KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
Zümrüt MobilyaYamaçlar Yapı
GÖZÜPEKTEL
BOŞ REKLAM ALANII
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
HASCANLAR
Zeytinkent Sürücü Kursu
AKM
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSE CAMYamaçlar Yapı

Güncel

Domates ve Biber Yetiştiricilerine Yeşil Kurt Uyarısı

Domates ve Biber Yetiştiricilerine Yeşil Kurt Uyarısı

1 Temmuz 2016 Saat: 17:15
Domates ve Biber Yetiştiricilerine Yeşil Kurt Uyarısı
Domates ve Biber Yetiştiricilerine Yeşil Kurt Uyarısı
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar Haber - Prestige İnsaat Müeahhitliği

Domates ve Biber Yetiştiricilerine Yeşil Kurt Uyarısı

Haber Merkezi - MHA

Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilçemizde salçalık domates, salçalık biber ve pamuk yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Akselendi, Sarıçalı, Sazoba ve Beyoba mahallelerinde Yeşil Kurt zararlısına karşı ilaçlı mücadele zamanın geldiğini belirterek üreticileri uyardı. Ücretsiz Duyuru Sistemi çalışmaları kapsamında, 28 Haziran Salı günü yaklaşık 450 üreticinin GSM telefonlarına SMS yoluyla ilaçlama ilanı gönderilerek erken uyarı yapıldı.

İlçedeki sebze ve pamuk tarlalarının, konusunda uzman ve eğitimli teknik ekiplerce düzenli olarak kontrol edildiği ve rutin çiftçi ziyaretleri ile üreticilerin bilgilendirildiği ifade ediliyor. Yapılan son kontrol ve değerlendirmeler neticesinde, çiftçilerin “sanayi tipi” adını verdikleri salçalık domates ve biber tarlalarında Yeşil Kurt zararlısının yoğunlaştığı ve buna bağlı olarak ortaya çıkacak zarar nedeniyle oluşabilecek ürün kayıplarını engellemek adına ilaçlı mücadele yapılması tavsiye ediliyor. İlaçlamalarda ruhsatlı Bitki Koruma Ürünlerinin kullanılması, bitkilerin her yanına temas edecek şekilde ve günün serin saatlerinde ilaçlama yapılması gerektiği vurgulanıyor. Pamuk tarlalarında yapılan kontrol v e gözlemlerde ise henüz Yeşil Kurt zararlısına karşı ilaçlama eşiğine ulaşılmadığı, bu nedenle Pamukta ilaçlamaya gerek olmadığı belirtiliyor.

28 Haziran Salı günü yağan yağmurun ardından tarla sebzeciliği yapılan alanlarda, Mildiyö, Erken Yaprak Yanıklığı, Bakteriyel Leke ve Bakteriyel Benek hastalıklarının bulaşması için uygun koşullar oluştuğu vurgulanırken, Domates ve Biber yetiştiriciliği yapan çiftçilerin fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı uzman teknik elemanların tavsiyeleri doğrultusunda mantari ilaçlama yapmaları gerektiğine önemle dikkat çekiliyor.

Tarla sebzelerinde düzenli sulamaların başladığı gelişme devresinde bitki beslemenin doğru yapılmasının önemine değinilirken, tek taraflı ve plansız yapılan gübrelemenin bitki gelişimini olumsuz etkileyeceği ifade ediliyor. Örneğin: tek taraflı fazla azotlu gübreleme, bitkinin yeşil aksam gelişimini teşvik edeceği için her türlü hastalık ve zararlılara karşı direncin azalmasına neden olur. Gelişme dönemi itibariyle bitkilerin yeşil aksamının yeterli gelişme gösterdiği belirtilirken, çiçeklenme öncesinde çiçeklenmeyi ve çiçekten sonra da meyve tutumunu sağlayacak yönde gübreleme yapılması öneriliyor.

Özellikle Domates ve biberlerde Fosfor (P) besin maddesi noksanlığına bağlı olarak çiçeklenmenin yetersiz gerçekleşebileceği belirtilirken, çiçeklenmenin ardından ise Kalsiyum (Ca) besin maddesi noksanlığına bağlı olarak Çiçek Burnu Yanıklığı ile tutan meyvelerde yanma ve şekil bozuklukları görülebileceği dile getiriliyor.

Sebzecilikte içinde bulunulan yetiştirme dönemi itibariyle iklim koşullarının olumsuz seyrettiği, bu sebeple, hastalıkların bulaşıp yayılması ve zararlıların çoğalıp artması yönünden şartların uygun gittiğine dikkat çekilirken, çiftçilerin Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü konu uzmanlarıyla devamlı irtibat halinde olmaları, bizzat görüşerek yada iletişime geçerek kendilerinden teknik destek ve ayrıntılı bilgi almaları tavsiye ediliyor.