7 gün süre verilecektir. Bu sürede uygun duruma getirmeyenler hakkında 844 TL para cezası uygulanacaktır. Ayrıca araç, plakanın uygun durumuna getirilinceye kadar trafikten men edilecektir. Tescilli aracı plakasız kullananlar için bin 698 TL ceza uygulanacak, ayrıca plaka takılıncaya kadarda trafikten men edilecektir. Başka bir araca tescilli veya sahte plakayı takan veya kullananlar, 5 bin TL para cezası ile cezalandırılacaklardır. Ayrıca araç trafikten men edilecektir. Bunu yapan kişiler ayrıca TC Kanunun 204’üncü Maddesine göre resmi belgede sahtecilik hükmüne göre cezalandırılacaklardır. KHK’nin 21’inci maddesi ile 2918 sayılı Kanunun 131’inci maddesine eklenen bir fıkrayla da sahte plaka basan ve hatta internette açık açık reklam yapanlara da büyük oranda cezalar geldi. Basılı kağıtlar ve tescil plaklarının yetkilendirilenler dışında basımını veya dağıtımını yapanlara 10 bin TL para cezası kesilecek, ayrıca bu kişiler TC Kanunun 204 maddesine göre Resmi Belgede Sahtecilik hükümlerine göre cezalandırılacaklardır.’’